Πρόκειται για την πρώτη διεθνή ελληνοτουρκική συνεργασία ως αποτέλεσμα τα συμφωνηθέντα στη Διάσκεψη των Αθηνών.

Ελλάδα και Τουρκία κατεβαίνουν με κοινούς υποψηφίους για την ηγεσία του ΟΑΣΕ, του διεθνούς Οργανισμού 57 χωρών που καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ και έχει έδρα τη Βιέννη. Εμπνέεται από τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και αποτελεί ένα forum πολιτικού διαλόγου σε θέματα που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνεργασία πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ που θα ψηφίσουν θα ψηφίζουν ταυτόχρονα τους κοινούς υποψήφιους της Ελλάδα και της Τουρκίας.

Όλα άρχισαν όταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αποφάσισαν να στείλουν από κοινού μια επιστολή προς τον ΟΑΣΕ δηλώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γγ του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του (νευραλγικού) Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Η κυρία Τελαλιάν, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών Σχέσεων, ίσως η διπλωμάτης με τόσο καλές γνώσεις σε διεθνή θέματα (αλλά και για την Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην δραστηριότητα του ΟΑΣΕ. Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες και Έλληνες διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τη συνεργασία αυτή ως το πρώτο ελληνοτουρκικό success story.

***

Γιατί η Τουρκία στηρίζει ξαφνικά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια αντίφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.. Από τη μια η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, να δηλώνει ξεκάθαρα στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), όταν ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε γνώση της Άγκυρας «η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά» των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν και από την άλλη όμως το πρακτορείο Ανατολού (και άλλα τουρκικά ΜΜΕ) να κάνουν προκλητικές αναφορές: Αναφέρθηκαν για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», για «τουρκική μειονότητα» και για «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, παρουσιάζει συνέντευξη της προέδρου του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Çiğdem Asafoğlu. Το κόμμα του οποίου ηγείται κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με 42 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 25 είναι γυναίκες κάνοντας ωστόσο αναφορά σε «τουρκική μειονότητα της Δυτ. Θράκης» και «μακεδονική μειονότητα». Tα κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας προωθούν το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) ενόψει των ευρωεκλογών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για «εθνικισμό», «αναξιοπιστία» «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «έλλειμμα δημοκρατίας».

Όσον αφορά τα γλυπτά του Παρθενών η Τουρκία πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το βασικό επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου, βάση του οποίου αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η «απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα από τα απτά αποτελέσματα του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών».

***

Ποιος είναι ο… Σταν Γκρίνμπεργκ του Στέφανου Κασσελάκη

Πολιτικό σύμβουλο διαθέτει, όπως διαθέτει και ο Πρωθυπουργός τον Σταν Γκρίνμπεργκ, και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ονομάζεται Δημήτρης Παπαγεωργίου και είναι διπλωμάτης (δεύτερος γραμματέας) αποσπασμένος από το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας νέος άνθρωπος (γιος του Φώτη Παπαγεωργίου που ήταν στην ΕΥΠ) με πολύ καλές ιδέες όπως μου μεταφέρουν από την Κουμουνδούρου. Το θέμα βεβαίως είναι εάν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούει τις συμβουλές του πολιτικού του συμβούλου. Γιατί σας το λέω αυτό;

Επειδή, μαθαίνω ότι διαθέτει και λογογράφο (δηλαδή βοηθάει στα κείμενα). Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς, αλλά τις περισσότερες φορές τα κείμενα των ομιλιών του τα γράφει μόνος του. Και κάτι ακόμα. ο διπλωμάτης Βαγγέλης Καλπαδάκης επανήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών και έχει αποσπαστεί στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

***

1,5 ώρα καθυστέρηση η πτήση Κασσελάκη

Με καθυστέρηση πέταξε χθες το απόγευμα για το Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου. Συνήθως ταξιδεύει σε οικονομική θέση (ίσως μόνον μια ή δυο φορές ταξίδευσε πρώτη θέση, όταν δεν εύρισκε εισιτήρια για οικονομική).

