Ευρωεκλογές 2024: Τα μάτια της Ούρσουλα, το τσάι της Βεστάγκερ και το sofagate

Ο Νο 1 influencer πίσω από το λoγαριασμό DG Meme, Φάμπιο Μάουρι, μιλά στο «Βήμα» για τα πρόσωπα της θητείας που φεύγει, τη σάτιρα και τα memes, αποτυπώνοντας μια άλλη πραγματικότητα των Βρυξελλών

Ο Ευρωπαίος με την μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες, το πρόσωπο πίσω από το λoγαριασμό DG Meme με πάνω από 115.000 ακολούθους στην πλατφόρμα «Χ», Φάμπιο Μάουρι, μιλά στο «Βήμα» για τα πρόσωπα της θητείας που φεύγει, την ακροδεξιά, αλλά κυρίως για την ιδέα του να δημιουργήσει το DG Meme and Satire, δηλαδή την Γενική Διεύθυνση των Μemes και της Σάτιρας στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα των θεσμών αλλά και αποτυπώνοντας με απλά λόγια μία άλλη πραγματικότητα της φούσκας των Βρυξελλών πάντα όμως με ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή οπτική.

«Το meme μου για τον «καναπέ»»

Ποιος δεν θυμάται το λεγόμενο Sofagate με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αφήνει στήλη άλατος την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν εκείνος έκατσε στην καρέκλα δίπλα από τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα κι εκείνη έμεινε αποσβολωμένη να τους κοιτάζει. Το meme για το περιστατικό ήταν για τον Φάμπιο ένα από τα πιο αστεία.

«Πικάντικές στιγμές ήταν πολλές, αλλά η πιο αστεία, το “sofagate” ήταν αρκετά εντυπωσιακή: Το meme μου για τον «καναπέ» για τον οποίο βασικά χρησιμοποίησα μια καρέκλα Ikea που ονομαζόταν Ερντογάν και έγινε retweet στο Κουρδιστάν. Είχα πολλούς νέους ακόλουθους από την Τουρκία. Ήταν πολύ, πολύ αξέχαστη στιγμή».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Νίκολας Σμιτ και τα memes

Πρόσφατα, συνάντησε τόσο την υποψήφια του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και τον υποψήφιο των σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ. «Πρέπει να καταλάβουμε, καταρχάς, ότι όποιος έχει μια τόσο υψηλή πολιτική θέση δεν μπορεί να είναι ο τυπικός ηγέτης που έχουμε στα κράτη μας. Αυτοί οι υποψήφιοι βρίσκονται πάντα ως συμβιβασμός. Πρέπει λοιπόν να είναι σε θέση να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απαντά ο Φάμπιο όταν τον ρωτήσαμε για την συνάντηση που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ταυτόχρονα, όπως είπε πρόκειται για μία γυναίκα, «η οποία έχει πολλά προβλήματα να λύσει» λόγω της θέσης της.

Η αφοσίωση και η ενέργειά της είναι από τα βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζει: «Έχει αυτά τα πολύ έντονα μπλε μάτια. Άκουγε τι έλεγα, γελούσε πολύ με τα λεγόμενά μου με τα memes. Άρα, έχω μια θετική άποψη. Φυσικά, είναι πολύπλοκο και μπορεί κανείς να επικρίνει πολλές επιλογές που έκανε στο παρελθόν, αλλά και πάλι πρόκειται για ισχυρή και πολύ αφοσιωμένη ηγεσία, ειδικά αν σκεφτείς ότι δεν είναι πια στην νιότη της. Κι όμως δίνει το μήνυμα της ενέργειας» .

Ακούραστος και ο σοσιαλιστής Νίκολας Σμιτ: «Ήταν πολύ αστείο να τον συναντήσω. Επίσης πολύ ενεργητικός, αν σκεφτείς ότι είναι 70 και κάνει περιοδείες στην Ευρώπη τους τελευταίους τρεις μήνες. Είναι εντυπωσιακό. Μάλιστα ο βοηθός του μου είπε, είμαι 34 και έχω εξαντληθεί. Ήταν ωραίο να του μιλήσω. Πολύ εύκολη η επαφή. Βλέπετε, έχει συνηθίσει να μιλάει με κανονικούς ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οπότε, εννοώ, είναι θετικό. Είναι σίγουρα, έξυπνοι ηγέτες».

