Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, όπως προοιωνιζόταν από όλες τις δημοσκοπήσεις και ο καταποντισμός της Νέας Αριστεράς, είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από την τελική εκτίμηση των exit polls επιβεβαιώνοντας την αρχική εικόνα που μεταδόθηκε.
Το μεν ΚΚΕ καρπώθηκε την απογοήτευση που επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή του και την ανάδειξη στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ρεύμα που δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τελικά η Νέα Αριστερά, η οποία κατέγραψε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία που συμμετείχε μια εξόχως αποκαρδιωτική επίδοση. Αλλά και το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα που είχε θέσει και δεν ήταν άλλο από την «επάνοδό» του στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογική ήττα που υπέστη στις εθνικές κάλπες του 2023.
Η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ
Η πρώτη αντίδραση του Περισσού με βάση τα Exit Polls εφόσον επιβεβαιωθούν, καταγράφει «ακόμα μία σημαντική άνοδο του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές (7,7%) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019 μόλις 5,3%, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον στα τελικά αποτελέσματα αποτυπωθεί η αύξηση που εκτίμησαν τα exit polls, τότε θα έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ στην ιστορία του καταγράφει ανάλογο ποσοστό. Στις ευρωεκλογές του 2004 είχε λάβει 9,5% και το 2009 είχε αποσπάσει 8,3%.
Η Νέα Αριστερά έδωσε την πρώτη εκλογική της μάχη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα βαρόμετρο για την απήχησή της στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα το κομμάτι εκείνο που διαφώνησε με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, ωστόσο, που δεν κατόρθωσε να κερδίσει εκλογικά. Η αρνητική επίδοση του κόμματος δείχνει ακόμα ότι εξανεμίστηκε η δυναμική που είχε στην αρχική φάση της ιδεολογικής σύγκρουσης με την νέα ηγεσία Κασσελάκη.
Τι δηλώνει η Νέα Αριστερά
Τα πρώτα σχόλια της Νέας Αριστεράς εστίαζαν στην μεγάλη αποχή η οποία «επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς». Παράλληλα, πηγές του κόμματος σημείωναν ότι «η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται». Πάντως το χαμηλό ποσοστό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα που στο 52% της επικράτειας, έδιναν στην Νέα Αριστερά 2,3% (όσο ακριβώς και στο εξωκοινοβουλευτικό ΜέΡΑ25).
«Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της, ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή», σπεύδουν να δηλώσουν στην Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα».
Αν και η Πλεύση Ελευθερίας προσδιορίζεται «ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά», ωστόσο συγκαταλέγεται στις δυνάμεις της κοινωνικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και σε αντίθεση με άλλα κατά μια έννοια «όμορα» κόμματα όπως η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25, βγαίνει κερδισμένη, αφού κατοχυρώνει την υπέρβαση του ορίου του 3% (στο 60% της ενσωμάτωσης στην Επικράτεια καταγράφει 3,4%), κάτι που της δίνει μια έδρα στην Ευρωβουλή.