Εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες για την εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας του Τζο Μπάιντεν, με το επιτελείο του και όσους τον συναναστρέφονται να φοβούνται για το πόσο ακόμα μπορεί να είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός στο τιμόνι των ΗΠΑ, σύμφωνα με μία έκθεση της Wall Street Journal.

Περισσότεροι από 45 Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς νομοθέτες και υπαλλήλους που ερωτήθηκαν από την αγγλική εφημερίδα περιέγραψαν έναν πρόεδρο που μιλούσε τόσο απαλά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που δύσκολα τον καταλάβαιναν.

Άλλοι είπαν ότι η συμπεριφορά του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τις πολιτικές εξελίξεις ποικίλλουν από μέρα σε μέρα και ότι συχνά στις συσκέψεις δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συμβουλευτεί τις σημειώσεις του.

«Δεν μπορούσες να είσαι εκεί και να μην αισθάνεσαι άβολα», είπε στην εφημερίδα ένα άτομο, το οποίο συναντήθηκε με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

«Σε μεγάλο μέρος της συζήτησης δεν συμμετείχε», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τους συνεργάτες του να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί.

Το φυσικό αέριο

Τον Φεβρουάριο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του στον Μπάιντεν, για την πολιτική εξαγωγής υγρού φυσικού αερίου της κυβέρνησης, φοβούμενος ότι ωφελούσε τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν δεν φάνηκε να γνωρίζει ότι η πολιτική αυτή ήταν πράγματι σε ισχύ και ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι επρόκειτο «μόνο για μια μελέτη», αναφέρει η έκθεση, κάτι που απογοήτευσε πλήρως τον Τζόνσον.

Το χρέος

Δύσκολα όμως φαίνεται ότι ήταν τα πράγματα και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους τον περασμένο Μάιο. Ο Μπάιντεν «φλυαρούσε», μουρμούριζε και η ικανότητά του να έχει τον πλήρη έλεγχο διέφερε από μέρα σε μέρα κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων, θυμήθηκε ο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι (R-Calif.).

«Είχε πάντα μαζί του χαρτιά» είπε ο Μακάρθι, αναφερόμενος στην εξάρτηση του Μπάιντεν από τις σημειώσεις. «Δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί με άλλο τρόπο. Συνήθιζα να συναντιέμαι μαζί του όταν ήταν αντιπρόεδρος. Πήγαινα στο σπίτι του. Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος» πρόσθεσε.

Οι νομοθέτες που ανέλαβαν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους αγωνίστηκαν να πείσουν τον πρόεδρο να κάνει την τελική επιλογή σε βασικά σημεία. Χαρακτήρισαν τις συζητήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο «απογοητευτικές» και τον ίδιο να δηλώνει διαρκώς αισιόδοξος για την επίλυση των πραγμάτων.

«Επέστρεφε σε όλα τα παλιά που είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο ΜακΚάρθι στη Wall Street Journal για τα βασανιστικά τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων, υπονοώντας ότι ο Μπάιντεν φαινόταν να έχει ξεχάσει πόσο μακριά είχαν προχωρήσει ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο για την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Σοκαριζόταν όταν του έλεγα: ‘Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μιλήσαμε γι’ αυτό πριν, έχουμε τελειώσει με αυτό» είπε.