Η Γαλλία σχεδιάζει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 στην Ουκρανία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τα Mirage 2000 είναι μονοκινητήρια, μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, τέταρτης γενιάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στο τέλος της ημέρας των εκδηλώσεων μνήμης για την απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944, στις οποίες συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους της να στείλουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφός της, ωστόσο ο Μακρόν επιθυμεί να γίνει η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών στη Γαλλία.

«Υπάρχει μια πρόκληση όσον αφορά την ικανότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας ζήτησαν από όλους τους συμμάχους – πριν από 48 ώρες με επίσημη επιστολή – λέγοντας «σας χρειαζόμαστε για να μας εκπαιδεύσετε πιο γρήγορα και να το κάνετε αυτό στο έδαφός μας», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί «την κλιμάκωση του πολέμου». Τόνισε όμως ότι «η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο αν η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί».

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός καταφέρνει «βαριά πλήγματα» στην περιοχή του Χάρκοβο.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Η ειρήνη πρέπει να έρθει μέσω διαπραγματεύσεων», είπε. Αυτή η στιγμή, θεώρησε, δεν έχει φτάσει ακόμη «καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει».