Το δίκτυο ύδρευσης των κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου στη Μαγνησία μολύνθηκε από σαλμονέλα, εντερόκοκκους και άλλα κολοβακτηρίδια που προέρχονται από κόπρανα, δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις του ΕΟΔΥ που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος Ρήγα Φεραίου, έπειτα από δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Επιστολή στον δήμο έστειλε την Δευτέρα και η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Μαγνησίας, η οποία ανέφερε ότι έχει «γνωστοποιήσει επανειλημμένως» στον δήμο τις επανορθωτικές ενέργειες που απαιτούνται.

Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ζήτησε από τον δήμο να προχωρήσει σε καθαρισμό και απολύμανση των δεξαμενών και αγωγών υδροδότησης και να αυξήσει τα επίπεδα χλωρίου ώστε να εξουδετερωθούν οι μικροοργανισμοί.

Επίσης, ζήτησε να ενημερωθούν οι πολίτες για την μικροβιολογική επιβάρυνση που διαπιστώθηκε και να γίνει παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.

Από τον δήμο Ρήγα Φεραίου εκδόθηκε έπειτα η εξής ανακοίνωση: «Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στους οικισμούς Ριζομύλου και Στεφανοβικείου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγείας και ακολουθεί τις υποδείξεις τους. H Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα από τη δεξαμενή και τα δίκτυα ύδρευσης Ριζομύλου και Στεφανοβικείου και μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων μας απεστάλησαν στις 4/6/2024 και τα γνωστοποιούμε».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο Νοσοκομείο του Βόλου παραμένουν πέντε από τα εννέα παιδιά των που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Στην Παθολογική Κλινική εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ενήλικες, ενώ στη ΜΕΘ παραμένει ένας ηλικιωμένος με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο για λίγα μπουκαλάκια νερό

Οι κάτοικοι κάτω από συνθήκες καύσωνα καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία που έχει πλήξει την περιοχή.

Το νερό, που τρέχει από τις βρύσες τους, εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο και υδροφόρες προμηθεύουν τους κατοίκους με καθαρό νερό για να πιούν, να κάνουν μπάνιο ή να μαγειρέψουν.

Η ζωή στην περιοχή έχει παγώσει καθώς φούρνοι, εστιατόρια, καφέ, καλλιέργειες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ και κανένας δεν ξέρει πότε το νερό της περιοχής θα είναι και πάλι κατάλληλο για χρήση.

Κάτω από τον ζεστό ήλιο με την θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές για λίγο νερό.

Υδροφόρες του δήμου προμηθεύουν με νερό τους κατοίκους. Γεμίζουν μπουκάλια ακόμη και βαρέλια.

«Ήρθα να πάρω νερό έχω το ένα παιδί με συμπτώματα ήπια ευτυχώς τα άλλα είναι καλά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Μετά τα αποτελέσματα οι κάτοικοι έρχονται να προμηθευτούν νερό για πόση και για προσωπική υγιεινή.

Χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού μοιράζονται από τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό, αφού πλέον το νερό δεν είναι πόσιμο και είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

«Να κλείσουν όλες οι βρύσες στο χωριό. Δεν μπορεί να πεθαίνει ο κόσμος», υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.

«Παγώνει» η επιχειρηματική δραστηριότητα

Καταστήματα εστίασης έχουν κλείσει, ενώ όσα έχουν μείνει ανοιχτά δεν χρησιμοποιούν νερό βρύσης. «Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό για να ζυμώσω», είπε επιχειρηματίας.

Επίσης, κλειστά παραμένουν τα σχολεία. Η διευθύντρια του σχολείου στο Στεφανοβίκειο ανέφερε: «Έχουμε κλείσει όλες τις βάνες. Έχουμε προμηθευτεί εμφιαλωμένα νερά».

Ακόμη και σήμερα στο κέντρο Υγείας της περιοχής συρρέουν πολίτες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η Κάτια Κοροβέλα, γιατρός σημείωσε: «Συνεχίζονται τα κρούσματα, γαστρεντερίτιδα με πονόκοιλο και μας λένε και για κρούσματα στο σπίτι άρα δεν ξέρουμε πόσα είναι συνολικά».

Οι Αρχές αναζητούν την αιτία του κακού. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως το δίκτυο νερού μολύνθηκε με σαλμονέλα.

Οι έλεγχοι για την αιτία της μόλυνσης συνεχίζονται, ενώ άρχισε σταδιακά και ο καθαρισμός του δικτύου ύδρευσης.