Η κλιματική αλλαγή δείχνει όλο και συχνότερα τα δόντια της. Ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο στη Γη παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, τον περασμένο μήνα οι συνολικές θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν 1,52οC πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και σηματοδότησαν τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη διάρκεια του μήνα παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που προκάλεσαν ακόμη και θανάτους, από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη.
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,63οC υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πάνω από το όριο του 1,5οC που οι επιστήμονες λένε ότι απειλεί τη ζωή στον πλανήτη.
«Είναι σοκαριστικό αλλά όχι εκπληκτικό το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί», ήταν το σχόλιο του διευθυντή της υπηρεσίας Copernicus, Carlo Buontempo. Ο ίδιος τόνισε ακόμη: «Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές, αλλά έχουμε επίσης πρωτοφανή ικανότητα στην παρακολούθηση του κλίματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των δράσεών μας».
Το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για άλλο ένα ακραίο καλοκαίρι, μετά το προηγούμενο.
Οι νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40οC, ενώ περισσότερες ημέρες καύσωνα αναμένονται μέσα στον μήνα.
Απειλούν οι πυρκαγιές
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη σημαίνουν επίσης ότι η απειλή των πυρκαγιών φτάνει σε ακραία επίπεδα στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στη γαλλική Ριβιέρα.
Η Ινδία ξεπέρασε τους 50οC τον τελευταίο μήνα, με σχεδόν 100 θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε μια από τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο.
Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ του 2008 για τον θερμότερο Μάιο, ενώ η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί και τον Ιούνιο.
Πιο ακριβή η ζημιά από το κόστος της πρόληψης
Με τις μηνιαίες θερμοκρασίες να πλησιάζουν προς τους 2 βαθμούς Κελσίου, μια μελέτη του Ινστιτούτου Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) στη Γερμανία προειδοποιεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050, ποσό που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως.
Φωχότερος ο πληθυσμός
«Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι φτωχότερος από ό,τι θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Reuters η ερευνήτρια κλιματικών δεδομένων του PIK Leonie Wenz, εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας με έμφαση ότι οι πολιτικές προστασίας του κλίματος κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πολύ λιγότερο από ότι εάν ο πλανήτης αφεθεί στην τύχη του.
Η έκθεση εκτιμά ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα εντός δύο βαθμών Κελσίου σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες έως το 2050 θα κόστιζαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια – ήτοι το 1/6 της δυνητικής ζημίας.
Οι ερευνητές του PIK εξέτασαν δεδομένα θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων για περισσότερες από 1.600 περιοχές τα τελευταία 40 χρόνια και εξέτασαν ποια γεγονότα είχαν υψηλό κόστος. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα και τις προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές ζημιές.
Ο Μάιος σηματοδότησε τον 12ο συνεχή μήνα ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.
Πηγή: ot.gr