Ο Ρίσι Σουνάκ και ο Κιρ Στάρμερ αμφισβήτησαν ο ένας τις προεκλογικές υποσχέσεις του άλλου για τη φορολογία και τη μετανάστευση σε ένα «καυτό» πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία.

Το ζευγάρι των υποψηφίων πολιτικών αντάλλαξε αιχμές σε μια κακότροπη, όπως τη χαρακτηρίζει ο Guardian, πολιτική εμφάνιση.

ο Starmer κατηγόρησε τον Sunak ότι είναι «ο πιο φιλελεύθερος πρωθυπουργός που είχαμε ποτέ στο θέμα της μετανάστευσης» και δεσμεύτηκε να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διαχωριστικές γραμμές

Καθώς οι δύο πολιτικές ηγέτες προσπαθούσαν να χαράξουν τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων τους, ο ηγέτης των Εργατικών σφυροκόπησε τα πεπραγμένα των Συντηρητικών μετά από 14 χρόνια στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον Σούνακ ότι δεν ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τις αποτυχίες του, όπως το κόστος ζωής.

Εξουσία για χάρη της εξουσίας

Ο Sunak προσπάθησε να παρουσιάσει τον Starmer ως έναν αναξιόπιστο πολιτικό που επιδιώκει την εξουσία για χάρη της εξουσίας. Ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι οι πολιτικές των Εργατικών θα οδηγούσαν σε αύξηση της φορολογίας κατά 2.000 λίρες για τις οικογένειες, μια επίθεση που οι Συντηρητικοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.

«Οι Εργατικοί θα αυξήσουν τους φόρους σας. Είναι στο DNA τους. Η δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, η σύνταξή σας – οι Εργατικοί θα τα φορολογήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι πρόωρες εκλογές

Σε απάντηση ο Starmer δήλωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τώρα εκλογές δείχνει ότι δεν πιστεύει ότι τα σχέδιά του για την οικονομία ή την παράνομη μετανάστευση θα έχουν αποτέλεσμα.

«Αν πιστεύει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γιατί ζήτησε τώρα εκλογές; αναρωτήθηκε ο Στάρμερ. «Ξέρει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά, ξέρει ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο. Αυτό είναι που δε σας λέει».

Για το φόρο εισοδήματος

Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να μην αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος, την εθνική ασφάλιση ή τον ΦΠΑ. Ο Starmer υπερασπίστηκε την πολιτική του να εισαγάγει τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, λέγοντας ότι είναι μια «δύσκολη επιλογή» αλλά αναγκαία, δήλωση που χειροκροτήθηκε από το τηλεοπτικό ακροατήριο.

Η κόντρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν μπλοκαριστεί η αμφισβητούμενη από πολλούς πολιτική του να στέλνει τους αιτούντες άσυλο που διασχίζουν τη Μάγχη στη Ρουάντα.

«Είμαι απολύτως σαφής, πιστεύω ότι όλα τα σχέδιά μας είναι συμβατά με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, αλλά αν αναγκαστώ να επιλέξω μεταξύ της διασφάλισης των συνόρων μας και της ασφάλειας της χώρας μας ή ενός ξένου δικαστηρίου, θα επιλέξω κάθε φορά την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΕΔΑΔ. «Δεν θα αποσυρθούμε από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο που είναι σεβαστό σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Επειδή θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας σεβαστός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, όχι ένας παρίας που δεν συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο».

Το καυτό ζήτημα της ακρίβειας

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Σχετικά με το κόστος ζωής, ο Starmer κατηγόρησε τον Sunak ότι δεν έχει επαφή με το θέμα και ότι ζει «σε έναν διαφορετικό κόσμο». Αναφερόμενος στα δικά του παιδικά χρόνια, απαντώντας σε ερώτηση μέλους του ακροατηρίου, ο ηγέτης των Εργατικών είπε «Γνωρίζω την αγωνία του να ανησυχείς, όταν έρχεται ο ταχυδρόμος με τον λογαριασμό, ποιος θα είναι αυτός ο λογαριασμός, μπορώ να τον πληρώσω; Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει ακριβώς τη θέση στην οποία βρίσκεστε εσείς και άλλοι άνθρωποι».

Απέκλεισε την επιστροφή στη λιτότητα αν γινόταν πρωθυπουργός, κάτι που δεν έκανε ο Σουνάκ. Ο Sunak επέμεινε ότι οι ψηφοφόροι «άρχισαν να βλέπουν τα οφέλη» της οικονομικής του πολιτικής.

Το εθνικό σύστημα υγείας

Ο Sunak δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη εάν ένα αγαπημένο του πρόσωπο βρισκόταν σε μακρά λίστα αναμονής για μια επέμβαση. Ο Starmer δήλωσε ότι δεν θα το έκανε και θα βασιζόταν μόνο στο NHS.

