Η αφόρητη ζέστη των τελευταίων ημερών θα δώσει τη θέση της Πέμπτη και Παρασκευή στα μελτέμια και την έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.
«Το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια» λέει σε ανάρτησή του στο Facebook.
Από τη Δευτέρα τα μελτέμια θα περιοριστούν και μεταξύ 10-14/6 έρχεται νέο κύμα ζέστης.
Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα
Τις επόμενες μέρες, αναφέρει ο μετεωρολόγος, ψυχρότερος αέρας θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Επειδή όμως στα χαμηλά οι θερμοκρασίες είναι υψηλές αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτες βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις» επισημαίνει.
Ευνοείται το χαλάζι
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το χαλάζι.
«Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει» λέει ο κ. Μαρουσάκης.
«Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού). Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων» λέει ο μετεωρολόγος.