Ευρωεκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έπαιξε, άντεξε και κέρδισε

Αν και ο Στ. Κασσελάκης δέχθηκε πολύ σκληρή παρασκηνιακή κριτική για τον τρόπο που επέλεξε να κάνει προεκλογική καμπάνια, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει σε σημαντικό βαθμό και του δίνει άλλο πολιτικό αέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατάφερε και βγήκε αλώβητος σε μια εκλογική αναμέτρηση που η ΝΔ κατέγραψε μεγάλες απώλειες, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταυτίσει τις εκλογές με την κυβερνητική σταθερότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι απλά άντεξε, αλλά έβαλε και τις βάσεις για την επόμενη περίοδο.

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τουλάχιστον το exit poll, έδειξε ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει τις δυνατότητες να θέσει το κόμμα του σε μια καλύτερη τροχιά και να μπει σταδιακά, εάν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, σε τροχιά εξουσίας.

Έχει μια καθαρή τριετία μπροστά του, εάν οι εξελίξεις είναι γραμμικές και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, να κάνει αυτά που πρέπει για να δώσει μια άλλη όψη στο κόμμα του και να το κάνει πιο ελκυστικό.

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, μέσα από το διαδραστικό χάρτη της Singular Logic και του ΥΠΕΣ

Αυτό που ήθελε ο Στ. Κασσελάκης το πέτυχε: η ΝΔ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και μπορεί να λέει από αύριο ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε και κτύπημα δυνατό στην αλαζονεία του, όπως το ζητούσε συνεχώς στην προεκλογική περίοδο.

Ο Στ. Κασσελάκης, αν και δέχθηκε πολύ σκληρή παρασκηνιακή κριτική για τον τρόπο που επέλεξε να κάνει προεκλογική καμπάνια, εντούτοις το αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό τον δικαιώνει και του δίνει άλλο πολιτικό αέρα και του ενισχύει την αισιοδοξία.

Όλα στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα κατάφερε σε μια περίοδο περίπου 100 ημερών, μετά τη σύντομη στρατιωτική του θητεία, και αφού είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, να αλλάξει τα δεδομένα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές του 2024, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείτο στο όριο του 10%, ενώ υπήρχαν και δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν και στο 9%. Κατάφερε όμως με ανορθόδοξο πολιτικά τρόπο και με σύγχρονη επικοινωνιακή καμπάνια, ακομπλεξάριστα, αλλά πολλές φορές όχι με αμιγώς πολιτικό λόγο, και αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία του διαδικτύου, όπως π.χ. το Tik Tok, να συγκρατήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 17,8% που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ήταν ο πήχης επί της ουσίας, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης μιλούσε ακόμα και για ποσοστό που θα προσεγγίζει ή θα ξεπερνά κατ’ ελάχιστο το 20%.

Ο αντικειμενικός όμως στόχος ήταν να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Και αυτό το πέτυχε. Από εκεί και πέρα, η διαφορά από το ποσοστό του 2023 δεν είναι μεγάλη και του λύνει τα χέρια να ξεκινήσει τις όποιες κινήσεις θελήσει την επόμενη μέρα για να βάλει τις βάσεις για μια νέα εποχή και ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα είναι στο χέρι του από εδώ και πέρα.

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, μέσα από το διαδραστικό χάρτη της Singular Logic και του ΥΠΕΣ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.