Εντονη είναι η ανησυχία για την έξαρση κοκκύτη με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ και ο ΕΟΔΥ έκανε σχετικές ανακοινώσεις για το ζήτημα.
«Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 320», εξηγεί στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα ανέρχονται στα:
- 57,8% παιδιά – έφηβοι
- 25,2% βρέφη
- 14,8% βρέφη κάτω των δύο μηνών
«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ενώ κατέληξε ότι «μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο».
Πώς μεταδίδεται – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Για την έξαρση του κοκκύτη μίλησε το πρωί της Παρασκευής και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος από την πλευρά του θέλησε να εξηγήσει τι είναι. «Ο κοκκύτης είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Το βακτήριο αυτό, μάλιστα, δεν επιβιώνει εκτός του σώματος. Μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος έχει μολυνθεί ειδικά στην πιο μολυσματική περίοδο όταν είναι στο συνάχι. Ο κοκκύτης προκαλεί έναν έντονο βήχα που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιο. Μπορεί κάποιος από αυτόν τον παροξυσμικό βήχα να κάνει και εμετό», σημείωσε.
«Ο κοκκύτης προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό που ξεκινάει από τον δεύτερο μήνα. Ωστόσο τα βρέφη δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό και γι αυτό συνιστάται οι έγκυες να έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό στο διάστημα μεταξύ 26ης και 36ης εβδομάδας», δήλωσε.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίσης, θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες και για τα συμπτώματα «ξεκινά με συνάχι και έναν ήπιο πυρετό. Ή διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο PCR αν υπάρχει υπόνοια και καλό θα είναι αυτό να γίνεται όσο πιο νωρίς αν υπάρχει αυτή η υπόνοια γιατί τότε είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση», διευκρίνισε.
Πιο ευάλωτα είναι τα μωρά και οι έφηβοι, καθώς στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια, καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση, πρόσθεσε ακόμα ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
«Τα συμπτώματα μπορούν να κρατήσουν 2 και 3 εβδομάδες. Το πιο σημαντικό είναι οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο σε αυτή την περίοδο της έξαρσης, γιατί οι θάνατοι αφορούν κυρίως τα βρέφη και ο μόνος τρόπος να το προλάβουμε είναι αυτός» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.