Γιορτή για το περιβάλλον η σημερινή μέρα και στη Λέσβο η γιορτή αυτή κορυφώνεται στην αλυκή του Πολιχνίτου, στη «μικρή» αλυκή του Κόλπου της Καλλονής με μια δράση μύησης μικρών και μεγάλων στην παρατήρηση των πουλιών που ζουν στους υγροτόπους.
«Η Λέσβος, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Ελένη Γαληνού, περιβαλλοντολόγος από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών βορειοανατολικού Αιγαίου, είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους από κάθε άλλο ελληνικό νησί». Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 84 υγρότοποι από τους οποίους πάρα πολλοί ενταγμένοι στις προστατευόμενες περιοχές από το Πρόγραμμα NATURA.
«Σε μια από αυτές τις περιοχές, λέει η κ. Γαληνού βρισκόμαστε σήμερα, παρατηρώντας τη ζωή σπάνιων και προστατευόμενων πουλιών που ζουν στον υγρότοπο».
Με ειδικό εξοπλισμό, κιάλια και τηλεσκόπια ώστε να μη φεύγουν τα πουλιά όταν αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη παρουσία, γίνεται η αναγνώριση τους. Αβοκέτες, καλαμοκανάδες, φλαμίνγκο και άλλα είδη παρατηρούνται στη διάρκεια της αναπαραγωγής τους. «Μπροστά μας, λέει η κ. Γαληνού έχουμε μια αποικία με φωλιές και είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πώς τα πουλιά κλωσάνε εκ περιτροπής, πως το αρσενικό φροντίζει το θηλυκό όταν κλωσάει φέρνοντας του ψάρια ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη».
Ο υγρότοπος της αλυκής του Πολιχνίτου ανήκει στις «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», εταιρεία που φροντίζει για την προστασία του. «Καθήκον όλων μας όμως είναι η προστασία των υγροτόπων, των μικρών πραγματικών παράδεισων» καταλήγει η κ. Γαληνού.
Ας σημειωθεί ότι η παρατήρηση πολιών (bird watching) είναι μια ευρέως διαδεδομένη μορφή οικοτουρισμού. Μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10 εκατομμύρια παρατηρητές ενώ, ένα εκατομμύριο έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις αρχές Μαΐου, πολλές εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών από πολλές χώρες κατακλύζουν ιδιαίτερα το κεντρικό νησί για να παρατηρήσουν τη διαδικασία της αναπαραγωγής αλλά και εν γένει της ζωής των πουλιών στους υγροτόπους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