Πέραν των ανταλλαγών επισκέψεων (που συνεχίζονται) Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών, διοικητών σε παραμεθόριες μονάδες, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έγινε χθες ακόμα ένα βήμα στρατιωτικής συνεννόησης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης συναντήθηκε με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μετίν Γκιουράκ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων (που έγινε στην Αλβανία) και οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, ώστε να προλαβαίνουν κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Δηλαδή με δυο λόγια «κόκκινο τηλέφωνο» και στα ανώτατα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών.

Αλλά ο στρατηγός Χούπης είχε και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις, όπως με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Στο καρτελάκι του έγραφε «Βόρεια Μακεδονία» και ο στρατηγός Χούπης υπενθύμισε ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος φυλάσσεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ότι πολλές φορές Έλληνες εκπαιδευτές εκπαιδεύουν στρατιωτικούς από την Βόρειο Μακεδονία. Την φρούρηση του εναερίου χώρου της Αλβανίας έχει επίσης αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, μαζί με την Ιταλία, στα πλαίσια της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

***

Έρευνες στην Κύπρο για το Predator και το FBI

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου άρχισε επισήμως να διερευνά το σκάνδαλο Predator, για τις υποκλοπές. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς αφού στο νησί είναι εγκατεστημένο κλιμάκιο του FBI, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση.. Άρχισε δηλαδή την ποινική διερεύνηση για εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, η οποία φέρεται να διασυνδέεται με αμερικανικές κυρώσεις και το μεγάλο κεφάλαιο των παρακολουθήσεων.

Ο λόγος για την εταιρεία Santinomo Ltd. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα τουλάχιστον μέχρι πρότινος ήταν συμφερόντων του Ελλαδίτη επιχειρηματία, Φέλιξ Μπίτζιου και διασυνδέεται με τον όμιλο Intellexa και ειδικότερα το λογισμικό υποκλοπών Predator. Εταιρείες του εν λόγω εταιρικού ομίλου στις 5 Μαρτίου έχουν περιληφθεί σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» ανακριτής της Αστυνομίας Κύπρου φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις κλήσεις για καταθέσεις. Είχε προηγηθεί, θυμίζω, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει κι αυτός έρευνα, από τη μεριά του, με εφόδους στις εταιρίες του Μπίτζιου για εικονικές πράξεις με τις οποίες φέρεται να άλλαζε μετοχικές συνθέσεις και διευθύνσεις. Προκειμένου να τις απεμπλέξει – όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα – από την Intellexa και το Predator. Υπό έρευνα, μάλιστα, είναι κι Έλλαδίτης δικηγόρος που ζει κι εργάζεται στη Λευκωσία…

***

Χαλαρές συζητήσεις και κεράσματα

Τελείωσε, λοιπόν, αυτή η προεκλογική περίοδος η οποία ήταν και αυτή παρατεταμένη και είναι τρίτη κατά σειρά τον τελευταίο καιρό. Έκλεισε με δημοσκοπήσεις, όχι πως άλλαξε τίποτα από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, αλλά ήταν και οι τελευταίες μετρήσεις. Τώρα οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στρέφονται προς τα exit pols της Κυριακής. Έμεινε όμως σταθερή η παράδοση του Σαββάτου. Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούν τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες για μια χαλαρή συζήτηση και κέρασμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει καλέσει σήμερα τους πολιτικούς συντάκτες της ΝΔ στα βόρεια προάστια, στην ψαροταβέρνα Νησιώτισσα στα Βριλήσσια. Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, επιμένει στο κέντρο και θα κεράσει τους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ στο Dama Coupa, στο Θησείο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που συνήθως προτιμά τα πιο παραδοσιακά τσιπουράδικα, σήμερα θα καλέσει σε πιο νεανικό χώρο (αλλά γνώριμο στο ΚΚΕ, εξ όσων γνωρίζω) στο μπαρ ρεστοράν Noel στην Κολοκοτρώνη.

Ενώ, τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα κεράσει στην Αθήνα αλλά στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έκλεισε χθες την προεκλογική του καμπάνια. Εκεί συνηθίζει πριν τις εκλογές να συναντά στελέχη και δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ για τσικουδιές, φαγητό και μαντινάδες.

***

Παρέμβαση Σημίτη υπέρ του Ανδρουλάκη

Με μια δήλωση στήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «βάζει πλάτη» στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΠαΣοΚ στη κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη προτρέποντας τους πολίτες να συμμετέχουν στην ευρωκάλπη: «Οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Η συμμετοχή μας σ΄ αυτές είναι πράξη ατομικής ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας», τονίζει, συμπληρώνοντας πως οι ευρωεκλογές «είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της προοδευτικής κατεύθυνσης της Ευρώπης».

«Η ψήφος στο ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ συμβάλλει σε ένα ισχυρό Σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα στην επίθεση της ακροδεξιάς», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης όταν του ζητήθηκε (από το in.gr) να τον χαρακτηρίσει με μια λέξη, είπε: «Φοβερός!».

***

Όσα συμβαίνουν στο «κόκκινο» βασίλειο της Δανιμαρκίας

Πού στόχευαν οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάση Οικονόμου, για «σκιές» και «συναλλαγές» στους ελέγχους των δηλώσεων Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Είναι προφανές ότι δεν επρόκειτο μόνον για έναν αντιπερισπασμό λόγω του φιάσκου με το excel του πολιτικού του προϊσταμένου, αλλά έφερε με τραχύ τρόπο στην επιφάνεια τους ανοιχτούς λογαριασμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή Τσίπρα.

Και στον βαθμό που όσοι ενέπλεξε –Χριστοδουλοπούλου, Βαρεμένος ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος τότε της Επιτροπής Ελέγχου των Πόθεν Έσχες αλλά ακόμα και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, τα «βόλια» παίρνουν και όσους έμειναν, δηλαδή τα τότε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό. Για τον «πρώην» Νίκο Φίλη μάλιστα αυτός ήταν ο πραγματικός «στόχος» του ισχυρισμών Οικονόμου που εξόργισαν ακόμα και τον «γαλάζιο» Νικήτα Κακλαμάνη που συμμετείχε στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό πάνελ.

Η ύπαρξη ανοιχτών λογαριασμών φάνηκε και από την δήλωση Βούτση που ενέταξε τις επίμαχες δηλώσεις «στις διαβολές που συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους, δεν μοιράζαμε τα 37 δισ. για να μας ψηφίσουν οι πολίτες» αλλά και για άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα» προπαγανδιστικά μίντια που κάποιοι επιδίωκαν με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάποιοι λένε ότι «φωτογράφιζε» το «σύστημα Παππά-Πολάκη και ΣΙΑ».

Ποιος ξέρει; Πάντως ο «αψύς Σφακιανός» εμφανίστηκε (σε φωτό) στο πλευρό του κ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους υπαινιγμούς Βούτση, ο οποίος κάλεσε «όσους σιωπούν» (προφανώς και τον Τσίπρα) να μιλήσουν. Για να δούμε, θα ανοίξουν ποτέ τα στόματα για όσα συνέβαιναν στο «κόκκινο» Βασίλειο της Δανιμαρκίας;

***

Τα παράσημα στην ελληνική μουσική

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο (μετά θάνατον), τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα για την πολυσχιδή προσφορά τους στην ελληνική μουσική.

Κατά την προσφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της που παρασημοφορεί σήμερα έναν στιχουργό και δύο συνθέτες που σφράγισαν την ελληνική μουσική, όχι μόνο με τα τραγούδια τους αλλά και με το έργο τους στον χώρο της συμφωνικής, της τζαζ, της μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο.