Ενάμιση εκατομμύριο πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών ζητώντας, μέσα στα όρια του ελληνικού Συντάγματος, την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να αποφασίσει για την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση.
Κι όπως φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» το αίτημα των συγγενών των θυμάτων και οι υπογραφές των πολιτών «συναντήθηκαν» σε θεσμικό μονοπάτι έτσι ώστε με την επιστημονική συνδρομή αναγνωρισμένων Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου να τεθεί το θέμα επί τάπητος.
Όπως επεσήμανε μάλιστα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός το ζήτημα αυτό, που αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου να μην μείνει ένα «πουκάμισο αδειανό», να μην μείνει μόνο στα όρια ενός «πολιτικού αποτυπώματος», αλλά «να αποκτήσει θεσμικό περίβλημα».
Η αίθουσα του ΔΣΑ ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023», Μαρία Καρυστιανού, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, η επίτιμη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου.
Παρεμβάσεις με ουσιαστική και όχι μόνο συμβολική σημασία έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023», Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.
«Να μην κρύβονται πίσω από την ασυλία τους»
Η Μαρία Καρυστιανού χειροκροτήθηκε θερμά από το κατάμεστο ακροατήριο που με το δικό του τρόπο υποκλίθηκε στη μητέρα της Μάρθης, η οποία παλεύει για τη δικαίωση της μνήμης της κόρης της, τη δικαίωση όλων των νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και όλων εκείνων που έχουν επιζήσει, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν όσα έζησαν.
«Η ατιμωρησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο» επισήμανε η κυρία Καρυστιανού μιλώντας για τη συγκέντρωση των υπογραφών στο πλαίσιο της έκφρασης της δημοκρατίας και περιγράφοντας το αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε οι πολιτικοί – όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία αποστροφή του λόγου της – «να μην κρύβονται πίσω από την ασυλία τους».
Το ερώτημα που έθεσε απευθυνόμενη από το βήμα του ΔΣΑ στον Πρωθυπουργό ως «μάνα και ως πολίτης» είναι «γιατί κάηκε το παιδί μου και γιατί βρίσκουμε ακόμα οστικά υπολείμματα;».
Μέσα στα επόμενα λεπτά ο λόγος της στράφηκε προς τους δικαστές αναφερόμενη σε εκείνους τους λειτουργούς της Θέμιδας που θα αφήσουν τον τίτλο του αδέκαστους, αλλά και στους εκπροσώπους του Τύπου, τους οποίους όπως είπε «χρειαζόμαστε δίπλα μας για να κυριαρχεί η αλήθεια». Και έκλεισε την τοποθέτησή της λέγοντας πως προσμένει την πρώτη εφαρμογή για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με πρωτοβουλία της κοινωνίας.
Στόχος όλων είναι η απόδοση δικαιοσύνης
Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠαΣοΚ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (Ελληνική Λύση), Νικόλαος Βρεττός (Νίκη) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) καθώς επίσης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι το δικηγορικό σώμα, δια των Δικηγορικών Συλλόγων, συμμετέχει στη δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας και στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θα υποστηρίξει ενεργά το αίτημα τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και των 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και για την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ).
Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει -πρόσθεσε- κυρίως στο μέλλον ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, που παρατηρήθηκαν στις περιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, στο Μάτι, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μια σειρά άλλες εθνικές τραγωδίες.
Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού, είναι η απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους υπαίτιους, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των «ισχυρών», συνιστά «δεύτερο έγκλημα», συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη.