Ανατροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση εξαφάνισης του Michael Mosley στη Σύμη.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΒΒC φέρεται να δείχνει τον 68χρονο παρουσιαστή του βρετανικού καναλιού να περπατά με μια ομπρέλα δίπλα στη μαρίνα του χωριού Πέδι την περασμένη Τετάρτη, 05/06, με κατεύθυνση προς βραχώδεις λόφους.

Δείτε το βίντεο:

Αυτή πιστεύεται ότι είναι μία από τις δύο τελευταίες φορές που εθεάθη, με την πρώτη να είναι πλάνα από κάμερες ασφαλείας να περπατάει έξω από μαγαζιά στο Πέδι.

Αστυνομικός της περιοχής δήλωσε στο BBC πως «ο άνδρας στο βίντεο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση με σταθερό βηματισμό, χωρίς σημάδια αποπροσανατολισμού».

Αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο

Νωρίτερα το Σάββατο, πυροσβέστες άρχισαν να ψάχνουν σε ακτίνα 6,5 χιλιομέτρων σε μια ορεινή περιοχή που περιβάλλεται από θάλασσα, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα.

Μια θεωρία που έχει προκύψει είναι ότι ο Mosley προσπαθούσε να ακολουθήσει μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή απ’ αυτή που είχε σκεφτεί προηγουμένως, περπατώντας χιλιόμετρα σε μια εκτεθειμένη πλαγιά.

Mέλος της ομάδας διάσωσης περιέγραψε την αναζήτηση ως «αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο» και δήλωσε ότι ο 67χρονος θα μπορούσε να βρίσκεται «οπουδήποτε».

Tο περιστατικό αμνησίας

Ο Μανώλης Τσιμπούκας, προϊστάμενος βάσης Ετοιμότητας Δωδεκανήσων Silver Alert, αποκάλυψε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο ο παρουσιαστής να έχει υποστεί άνοια ή κάποια διαταραχή μνήμης.

Σε άρθρο του στην Daily Mail, ο ίδιος ο Mosley είχε αποκαλύψει πως το 2019 από μια βόλτα στη θάλασσα της Κορνουάλης κατέληξε στα επείγοντα, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί τι είχε συμβεί.

Αυτό που έκανε την σύζυγο του να ανησυχήσει πολύ ήταν το γεγονός ότι ο 64χρονος ,τότε, ρωτούσε ξανά και ξανά ποια χρονιά είναι και αν είχε λιποθυμήσει, ενώ επαναλάμβανε διαρκώς τα ονόματα των παιδιών τους.

«Φοβόμουν ότι θα τα ξεχάσω» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ένιωθε πολύ «μπερδεμένος».

Λίγο πριν, το ζευγάρι είχε πέσει στο νερό να κολυμπήσει αλλά, όπως εξήγησε o παρουσιαστής του BBC, «ήταν πολύ κρύο ακόμα και για εμάς, που είχαμε συνηθίσει, και αρχίσαμε να κολυμπάμε πίσω στην ακτή. Θυμάμαι να σκέφτομαι πως θα καταφέρω να προλάβω την γυναίκα μου μέχρι την ξηρά. Και τότε όλα χάθηκαν».

«Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι στα επείγοντα στο νοσοκομείο του Truro, με την σύζυγο μου να κάθεται δίπλα μου και να δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη» λέει ο ίδιος. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις κι ενώ τα πρώτα συμπτώματα έδειχναν εγκεφαλικό, οι γιατροί κατέληξαν ότι ήταν παροδική σφαιρική αμνησία (transient global amnesia/TGA).

Πρόκειται για αιφνίδιο, παροδικό επεισόδιο απώλειας μνήμης που δεν οφείλεται σε συνήθη νευρολογικά αίτια, όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό και ο ασθενής επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα στο 24ωρο.

Η έναρξη των επεισοδίων της TGA είναι ξαφνική με τον ασθενή να διακατέχεται από άγχος σχετικά με τη κατάστασή του, επαναλαμβάνοντας ερωτήσεις όπως «πώς ήρθαμε εδώ;» και «τι μου συμβαίνει;».

Εξαιρετικά δύσβατη η περιοχή

Για τέταρτη ημέρα οι έρευνες συνεχίζονται με την πυροσβεστική, την αστυνομία και το Λιμενικό να «χτενίζουν» το νησί, ενώ ειδικό drone σαρώνει τα δύσβατα σημεία.

Ήδη Βρετανικά μέσα σπεύδουν στο νησί για να καλύψουν το γεγονός, καθώς ο Michael Mosley είναι μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες τη βρετανικής τηλεόρασης. Το ίδιο έπραξαν και τα τέσσερα παιδιά του, που ταξίδεψαν ως τη Σύμη για να είναι κοντά στη μητέρα τους.

Ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλαδούκας, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ακόμα δεν είδες τίποτα» έκανε λόγο για τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί και τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να αντέξει κάποιος κάτω από τον καυτό ήλιο τόση ώρα.

«Κανένας ντόπιος δεν θα διάλεγε αυτή τη διαδρομή. Δεν είναι μονοπάτι, είναι βουνό. Προφανώς, ο παρουσιαστής ένιωθε μεγάλη σιγουριά. Δεν μπορεί ούτε κτηνοτρόφος να ανέβει. Δεν σταμάτησε ούτε σε μια καφετέρια να πιει νερό».

Ο κ. Παπακαλαδούκας τόνισε την δυσκολία της επιχείρησης, αναφέροντας πως ούτε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος δεν μπορεί να ψάξει για πάνω από μία ώρα, τόσο λόγω της αφόρητης ζέστης όσο και της ιδιαιτερότητας του εδάφους.

«Δύσκολο να ζει»

Ο Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε στο MEGA πως δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο από τις Αρχές, αναφορικά με την εξαφάνιση Mosley.

«Δεν αποκλείεται ούτε η εγκληματική ενέργεια, ούτε τα άλλα σενάρια που αναδύονται πλέον από αυτή την υπόθεση. Είτε να το ήθελε μόνος του, είτε να τον παρέλαβε κάποιο μέσο με δική του ενδεχομένως θέληση και να έφυγε από το νησί ή να τον έχουν εξαφανίσει.

Μπορεί επίσης να βρίσκεται φωλιασμένος κάπου και να έχει τραυματιστεί, ή να έπαθε κάποιο εγκεφαλικό ή “καρδιά”. Έτσι, με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν είναι δύσκολο να ζει, πρέπει να το πουμε και αυτό».