«Η Βεστάγκερ ετοίμασε το τσάι»

Η επίτροπος για την ανταγωνιστικότητα, Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήταν η πρώτη από τους επιτρόπους από την οποία πήρε συνέντευξη. Την περιγράφει ως την «καλλιτεχνική φύση» της Κομισιόν. «Ήταν απολύτως ανοιχτή στη συνέντευξη. Όταν της έγραψα στο twitter, γεια, ξέρετε τι κάνω με το DG Meme, προσπαθώ να εξηγήσω την Ευρώπη με αστείο τρόπο. Θα είχατε χρόνο για συνέντευξη; Εκείνη απάντησε μέσα σε δύο ώρες. Ήταν Σάββατο βράδυ και είπε, ναι, λατρεύω τη σελίδα σας. Παρακαλώ γράψτε στον συνεργάτη μου. Μετά το στήσαμε και ήταν τόσο όμορφη η ατμόσφαιρα που είχαμε. Πήρα μαζί μου τη φίλη μου τη Μαρτίνα. Έψησε μπισκότα και η Βεστάγκερ ετοίμασε το τσάι. Πίναμε τσάι και μπισκότα, στο Μπερλεμόν (σ.σ. έδρα της Κομισιόν). Ήταν μια σχεδόν ηλιόλουστη μέρα» λέει και μιλά για την «καλλιτεχνική επίτροπο. Πολύ ανοιχτή, πολύ φιλική».

Ο «ορθολογιστής» επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις

Σειρά είχε ο «ορθολογιστής» επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Μετά είπα πρέπει να πάω στο αντίθετο. Όταν πρότεινα τη συνέντευξη, το γραφείο του ήταν επίσης χαρούμενο. Μου είπαν ο επίτροπος είδε κάποια από τη δουλειά σου και γελάει. Οπότε θα την κάνουμε τη συνέντευξη. Και μπόρεσα να τον συναντήσω. Είναι πραγματικά πολύ αστείος τύπος. Φυσικά, εμπιστεύεται τους αριθμούς του και είναι πολύ ορθολογικός, πολύ έξυπνος». Από την άλλη, το γραφείο του Σλοβένου επιτρόπου διαχείρισης κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς του απάντησε «φυσικά, αφού σε είδαμε να παίρνεις συνέντευξη από τον Ντομπρόβσκις, πώς μπορούμε να σου πούμε όχι; Γιατί σημασία έχει τελικά τελικά ότι κάνεις αστεία πράγματα, αλλά είναι και σοβαρά. Έχουν κάποιο στόχο».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μοιάζει λίγο με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Παλιοί γνώριμοι με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά από όταν ο Φάμπιο έκανε την πρακτική στο Επιτροπή.  Για τον Φάμπιο «είναι o ταυρομάχος του μεσημεριανού μπρίφινγκ (σ.σ. των ανταποκριτών). Ο Μαργαρίτης ήταν σαν τον μεγάλο τύπο της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας όταν ήμουν ασκούμενος. Για μένα μοιάζει λίγο με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα. Μπαίνει μέσα, είναι κάπως εντελώς ξυρισμένος.

Μπαίνει μέσα και σε στυλ: ξέρεις, έχουμε πάντα Ευρώπη και πάντα σε καθησυχάζει με τη φωνή του. Τότε δεν ήταν επίτροπος, ήταν ο επικεφαλής εκπρόσωπος που απαντούσε πάντα στους δημοσιογράφους, προσπαθούσε να απαντήσει ή να μην απαντήσει σε δημοσιογράφους, κάτι που είναι ακόμη μία σπουδαία ικανότητα των πολιτικών. Είναι πολύ αστείο μαζί του. Γράφουμε στο τουίτερ εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι ότι ήθελα να τον αποφύγω. Απλώς ξέρω ότι είναι πολύ ικανός για να μου δώσει οτιδήποτε ζουμερό αν του πάρω συνέντευξη, γιατί έχει συνηθίσει να εξουδετερώνεις βόμβες από δημοσιογράφους και εγώ είμαι απλά ένας χομπίστας δημοσιογράφος».

Η σάτιρα φέρνει και αντιδράσεις

Η σάτιρα βέβαια ενίοτε φέρνει και αντιδράσεις: «Σίγουρα υπήρξαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις, ειδικά στην αρχή. Αντιμετώπισα μια σφοδρή κριτική. Εννοώ, κρυβόμουν για μερικά χρόνια πριν αποκαλυφθώ γιατί, ξέρετε, σε όλους αρέσει η ελευθερία του λόγου μέχρι να υπάρχει ελευθερία του λόγου. Αλλά με τα χρόνια η κατάσταση βελτιωνόταν, η σελίδα γινόταν όλο και πιο δυνατή. Σε ένα σημείο λοιπόν, πρέπει να αποδεχτείς ότι είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής όπως θα έλεγε ο Σχοινάς. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να υπάρχει κριτική, η οποία είναι ευπρόσδεκτη. Θέλω να πω, γράφεις κάτι και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν κριτική, αλλά δεν είχα κάτι πραγματικά τρομακτικό που να πρέπει να κατεβάσω κάτι με πίεση».