Στα αεροπορικά ταξίδια του τον συνοδεύουν δύο άνδρες της ασφάλειάς του, στελέχη από τα σόσιαλ μίντια και βεβαίως ο Μπάμπης Παπαδάκης από τους στενότερους συνεργάτες του. Η καθυστέρηση στα αεροδρόμια, έλεγε ίσως να οφείλεται στη μεγάλη κίνηση που υπάρχει στον αέρα τέτοια εποχή που πολλές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας δεν μπορούν να διαχειριστούν.

***

Εμπλοκή στην υπόθεση Μπελέρη

Νέα εμπλοκή στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελερη. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή οι Αλβανοί δικηγόροι κήρυξαν τριήμερη απεργία κι ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, συζήτηση της έφεσης του φυλακισμένου δημάρχου, πιθανότατα να αναβληθεί. Εάν συμβεί αυτό, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα πληροφορηθεί από το κελί του τα αποτελέσματα της κάλπης.

***

Επιστρέφει αύριο η φρεγάτα «Υδρα»

Αύριο αναμένεται να επιστρέψει στο Ναύσταθμό Σαλαμίνος η φρεγάτα «Υδρα» που πήρε μέρος στην επιχείρηση «Aspides» της Ερυθράς Θάλασσας. Ήδη βρίσκεται εν πλω προς την Ελλάδα. Η συμβολή της στην προστασία εμπορικών πλοίων από τους πυραύλους «Χούθι» ήταν καθοριστική, αφού σε δύο περιπτώσεις απέκρουσε τα drones των Χούθι.

Έτσι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της «Υδρας», με την επιστροφή τους θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Το ίδιο θα πράξει και το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» που θα αντικαταστήσει την φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα. Η αναχώρησή του θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αφού πρώτα εγκατασταθούν από την μία φρεγάτα στην άλλη συστήματα αεραμύνης και αντι-drones.

***

Όταν τα ελληνικά Rafale αντιμετώπισαν ιταλικά F-35

Μπορεί στο Αιγαίο να καταγράφεται μηδενική τουρκική δραστηριότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά μαχητικά ξέχασαν την τέχνη των αναχαιτίσεων. Χθες Νοτίως της Κρήτης, εντός του FIR Αθηνών, τέσσερα ελληνικά Rafale δοκίμασαν τις δυνατότητές τους στην εναέρια μάχη με 2 ιταλικά F-35 και με δύο επίσης ιταλικά AV-8B Harrier II, τα οποία είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο Cavour. Οι εικονικές αερομαχίες με αεροπλάνα 4,5 και πέμπτης γενιάς stealth ήταν απολύτως επιτυχείς.

***

Γιατί τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσεως;

Εδώ και έναν χρόνο, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μηδενική πτητική δραστηριότητα από την Τουρκία στο Αιγαίο. Στην Πολεμική Αεροπορία όμως δεν περνά απαρατήρητη η δραστηριότητα των τουρκικών κατασκοπευτικών ελικοφόρων αεροσκαφών ATR-72, που το τελευταίο διάστημα εισέρχονται κατά καιρούς χωρίς να υποβάλουν (όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί) σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών, προβάλλοντας ένα σωρό αστήρικτες δικαιολογίες. Χθες, ένα τέτοιο αεροσκάφος πραγματοποίησε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

***

Ο Γιώργος Σταμάτης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρωτηριασμένων στο Εβιάν

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, βρέθηκε στο Εβιάν της Γαλλίας, προσκεκλημένος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παρακολούθησε την τελετή έναρξης και τον πρώτο αγώνα της εθνικής μας με την Πολωνία, καθώς και το παιχνίδι Γαλλία-Ουκρανία.

Για ακόμη μια φορά δίπλα στην εθνική μας ομάδα, ο κ. Σταμάτης στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες της για να αναδειχθεί το ποδόσφαιρό ως μέσο κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης. Ήδη οι Πολωνοί και οι Τούρκοι τον κάλεσαν στις χώρες τους για να δει από κοντά την ανάπτυξη αυτού του αθλήματος εκεί.