Στην καταληκτική του δήλωση, ο Starmer είπε ότι η επανεκλογή των Συντηρητικών θα ήταν σαν «οι εμπρηστές να έδιναν πίσω τα σπίρτα».

«Για να αλλάξουμε τη Βρετανία»

«Δεν σας προσφέρω τα τεχνάσματα ή τις μη χρηματοδοτούμενες υποσχέσεις που προσφέρει ο Ρίσι Σουνάκ», είπε. «Δεν προσποιούμαι ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που θα τα διορθώσει όλα σε μια νύχτα. Αντιθέτως, προσφέρω ένα πρακτικό σχέδιο κοινής λογικής για να αλλάξουμε τη Βρετανία».

Συνέχισε: «Φανταστείτε πώς θα νιώθατε όταν θα ξυπνούσατε στις 5 Ιουλίου και θα βλέπατε άλλα πέντε χρόνια Συντηρητικών. Πέντε ακόμη χρόνια παρακμής και διαίρεσης. Οι εμπρηστές παρέδωσαν πίσω τα σπίρτα.

«Φανταστείτε τώρα να γυρίζετε σελίδα με μια κυβέρνηση των Εργατικών που σηκώνει τα μανίκια και ξεκινάει τη δουλειά που επαναφέρει τη χώρα στην υπηρεσία σας».

Ο Σούνακ είπε στους ψηφοφόρους «αν πιστεύετε ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν, αρχίστε να αποταμιεύετε», ενώ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του για το κλίμα. Αρνήθηκε ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του για το περιβάλλον, λέγοντας: «Οχι, θα τηρήσουμε τους στόχους που θέσαμε, αλλά θα το κάνουμε με τρόπο που θα εξοικονομήσει χρήματα σε όλους σας.

«Δεν πρόκειται να σας επιβάλω χιλιάδες λίρες κόστος για να ξηλώσετε αυθαίρετα τον λέβητά σας, να αλλάξετε το αυτοκίνητό σας, να μετατρέψετε το σπίτι σας».

Η πολιτική εκτίμηση του Guardian

Με τη δεύτερη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας να πλησιάζει στο τέλος της, οι Συντηρητικοί δε φαίνεται να πλησιάζουν στο να μειώσουν το προβάδισμα των Εργατικών κατά 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ο Guardian.

Ο Σουνάκ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κόμμα του για να βρει τρόπο να ανατρέψει την καμπάνια του που παραπαίει. Η απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο αυτή την εβδομάδα έχει διαβρώσει περαιτέρω το ηθικό των Τόρις.

Ενώ οι Εργατικοί διεξάγουν μια προσεκτική εκστρατεία με γνώμονα την ασφάλεια, οι Συντηρητικοί πέρασαν τις δύο πρώτες εβδομάδες κάνοντας έναν καταιγισμό πολιτικών ανακοινώσεων με την ελπίδα ότι κάποιες από αυτές θα είναι ελκυστικές για τους ψηφοφόρους.

Η υποχρεωτική θητεία

Μέχρι στιγμής ο Σουνάκ έχει ανακοινώσει σχέδια για την καθιέρωση υποχρεωτικής εθνικής θητείας για τους 18χρονους, την τιμωρία των σκουπιδιάρηδων με πόντους στην άδεια οδήγησης και την καθιέρωση ετήσιου ανώτατου ορίου στις βίζες για τους μετανάστες. Η πρότασή του για την εθνική θητεία αντιμετωπίστηκε με χλευαστικά γέλια από το κοινό του στούντιο του ITV.

Για τα πυρηνικά όπλα του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι Εργατικοί παρουσίασαν μια δέσμευση «τριπλού κλειδώματος» για τα πυρηνικά όπλα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη μετανάστευση και να προβούν σε επανεξέταση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Sunak ότι η πολιτική των Εργατικών θα σήμαινε αύξηση της φορολογίας κατά 2.000 λίρες για τις οικογένειες, ο συντονιστής της εθνικής εκστρατείας των Εργατικών, Pat McFadden, δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί του Rishi Sunak σχετικά με τους Εργατικούς και τη φορολογία είναι κατηγορηματικά αναληθείς. Οι Εργατικοί δε θα αυξήσουν τους φόρους για τους εργαζόμενους».

Η πρόχειρη δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 51% των πολιτών πιστεύει ότι ο Ρίσι Σουνάκ είχε την καλύτερη συνολική επίδοση στη ζωντανή συζήτηση, ενώ το 49% ψήφισε τον σερ Κίρ Στάρμερ.

Πηγή: The Guardian