Όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν δηλώνει (όσο πιο διπλωματικά γίνεται) φόρτο εργασίας και δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, ή να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επί γαλλικού εδάφους, φροντίζει πάντα να μας στέλνει μια Ελληνίδα υφυπουργό του, την Σπαρτιάτισσα Χρυσούλα Ζαχαροπούλου υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Δεν μπόρεσε φερ΄ειπείν, να έρθει στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, έστειλε την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Δεν μπόρεσε, λόγω D-Day, να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό στα ναυπηγεία Λοριάν, όπου «κτίζονται» οι τρεις ελληνικές Belh@rra, έστειλε πάλι την κυρία Ζαχαροπούλου.

Η 46χρονη γυναικολόγος – χειρουργός γεννήθηκε στην Σπάρτη, από πατέρα στρατιωτικό. Σπούδασε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία μετά το 2007, εργαζόμενη στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σεν-Μαντέ. Το 2016 είχε λάβει μέρος σε εκστρατεία για την ενδομητρίωση, έναν ύπουλο εχθρό της γονιμότητας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες. Είχε χρηματίσει, πριν της ανατεθεί κυβερνητικό πόστο και ευρωβουλευτής με το κόμμα Μακρόν. Οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές την περιγράφουν σαν «ανθρωπίστρια» ενώ η ίδια δηλώνει ανήσυχη για την ξενοφοβία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Οι πιο σύγχρονες φρεγάτες που θα πλέουν στη Μεσόγειο

Στα Ναυπηγεία Λοριάν στη Γαλλία ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, έδειξε ενθουσιασμένος για τις ελληνικές Belh@rra λέγοντας «Όταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα».

Υπογράμμισε, δε, ότι η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο «ΚΙΜΩΝ», βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.

***

Όταν ο Πρωθυπουργός συνάντησε έναν πρώην υπουργό του

Ήταν η πρώτη τετ α τετ συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με έναν πρώην υπουργό του, που παραιτήθηκε από την πολιτική για να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα, την ναυτιλία, τον πιο σημαντικό τομέα της χώρας μας. Όταν συνάντησε, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα Ποσειδώνια τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Πρωθυπουργός ήθελε να μάθει τα πάντα για τα ναυπηγεία. Μάλιστα, όπως ακούστηκε να λέει, «έλα Μιλτιάδη στο Μαξίμου να με ενημερώσεις αναλυτικά για τα ναυπηγεία».

Αλλωστε κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra τόνισε τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο (και φονικότατο για τους εχθρούς) πολεμικό πλοίο.

***

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα

Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους (από τους 188) στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Οι άλλες χώρες που εξελέγησαν, μαζί με την Ελλάδα, είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία. Ήταν μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας για την οποία εργάστηκαν σκληρά οι διπλωμάτες μας.

Ειδικά για την εκλογή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή τιμή για τη χώρα μας.

***

Η αγωνία για αποχή πριν από τις εκλογές

Λίγα μόλις 24ωρα απομένουν πριν από την προσφυγή στις κάλπες και οι ευρωεκλογές δεν φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών ενώ εκφράζονται φόβοι για πολύ χαμηλή συμμετοχή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε ρεκόρ αποχής, σύμφωνα με αναλυτές. Ήδη τα πρώτα σημάδια έλλειψης ενδιαφέροντος φανερώθηκαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Η δημοσκόπηση της Alco, που έγινε για λογαριασμό του Alpha, δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων ωστόσο χτυπάει καμπανάκι για την αποχή.

Τρία ευρήματα θεωρούνται ανησυχητικά: Πρώτον μόνο το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές. Δεύτερον τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επηρέασαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, ενώ σε ένα 26% μειώθηκε το ενδιαφέρον του για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Και τρίτον, το 60% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο τους.

***

Η επική αναδίπλωση για την πυροπροστασία

Tα ραντάρ της στήλης εντόπισαν νωρίς το θέμα που δημιουργήθηκε από τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Από τον Μάρτιο σας είχαμε ενημερώσει ότι η αρχική ασφυκτική προθεσμία μέχρι 30/4/2024 για να υποβάλουν στον οικείο Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας συνεπαγόταν άγχος και σημαντικά έξοδα χωρίς να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το ποιοι τελικά είναι υπόχρεοι. Σας υπενθυμίζω απλώς ότι στην σχετική δήλωση των ιδιοκτητών θα έπρεπε να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα-Μηχανικού.

Μαθαίνω λοιπόν ότι η αναδίπλωση (ή «κολοτούμπα» εάν το προτιμάτε) τις τελευταίες μέρες του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη για «αναστολή» για εφέτος, ήρθε μπροστά στην τεράστια αναστάτωση που είχε δημιουργήσει η – αργοπορημένη είναι η αλήθεια – εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο του.

Αναστάτωση που ήταν πολύ μεγάλη σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής με συγκεντρώσεις εκατοντάδων κατοίκων, όπως στις πυρόπληκτες μάλιστα περιοχές στο Ντράφι και στη Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με δεκάδες καθημερινά τηλεφωνήματα και επισκέψεις π.χ. στο Δήμο Διονύσου στον Άγιο Στέφανο, αλλά και με αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλους δήμους με περιαστικά δάση ανά την Ελλάδα, όπως Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Και δικαιολογημένα! Γιατί όποιος σκέφτηκε να αφήσει «θολό» το τοπίο σε ένα θέμα που μπορούσε να προκαλέσει δαπάνες χιλιάδων ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, μάλλον δεν είναι «γειωμένος» με την κοινωνία όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης…

***

Η επικοινωνία Τσίπρα – Κασσελάκη με τον Χαρίτση

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. Και οι δύο εξέφρασαν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του πατέρα του Χαρίτση, Βύρωνα. Πρώτα ο κ. Κασσελάκης έστειλε στον κ. Χαρίτση συλληπτήριο μήνυμα εν συνεχεία όμως επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά. Ήταν και η πρώτη συνομιλία που είχαν μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (5/6) πατέρας του Αλέξη Χαρίτση άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών μετά από θαρραλέα μάχη με τον καρκίνο.

***

Με πίδακες νερού υποδέχθηκαν την «Υδρα»

Στη Σαλαμίνα επέστρεψε η φρεγάτα Ύδρα, έπειτα από τρεις και πλέον μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες». Στον Ναύσταθμο μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προκειμένου να καλωσορίσουν τα 198 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας και να τα ευχαριστήσουν για την αποστολή τους σε μια ναυτική εμπόλεμη ζώνη. Πολεμικά πλοία χαιρέτησαν τον κυβερνήτη και μέλη της φρεγάτας «Ύδρα» κατά την άφιξη τους σε ελληνικά νερά.

Οι χαιρετισμοί από τα άλλα πλοία έγιναν τόσο με πίδακες νερού, όσο και με βεγγαλικά. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία θα ενταχθεί στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στη θέση της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», ωστόσο η αναχώρηση της τοποθετείται μετά τις εκλογές. Στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» έχει ήδη γίνει το απαραίτητο «λίφτινγκ» για τη συμμετοχή του πλοίου στην επιχείρηση Aspides.

***

Η παρασημοφόρηση του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Γιάννη Μαρκόπουλο (μετά θάνατον), στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και στον Μίμη Πλέσσα.