Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Περισσότεροι από 370.000.000 εκατομμύρια Ευρωπαίοι οδηγούνται στις κάλπες των Ευρωεκλογών από τις 6 μέχρι και τις 9 Ιουνίου για να εκλέξουν την επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αυλαία άνοιξε με την Ολλανδία την Πέμπτη 6/6 και ακολούθησαν την Παρασκευή η Ιρλανδία και η Τσεχία, ενώ η πλειοψηφία των κρατών-μελών αναμένεται να ψηφίσει την Κυριακή.
Με σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου», τα θεσμικά όργανα καλούν τους πολίτες να μην απέχουν αφήνοντας κάποιον άλλον να επιλέξει για εκείνους. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 71% των Ευρωπαίων είχε δηλώσει ότι πιθανόν να ψηφίσει σ’αυτές τις ευρωεκλογές που θεωρούνται οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών.
Ο αριθμός ευρωβουλευτών ανά κράτος
Συνολικά σε αυτή την αναμέτρηση θα εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές. Τους περισσότερους εκλέγει η Γερμανία:96. Ακολουθεί η Γαλλία: 81, Ιταλία: 76, Ισπανία:61, Πολωνία:53, Ρουμανία:33, Ολλανδία:31, Βέλγιο:22, Ελλάδα:21, Τσεχία:21, Σουηδία:21,Πορτογαλία:21, Ουγγαρία:21, Αυστρία:20, Βουλγαρία:17, Δανία:15, Φινλανδία:15, Σλοβακία:15, Ιρλανδία:14, Κροατία:12, Λιθουανία:11, Σλοβενία:9, Λετονία:9, Εσθονία:7, Κύπρος:6, Λουξεμβούργο:6, Μάλτα: 6.
Οι 7 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Renew (Φιλελεύθεροι), ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ( ΕCR-ευρωσκεπτικιστές), ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ΙD-ακροδεξιά), ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ (GUE/NGL).
Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες. Ορισμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή εντάσσονται στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές.
Οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο ρόλος τους
To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο τους εκπροσώπους του οποίου εκλέγουν απευθείας οι πολίτες, ενώ είναι ένας από τους τρεις συννομοθέτες μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Κομισιόν είναι εκείνη που προτείνει και στη συνέχεια ακολουθούν οι επονομαζόμενοι «τρίλογοι», δηλαδή οι συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων με τους ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ή να ασκήσουν πίεση για να υπάρξουν τροποποιήσεις πριν δώσουν οριστικά το πράσινο φως σε σημαντικές αποφάσεις. Εν συνεχεία, το Συμβούλιο «βάζει την τελική» σφραγίδα έτσι ώστε να γίνεται λόγος για απόφαση ή νόμο της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος και οι επίτροποι της Κομισιόν
Παράλληλα, όταν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αποφασίσουν ποιον προτείνουν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που φέτος θα ανακοινωθεί πιθανότατα στην Σύνοδο Κορυφής 27-28 Ιουνίου, εκείνος θα πρέπει να περάσει από ακρόαση από την ολομέλεια του ΕΚ. Σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών απαιτούνται 361 «ναι» για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Το ίδιο ισχύει και για τους Επιτρόπους που επίσης περνούν από ακρόαση. Μάλιστα, σε κάθε θητεία κάποιοι απορρίπτονται, συνήθως 2 από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και το κράτος-μέλος από το οποίο προέρχονται καλείται να προτείνει νέο Επίτροπο που θα περάσει από ακρόαση.
Η 1η ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Φέτος, η πρώτη ολομέλεια με την νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί 16-18 Ιουλίου, όπου θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι και η πρόεδρος του θεσμού. Υπάρχει πιθανότητα την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, 19 Ιουλίου να γίνει η ακρόαση του/της νέας προέδρου της Κομισιόν κάτι που ακόμη δεν είναι γνωστό.