Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ που υπηρέτησε όλους τους τομείς του οπτικοακουστικού χώρου και υπήρξε προσωπικός σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς επίσης διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980, άφησε την τελευταία πνοή του την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Ο Μπιρσίμ θα μείνει στην ιστορία ως πρωτεργάτης σε ότι αφορά την κάλυψη μεγάλων γεγονότων της χώρας μας: η υποδοχή του ευρώ το 2002, η τελετή εγκαινίων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2001, η τελετή για το Millennium – «Υποδεχόμαστε το 2000 στο ΦΩΣ της Ακρόπολης» και τα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» το 2004 είναι ορισμένα από τα γεγονότα π[ου κάλυψε.

Τον θάνατου του Μπιρσίμ ανακοίνωσε ο γιος του. Η εξόδιος ακολουθία και η αποτέφρωση θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο είπε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι ο Τάσος Μπιρσίμ υπήρξε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και με τη παρουσία του στήριξε τις διαρκείς διεκδικήσεις των Ελλήνων Σκηνοθετών. ενώ έφερε ανατροπή στην τηλεόραση με τα πρωτοποριακά πλάνα και την αφήγηση της εικόνας της.

«Στήριξε τους νέους σκηνοθέτες και μοιράστηκε μαζί τους τα μυστικά της μαγείας της τηλεόρασης σαν πραγματικός δάσκαλος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το 1994, του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο για την ταινία «Στρατιές και λαοί» στο φεστιβάλ της Ρώμης, ενώ στις άλλες βραβεύσεις του συμπεριλαμβάνεται και το ειδικό βραβείο από το BBC για την κάλυψη του ΑΘΗΝΑ ’97.

«Ο θάνατος του μας γεμίζει συγκίνηση καθώς η δημιουργική πορεία του φωτίζει ένα ακούραστο εργάτη για τον εκσυγχρονισμό της τηλεοπτικής παραγωγής στη χώρα μας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο» καταλήγει η ανακοίνωση τηε ΕΕΣ.