«Κρύβουν όλο το πάθος»

Σε δύο εβδομάδες η… Γενική Διεύθυνση Memes και Σάτιρας γίνεται έξι ετών. Ο Φάμπιο μας εξηγεί πώς εμπνεύστηκε αυτή την σελίδα: «ο στόχος αυτού του DG Meme, ήταν αρχικά να ασκήσει κριτική σε μια συγκεκριμένη προσέγγιση στην επικοινωνία της ΕΕ, συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάτι που βρίσκω πολύ απογοητευτικό. Κατάφεραν να κάνουν τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε εδώ βαρετά. Κρύβουν όλο το πάθος, όλη τη σκληρή δουλειά, όλες τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στις Βρυξέλλες.

Καθώς ξεκίνησα ως εκπαιδευόμενος στην Επιτροπή, προσπάθησα να ασκήσω κριτική κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και να προτείνω διαφορετικές ιδέες και να πω, ξέρετε, ίσως αυτή η προσέγγιση δεν είναι η καλύτερη. Πρέπει να δοκιμάσουμε άλλο τρόπο. Αλλά κανείς δεν άκουγε. Τελικά, μια μέρα, μετά από μια μεγάλη, σούπερ βαρετή συνάντηση όπου έπρεπε να ακούσω πολλές κακές ιδέες, σκέφτηκα ότι έχω αρκετά, πρέπει να κάνω κάτι. Έτσι ξεκίνησα. Μετά από αυτή τη συνάντηση ήμουν πολύ στενοχωρημένος. Βγήκα λοιπόν με έναν φίλο, ήπιαμε μια μπύρα. Παραπονιόμουν για τις στρατηγικές επικοινωνίας, και μου είπε, είσαι τόσο καλός. Γιατί δεν προτείνεις κάτι μόνος σου; Και μετά σκεφτόμουν, τι μπορώ να κάνω; Τι μπορώ να προτείνω; Δεν έχω προϋπολογισμό, οπότε τι μπορώ να κάνω με την επικοινωνία; Μετά σκέφτηκα, λοιπόν τα memes που είναι εύκολο να τα δημιουργήσω».

Η πραγματική εικόνα της ακροδεξιάς μέσα από memes

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Φάμπιο μέσα από τα memes προσπαθεί να δείξει την πραγματική εικόνα της ακροδεξιάς.

«Η ιδεολογία τους είναι τόσο ντεμοντέ, ξεπερασμένη και παλιά μια προσέγγιση σε πράγματα τόσο μπαγιάτικα. Δεν έχουν ιδέα ότι ο κόσμος δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 100 χρόνια. Θέλουν να μας φέρουν πίσω εκεί. Αλλά, όχι εξ ονόματός μου και όχι χωρίς τον αγώνα μου εναντίον τους. Θα μας κάνουν να χάσουμε πολύ χρόνο. Με αυτό δεν λέω ότι ορισμένα από τα σημεία που επισημαίνουν ή προσπαθούν να κάνουν είναι εντελώς παράλογα, όπως το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι πρόβλημα, κάτι που δεν θα ακούσατε ποτέ από πιο αριστερά κόμματα.

Είναι σημαντικό να πούμε, ναι, η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα και μπορούμε να το λύσουμε μαζί με τους μετανάστες και να βρούμε τρόπους να το κάνουμε, για να επικοινωνήσουμε και να δείξουμε την ποικιλομορφία που υπάρχει με ωραίο τρόπο. Όταν η διαφορετικότητα είναι επιθετική εναντίον μας, τότε πρέπει να επέμβουμε και να βρούμε τρόπο να μπλοκάρουμε. Αλλά γενικά η αίσθηση που έχω είναι ότι απλώς τρομάζουν τους ανθρώπους με υποσχέσεις. Και πάλι, αυτό είναι αντιπαραγωγικό γιατί μπορούν να μας φέρουν πίσω εκατό χρόνια, πενήντα χρόνια πίσω και δεν το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Την ημέρα των ευρωεκλογών, ο Φάμπιο θα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναμένοντας τα αποτελέσματα και σίγουρα έμπνευση και ιδέες για το …επόμενο δελτίο memes και σάτιρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.