Αφιέρωμα στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη Νέα Αριστερά, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, φιλοξενεί ο ιστότοπος της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας Liberation. 

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στην επιστροφή του Σακελλαρίδη στην πολιτική σκηνή έπειτα από χρόνια απουσίας, μετά την παραίτηση του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη φυγή του από το κόμμα, ενώ φιλοξενούνται και αποκλειστικές δηλώσεις του ίδιου, στις οποίες αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύγχρονη αριστερά  και στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσει.

Το αφιέρωμα, το οποίο εντάσσεται στη θεματική 26 χώρες – 26 υποψήφιοι και παρουσιάζει έναν υποψήφιο από κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., πλην της Γαλλίας, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναφέρεις πως η καριέρα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ενσαρκώνει επί της ουσίας την απογοήτευση των Ελλήνων αριστερών που βρίσκονται ηλικιακά λίγο πάνω από τα σαράντα: Από τα κινήματα κάτα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1998 και εναντίον των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999, στην είσοδο του στον Συνασπισμό και κατόπιν στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση.

Αναφορά γίνεται επίσης και στις σπουδές του κ. Σακελλαρίδη στα Οικονομικά στην ενασχόληση του με τον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

«Η αριστερά έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της»

«Όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση το 2010, ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Τσίπρα. Το 2014, σε ηλικία 33 ετών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν κατάφερε να κερδίσει οριακά τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά η εκστρατεία του τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Εκείνη τη χρονιά, η ελληνική αριστερά ενσάρκωσε την ελπίδα και το παράδειγμα που έπρεπε να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί, σε σημείο που ο Τσίπρας επιλέχθηκε ως Spitzenkandidat (υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν) από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο Σακελλαρίδης έγινε βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος» συνεχίζει το αφιέρωμα.

Η ρήξη ήρθε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε τα καθήκοντά του, το κόμμα, και απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή πολιτική. Για σχεδόν δέκα χρόνια, λέει ότι ήταν «ενεργός με άλλους τρόπους». «Επέλεξα την κοινωνική δέσμευση και ηγήθηκα της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας και στη συνέχεια της δεξαμενής σκέψης Eteron», εξηγεί ο ίδιος στη Libération. «Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά είδα μόνο την κατάρρευση της αριστεράς. Ήταν απαραίτητο να σωθεί ό,τι μπορούσε ακόμα να σωθεί. δίστασα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς, στα τέλη του 2023, με παρακίνησε να ασχοληθώ ξανά». Στα μάτια του, «η αριστερά έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Περισσότερο από την υπογραφή του μνημονίου, είναι η έλλειψη εξήγησης της πολιτικής που ακολουθήθηκε και η απόσταση με τον πληθυσμό που οδήγησε στην αποτυχία». Εν ολίγοις, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δεξιόστροφη πορεία και ζητά επανασύνδεση της αριστεράς με τις ρίζες της.

«Απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να δώσουμε κοινωνικές απαντήσεις»

Όσον αφορά την προεκλογική του εκστρατεία, η Liberation αναφέρει ότι ο Σακελλαρίδης παρουσιάζει το πρόγραμμά του, χωρίς να υπερβάλλει σε τίποτα, σε αντίθεση με τον διάδοχο του Τσίπρα, Στέφανο Κασελάκη, που κατηγορείται για υπερβολή, ενώ έχει επιλέξει την οικολογία ως κεντρικό σημείο του προεκλογικού του αγώνα: «Η πράσινη μετάβαση θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή μας. Πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, διαφορετικά δεν θα συμβεί. Αυτό σημαίνει να τεθεί ένα τέλος στη λιτότητα» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει αναφερόμενος στα κεντρικά ζητήματα της εκστρατείας του, όπως είναι τα κοινωνικά θέματα, η δημόσια υγεία και η Άμυνα. «Μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να προσφέρουμε κοινωνικές αντιδράσεις» τονίζει αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Καθοδηγώντας ένα νέο κόμμα χωρίς κονδύλια, συνεχίζει η Liberation, ο Σακελλαρίδης διασχίζει τη χώρα με δικά του μέσα για να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος. Στο Instagram τον βλέπουμε να μοιράζει φυλλάδια, να κάνει χειραψίες στους δρόμους ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του, χωρίς οδηγό. Παντρεμένος με γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφο και πατέρας μιας 8χρονης κόρης, πιστεύει ότι η Nέα Aριστερά θα μπορούσε να περάσει το όριο του 3% που χρειάζεται για να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι που θα ήταν μεγάλη επιτυχία μέσα σε μια διχασμένη ελληνική αριστερά, και μια ευρωπαϊκή αριστερά που δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της καταλήγει το αφιέρωμα.