Tα ραντάρ του ΒΗΜΑτοδότη εντόπισαν νωρίς το θέμα που δημιουργήθηκε από τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έκανε ένα βήμα πίσω για τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων. Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα όσα ζητούνται ως μέτρα πυροπροστασίας σε δεύτερο χρόνο δεν είναι υποχρεωτικά αλλά αναφέρονται ενδεικτικά.

Από τον Μάρτιο σας είχαμε ενημερώσει, προσθέτει ο ΒΗΜΑτοδότης, ότι η αρχική ασφυκτική προθεσμία μέχρι 30/4/2024 για να υποβάλουν στον οικείο Δήμο, δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας συνεπαγόταν άγχος και σημαντικά έξοδα χωρίς να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το ποιοι τελικά είναι υπόχρεοι. Σας υπενθυμίζω απλώς ότι στην σχετική δήλωση των ιδιοκτητών θα έπρεπε να δηλώνεται ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του ακινήτου τους σύμφωνα με την Τεχνική έκθεση αρμόδιου Τεχνικού Επιστήμονα-Μηχανικού.

Και συπληρώνει: Μαθαίνω λοιπόν ότι η αναδίπλωση (ή «κολοτούμπα» εάν το προτιμάτε) τις τελευταίες μέρες του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη για «αναστολή» για εφέτος, ήρθε μπροστά στην τεράστια αναστάτωση που είχε δημιουργήσει η – αργοπορημένη είναι η αλήθεια – εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο του.

Αναστάτωση που ήταν πολύ μεγάλη σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής με συγκεντρώσεις εκατοντάδων κατοίκων, όπως στις πυρόπληκτες μάλιστα περιοχές στο Ντράφι και στη Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με δεκάδες καθημερινά τηλεφωνήματα και επισκέψεις π.χ. στο Δήμο Διονύσου στον Άγιο Στέφανο, αλλά και με αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλους δήμους με περιαστικά δάση ανά την Ελλάδα, όπως Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

Και δικαιολογημένα! Γιατί όποιος σκέφτηκε να αφήσει «θολό» το τοπίο σε ένα θέμα που μπορούσε να προκαλέσει δαπάνες χιλιάδων ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, μάλλον δεν είναι «γειωμένος» με την κοινωνία όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης…