5 το πρωί: Φτάνει τον στόχο της η ΝΔ – Η Ελλάδα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Μειώνει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Την ισχύ της σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανατροπών και προκλήσεων επιβεβαίωσε η Ελλάδα με την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα μας συγκέντρωσε 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην διαδικασία.

1

Πιάνει το ποσοστό που έχει θέσει ως στόχο η ΝΔ - «Μάχη» εισόδου για πέντε

  • Ο στόχος: Ποσοστό που αγγίζει το 33%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο, δίνει στη Νέα Δημοκρατία η εκτίμηση ψήφου της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16,6% και ακολουθεί το ΠαΣοΚ με 11,7%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 8,4%, το ΚΚΕ στο 7,8% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,8%.
  • Η  «μάχη της εισόδου»: Από εκεί και πέρα πέντε κόμματα, Νίκη, Φωνή Λογικής, ΜέΡΑ25,Νέα Αριστερά και Δημοκράτες, βρίσκονται στο όριο για να εκλέξουν Ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό όριο για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 3%.
  • Η σημασία των Ευρωεκλογών: Όσον αφορά τη σημασία που δίνουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές, το 43,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές όσο και οι βουλευτικές. Το 36,9% ότι είναι αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο οι βουλευτικές. Τέλος, το 19,5% θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές είναι ελάχιστα ή καθόλου σημαντικές έως και αδιάφορες.
2

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  • Με 182 «ναι»: Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη η Ελλάδα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανάδειξη των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου για την περίοδο 2025-2026. Η ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους και μαζί της εξελέγησαν Δανία, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, με τη διετή θητεία να ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.
  • Ποιες οι προτεραιότητες; Έξι είναι οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλους του ΣΑΗΕ και αφορούν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.
  • Γιατί αποτελεί σημαντική εξέλιξη; Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ είναι ένα από τα έξι βασικά όργανα του Οργανισμού, με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση έχει την εξουσία να αποφασίζει για σχετικά ζητήματα εκδίδοντας ψηφίσματα, με τις αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές και εκτελεστές απ΄ όλα τα μέλη του Οργανισμού.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η ΕΚΤ

  • Ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση: Τη μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πήρε αυτή την απόφαση αξιολογώντας τις προοπτικές του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, αυτή είναι και η πρώτη μείωση από το 2019.
  • Τα επιτόκια: Μετά την απόφαση τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.
  • Οι «χρησμοί» Λαγκάρντ για νέες μειώσεις: Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να προαναγγείλει την έναρξη ενός καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, δίνοντας «ραντεβού τον Σεπτέμβριο» για την επόμενη απόφαση μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα έχει μέχρι τότε στη διάθεση της η Κεντρική Τράπεζα.
4

Επιμένει στον όρο «Μακεδονία» ο Μίτσκοσκι - Προειδοποιεί ο Μητσοτάκης

  • Η νέα κυβέρνηση: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έδωσε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
  • Επιμένει ο Μίτσκοσκι: Σε ανάρτησή του μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μίτσκοσκι επιμένει να χρησιμοποιεί κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον όρο «Μακεδονία». Ο Μίτσκοσκι υποστηρίζει πως υπερασπίζεται το «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» του να αποκαλεί τη χώρα όπως εκείνος νομίζει.
  • Το μήνυμα Μητσοτάκη: Το δικό του μήνυμα απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη γειτονική χώρα, προειδοποιώντας πως «αν η Βόρεια Μακεδονία έρθει στο ΝΑΤΟ και λέει τα ίδια πράγματα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση».
5

Αγνοείται στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Michael Mosley

  • Αγνοείται η τύχη του: Στη Σύμη αγνοείται ο παρουσιαστής του BBC, Michael Mosley, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μετά από μπάνιο που έκανε στη παραλία του Αγίου Νικολάου. Η σύζυγός του ήταν εκείνη που ειδοποίησε τις Αρχές αφού ο 67χρονος δεν είχε δώσει σημεία ζωής για πάνω από 6 ώρες.
  • Τι εξετάζεται: Στις έρευνες συμμετέχουν η αστυνομία, το λιμενικό, άνδρες της πυροσβεστικής, εθελοντές και drones, ενώ σύντομα μεταβαίνει στο νησί ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Michael Mosley να γλίστρησε ή να σκόνταψε και να έπεσε σε κάποιο σημείο από το οποίο δεν περνά κόσμος.
  • Μυστήριο η εξαφάνιση: Ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας σημείωσε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας εθεάθη να συνομιλεί με κάποιον ενώ ξεκαθάρισε πως «είναι πολύ δύσκολο να χαθεί κάποιος στο νησί». Παράλληλα, η δημοσιογράφος της «Ροδιακής», Ελευθερία Πέλλου, ανέφερε πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την εξαφάνιση».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις