Την ώρα που βρισκόμαστε ήδη μέσα στην αντιπυρική περίοδο και ήδη οι φωτιές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, χιλιάδες συμβασιούχοι θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το πρωί της Τετάρτης (05/06).

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. και σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι απ’ όλες τις ενώσεις. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες πυροσβέστες; Τι ζητούν από την Κυβέρνηση;

Τον ερχόμενο Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι συμβάσεις περίπου 2.500 εποχικών πυροσβεστών. Μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλουν, κανείς δεν τους έχει ενημερώσει τι θα γίνει με τις συμβάσεις τους.

Τα μεγάλα κενά στην Πυροσβεστική και η κοροϊδία

Συνολικά τα κενά που υπάρχουν στο πυροσβεστικό σώμα ξεπερνούν τις 3.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς είναι περίπου στα 3.600. Οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν το προφανές αυτά τα κενά να καλυφθούν από άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει ήδη εμπειρία.

Αντίθετα το κράτος αντί να αντλήσει έστω ένα μέρος από τη «δεξαμενή» των εποχικών, ετοιμάζεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό και μάλιστα δίχως οι εποχικοί πυροσβέστες να έχουν έξτρα μοριοδότηση.

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στους πυροσβέστες πενταετούς θητείας. Στις 2 Μαΐου με τροπολογία η Κυβέρνηση προχώρησε σε ανανέωση για άλλα πέντε έτη, παρά τις δεσμεύσεις που υπήρχαν για μονιμοποίησή τους.

Η παράταση της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες φτώχιας

Την ίδια ώρα οι εποχικοί πυροσβέστες τονίζουν την ανάγκη να μεγαλώσει η αντιπυρική περίοδος. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι από τους έξι μήνες πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στους οκτώ λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εποχικοί πυροσβέστες επί της ουσίας πληρώνονται για έξι μήνες (Μάιο με Οκτώβριο). Στη συνέχεια μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για άλλους τρεις μήνες. Το υπόλοιπο διάστημα παραμένουν με μηδενικό εισόδημα.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι πυροσβέστες βγαίνουν στο δρόμους όπως είναι τα κριτήρια πρόσληψης και τα λάθη που ισχυρίζονται ότι έχει κάνει εις βάρος τους η Κυβέρνηση.

Το ηλικιακό όριο και η σύνταξη στα 75

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το ΦΕΚ που βγήκε πριν από λίγες ημέρες. Το συγκεκριμένο αφορά τα μέλη των Ε.ΜΟ.Δ.Ε και καθορίζει μεταξύ άλλων τη διαδικασία και τις δοκιμασίες που πρέπει να περάσουν οι επίδοξοι δασοκομάντο.

Μόνο που σε αυτό τα ηλικιακά όρια φτάνουν και ξεπερνούν τα πενήντα έτη την ώρα που στους εποχικούς πυροσβέστες υπάρχει το ηλικιακό όριο των 35 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά τους οι εποχικοί πυροσβέστες κάνουν λόγο για έμμεση παραδοχή της Κυβέρνησης ότι κάποιος ανω των 35 μπορεί να είναι αποδοτικός και της ζητούν να αλλάξει τη σχετική ρύθμιση και για αυτούς.

Την ίδια ώρα θέτουν και το κομμάτι της συνταξιοδότησης. Οι πυροσβέστες που υπηρετούν στο Σώμα συνταξιοδοτούνται στα 48 ενώ οι πενταετούς θητείας, προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν μπορεί να μείνουν και μέχρι τα 75.

Φυσικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση που θα υπάρξει στα αιτήματα των πυροσβεστών και εάν θα υπάρξει.