Κάθε προσπάθεια αποτύπωσης του μετεκλογικού τοπίου με βάση τα exit polls τελεί υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος. Η μεγάλη εικόνα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, δεν αλλάζει δραματικά. Ωστόσο, από τις κάλπες φαίνεται να ξεπροβάλλει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Χωρίς απόλυτες πολιτικές κυριαρχίες. Με νέα δεδομένα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα. Σε όλο το πολιτικό σκηνικό με την αποχή τους. Και στο κάθε κόμμα ξεχωριστά με την επιλογή τους στην κάλπη. Από τη Δευτέρα «όλα αρχίζουν αλλιώς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πολιτική υπεροχή του έναντι των αντιπάλων του αλλά και τα ανοιχτά του μέτωπα με την κοινωνία. Η ΝΔ δεν φαίνεται να ξεπερνά τον πήχη των προηγούμενων εκλογών θα κινηθεί κοντά στο 30%. Αυτό συνιστά ένα μήνυμα δυσαρέσκειας που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η φθορά κατάφερε να περάσει την κυβερνητική πανοπλία και αυτό είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο δρόμος προς τις επόμενες εθνικές εκλογές απέκτησε ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι μικρό πράγμα η απώλεια 10 μονάδων μέσα σε ένα χρόνο.
Τα βλέμματα, στρέφονται στον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν φαίνεται να παίρνει ποσοστό πάνω από 20%, όπως θα ήθελε, κινείται κάτω από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές αλλά έχει τη μπάλα στα πόδια του. Κατάφερε να είναι στη δεύτερη θέση αφήνοντας τρίτο, το ΠαΣοΚ. Ο κ. Κασσελάκης με την εκλογική του επίδοση, που σε μεγάλο βαθμό είναι προσωπική, μπήκε στη θέση του οδηγού των εξελίξεων στην κεντροαριστερά. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Με ποια ταχύτητα θα προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του «προοδευτικής παράταξης». Τι αναταράξεις θα προκαλέσει και τι αντιδράσεις θα συναντήσει. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας του. Ειδικά αν τα τελικά ποσοστά του διατηρήσουν τη διαφορά απο το ΠαΣοΚ.
Το ΠαΣοΚ δείχνει να κινείται κοντά και μάλλον ψηλότερα απο την την επίδοση που είχε στις εθνικές εκλογές. Δεν κατάφερε, όμως να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον κεντροαριστερό χώρο, να πάρει τη δεύτερη θέση. Οι κάλπες δεν μετέδωσαν, όπως θα ήθελε η ηγεσία και η βάση του, το μήνυμα ενός κόμματος που βρίσκεται σε άνοδο αλλά ενός κόμματος που θα μπει σε συζητήσεις για το μέλλον του. Ίσως και σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Σε κάθε περίπτωση, το περιθώριο που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ανάληψη πρωτοβουλιών για πρωτοβουλιών στον κεντροαριστερό χώρο έχει περιοριστεί. Στη Χ. Τρικούπη ελπίζουν σε μια ανατροπή στα αποτελέσματα της κάλπης. Αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη, τότε το σκηνικό αλλάζει.
Στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αποτυχία της Νέας Αριστεράς να εκλέξει ευρωβουλευτή. Η πρώτη της εκλογική της προσπάθεια, όπως και αυτή των «Δημοκρατών» του Ανδρέα Λοβέδρου δεν στέφθηκε με επιτυχία. Θα έχει ενδιαφέρον η τελική έκβαση της μάχης του ΚΚΕ με την «Ελληνική Λύση» για την τέταρτη θέση. Έχει τη σημασία του και το ότι κανένα από τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής δεν φαίνεται να καταφέρνει να εκλέξει ευρωβουλευτή, αλλά και το ποσοστό γύρω στο 17% που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα κόμματα δεξιά της ΝΔ