Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για φίδι που αποδείχτηκε Τυφλίτης

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσε στο σημείο φαίνεται ότι είχε βασικές γνώσεις ερπετολογίας και ανέλυσε στους κατοίκους τις βασικές διαφορές που υπάρχουν.

Τη βοήθεια της αστυνομίας ζήτησαν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης όταν εντόπισαν κάτι που έμοιαζε για φίδι να κυκλοφορεί στην αυλή τους. Μόνο που το φίδι αποδείχτηκε άποδη σαύρα και συγκεκριμένα ένας τυφλίτης.

Το ευτύχημα ήταν πως ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσε στο σημείο, απ’ ότι φαίνεται από το βίντεο, είχε γνώσεις ερπετολογίας και ανέλυσε στους κατοίκους τις βασικές διαφορές που υπάρχουν. Μάλιστα, στη συνέχεια μετέφερε το ερπετό στο φυσικό του περιβάλλον.

Τι είναι ο Τυφλίτης;

  • Πρόκειται για ένα από τα είδη άποδων σαυρών που μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα μας. Για την ακρίβεια είναι και το μεγαλύτερο αφού μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 140 εκατοστά μήκος. Αντίθετα τα άλλα είδη είναι μικρότερα και δεν ξεπερνούν τα 50 εκατοστά.

Πώς να ξεχωρίσετε το φίδι από την άποδη σαύρα

Οι διαφορές που υπάρχουν αν καταφέρει κανείς να παρατηρήσει με ηρεμία και ψυχραιμία τα φίδια με τις άποδες σαύρες είναι πολλές. Αρχίζοντας από το κεφάλι μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι οι άποδες σαύρες έχουν βλέφαρα αλλά και ακουστικά ανοίγματα που δεν διαθέτουν τα φίδια. Μάλιστα, το δεύτερο σημαίνει ότι οι σαύρες μπορούν να μας ακούν σε αντίθεση με τα φίδια.

Την ίδια ώρα ένα άλλο εύκολο χαρακτηριστικό που μπορεί να διακρίνει κάποιος είναι η αναλογία του σώματος με την ουρά. Στα φίδια το σώμα είναι μεγαλύτερο από την ουρά, ενώ στις σαύρες ισχύει το αντίστροφο.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για το πώς να ξεχωρίζετε τα φίδια από τις άποδες σαύρες στην σελίδα herpetofauna.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.