Τόσο ο τρόπος που ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του όσο και οι αριθμοί που συμπεριέλαβε στο «πόθεν έσχες» του έχουν εξελιχθεί σε πυρήνα πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Σκιές και συνδιαλλαγές»
Από το πρωί της Τετάρτης στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε αναπόφευκτα ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε τηλεοπτικό πάνελ άφησε υπόνοιες για μυστικές συνδιαλλαγές πρώην στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συζήτηση αφορούσε την οικονομική κατάσταση του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τον κ. Οικονόμου «υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές Ελέγχου», που εκείνη την εποχή οδήγησαν σε «κάποιες -ας το πω εντός εισαγωγικών- συναλλαγές». Υποστήριξε μάλιστα πως «η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή». Άλλους βουλευτές δεν κατονόμασε ο κ. Οικονόμου, ωστόσο πιθανολόγησε ότι «μπορεί να συμμετείχαν για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».
«Τι είναι αυτά που λέτε;»
Όλοι αυτοί οι απρόσμενοι ισχυρισμοί του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του οικοδεσπότη δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου όσο και του Νικήτα Κακλαμάνη.
«Δηλαδή λέτε ότι ο Βαρεμένος και η Χριστοδουλοπούλου τα… έπιασαν για να βγάλουν λάδι τον κύριο Μητσοτάκη. Τι είναι αυτά που λέτε; Δηλαδή φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι εγώ τον Βαρεμένο;» απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θυμίζοντας πως τότε πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Νίκος Βούτσης. «Μου λέτε ότι κάτω από την προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο Θανάσης Οικονόμου πήρε απόσταση από αυτό, υποστηρίζοντας πως «δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να υποκαταστήσω εγώ». Παρόλα αυτά συνέχισε λέγοντας ότι «όταν υπάρχουν γεγονότα, ευλόγως θέτω ερωτήματα».
Η απάντηση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ
Λογικό ήταν στην Κουμουνδούρου να σημάνει συναγερμός μετά τις δηλώσεις του μέλους της ΚΕ. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ως ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσίπρας, ναι μεν αναγνώρισε πως «δεν έγιναν όλα σωστά» επί κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά κάλεσε τον κ. Οικονόμου «αν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει, ας το πει». Ειδάλλως οι «γενικότητες και εικασίες δεν προσφέρουν κάτι». «Τα περί συναλλαγών είναι άλλου επιπέδου» κατέληξε.
Αμφότεροι επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, χωρίς όμως ισχυρό αποτέλεσμα.
Τα πυρά από τους στοχοποιημένους
Το κακό είχε ήδη γίνει. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, για τα νυν στελέχη της οποίας υπαινίχθηκε εμπλοκή στις συνεννοήσεις ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «κόμμα Κασσελάκη» που «υιοθετεί ανοιχτά τακτικές Τραμπ». Δηλαδή «εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, απροκάλυπτα fake news, υπερωρίες της χωματερής του διαδικτύου».
Επίσης ο Γιώργος Βαρεμένος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, χαρακτήρισε διπρόσωπο τον Θανάση Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως «όσα είπε είναι αθλιότητες» και γι’ αυτό «θα δώσει λόγο εκεί που πρέπει να δώσει».
«Με τους ΣΥΡΙΖαίους δεν βγάζω άκρη»
Κληθείς να σχολιάσει όσα συνέβησαν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε αν «όλο αυτό βγάζει κάποιο νόημα», επισημαίνοντας πως «με τους ΣΥΡΙΖΑίους δεν βγάζω άκρη», καθώς «κατηγορείται η Χριστοδουλοπούλου ότι διόρισε την κόρη της επί προεδρίας Βούτση και όχι επί ΝΔ και Τασούλα. Άρα αν έχει κάνει κάποια συναλλαγή με κάποιον είναι ο Βούτσης».
Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου. «Όσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν. Όλοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα» έγραψε μεταξύ άλλων σε σχόλιο του ο Νίκος Βούτσης.