Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι μόλις 38 ετών, είναι νέος πατέρας και ενεργός μηχανικός με δική του εταιρεία. Γνωρίζει τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Κοιτάει μπροστά. Ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, κάτι που αν γίνει θα υπονομεύσει, όπως λέει στο ΒΗΜΑ, την περαιτέρω ενοποίηση της Ένωσης.

Τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της προόδου. Μιλάει με ευαισθησία για την ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Ενώ παράλληλα, επισημαίνει πως η πολιτική θα κερδίσει την επικοινωνία.

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ «ανοίγεται» στο ΒΗΜΑ και συγκινείται όταν θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια στην Ξάνθη, και εκμυστηρεύεται τι έκανε τη βραδιά του μεγάλου τελικού του conference league.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή την στιγμή;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό θεσμικά και πολιτικά κατακερματισμένη. Αυτό την εμποδίζει να έχει ουσιαστική δράση κυρίως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Γεγονός που σήμερα αποτυπώνεται στην αδυναμία της να λάβει αποφάσεις υψηλής επιδραστικότητας, όσον αφορά στους δύο πολέμους που προκαλούν μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Γι’ αυτό τη βλέπουμε και μένει απαθής. Απαιτούνται πιο τολμηρά βήματα για τη συγκρότησή της στη λογική της suisgeneris ομοσπονδίας εθνικών κρατών.

Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία εντός των θεσμών και των οργάνων της. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι μόνο ο γαλλογερμανικός άξονας και οι αποφάσεις του, όπως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία. Είναι και οι χώρες του Νότου, που επλήγησαν τα προηγούμενα χρόνια από τις πολιτικές λιτότητας. Το ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της προόδου. Εκεί που τα κράτη θα αποφασίζουν ισότιμα για το κοινό τους μέλλον.

Για μια δημοκρατική Ένωση, στην οποία όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής ισχύος θα έχουν ισχυρή φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εν τέλει των αποφάσεων. Έτσι το ευρωπαϊκό όραμα θα γίνει ξανά γοητευτικό και ο στόχος της σύγκλισης θα μπορεί να υπηρετηθεί με πιο συστηματικό τρόπο.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές; Γιατί οι πολίτες να ψηφίζουν ΠαΣοΚ και να στηρίξουν ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Υπάρχουν δύο λόγοι σ’ αυτές τις ευρωεκλογές που το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να ενισχυθεί. Πρώτον, γιατί κρίνεται η επόμενη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και σ’ αυτή πρέπει η παρουσία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να είναι ισχυρή. Όπως φαίνεται, θα δούμε τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς να είναι ενισχυμένες, κάτι που θα υπονομεύσει την περαιτέρω ενοποίηση.

Ενώ το συμφέρον της Ελλάδας είναι η στενότερη συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης, ενιαίες πολιτικές και εργαλεία για ταχύτερη σύγκλιση. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί κρίνεται η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική θα κερδίσει την επικοινωνία και το ΠΑΣΟΚ θα είναι η βασική αντίπαλη δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Πρόσφατα γίνατε πατέρας. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια;

Αναμφισβήτητα, η στέγαση. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία οι νέοι ηλικίας 18-34 δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους. Είναι 76.5% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 49%.Ο βασικός λόγος είναι ότι τα ενοίκια είναι στα ύψη και οι μισθοί χαμηλοί. Ένα εκρηκτικό μείγμα, που υπονομεύει τα όνειρα και την ποιότητα ζωής των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση. Αντίθετα, επένδυσε στην επικοινωνία για να κουκουλώσει το πρόβλημα.

Χωρίς όμως πλαίσιο ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb, χωρίς απαγόρευση της Golden Visa που έχει μετατρέψει ολόκληρες πόλεις σε ξενοδοχεία και χωρίς ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, η στεγαστική κρίση θα βαθαίνει. Εμείς προτείναμε την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πρότυπα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες.

Προτείναμε φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιοκτήτες κενών κατοικιών για να τις διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Κατασκευή νεών σύγχρονων φοιτητικών εστιών και επιδότηση ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια. Μέτρα ουσιαστικά που θα είχαν πραγματικό αντίκτυπο στη στεγαστική κρίση που οξύνεται.

Πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα σας είχατε επισκεφθεί το Καρπενήσι. Το ΒΗΜΑ σας είχε ακολουθήσει σε εκείνο το ταξίδι. Εκεί ήρθατε αντιμέτωπος με το δημογραφικό και την ερήμωση της επαρχίας. Το ΠαΣοΚ έχει προτάσεις για αυτό το μεγάλο θέμα;

Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για το ζήτημα της ερημοποίησης της ελληνικής περιφέρειας. Όπως γνωρίζετε, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, σπούδασα στην Ξάνθη και έχω επισκεφθεί πάρα πολλές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολλά νησιά.

Γνωρίζω καλά την ελληνική περιφέρεια, τι σημαίνει ένα παιδί να μεγαλώνει εκεί, να ενηλικιώνεται, να ονειρεύεται να κάνει τα επόμενα βήματα και να μην μπορεί να τα σχεδιάσει στον τόπο που μεγάλωσε. Ακόμη και επιτυχημένες επιχειρήσεις, συχνά η επόμενη γενιά δεν αναλαμβάνει τη συνέχισή τους και αναζητά λύσεις στα αστικά κέντρα και το εξωτερικό. Αυτό χρειάζεται να το ανατρέψουμε, στηρίζοντας τολμηρά την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα στον πυρήνα των πολιτικών του είχε αναπτυξιακά σχέδια για τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας με πυξίδα τη συγκράτηση του πληθυσμού και την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα. Σήμερα αυτό το μείγμα πολιτικής χρειάζεται να επικαιροποιηθεί. Με προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ελληνικής περιφέρειας και τόνωσης του πληθυσμού της. Με ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων σχολείων, των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων. Με πολιτικές για την αναβίωση χωριών στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Υπάρχουν καλές πρακτικές, αυτό που χρειάζεται είναι όραμα και σχέδιο.

Ποια είναι η θέση του ΠαΣοΚ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά;

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, είμαστε σε ομηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε κάνει μια καλύτερη διαπραγμάτευση και η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε να έχει μείνει πέντε χρόνια άπραγη. Όφειλε, τουλάχιστον, να είχε αντιδράσει στην ονομασία «η δική μας Μακεδονία», με την οποία κατέβαινε στις εκλογές ο κομματικός συνασπισμός VMRO-DPMNE με τον οποίο εκλέχτηκε η νέα Πρόεδρος, ώστε να μην έχουμε σήμερα αυτές τις προκλήσεις. Ως προς τα ελληνοτουρκικά πρέπει επιτέλους να τα αντιμετωπίζουμε ως ευρωτουρκικά.

Είναι λανθασμένη η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Η ένταξη του μαθήματος «Γαλάζια Πατρίδας» στα σχολεία, η επαναλειτουργία της ιστορικής Μονής της Χώρας ως τζαμί, η προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου είναι ζητήματα που πρέπει να τίθενται ταυτόχρονα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η υποβάθμιση των προκλήσεων αυτών ή η αποσπασματική αντιμετώπισή τους δεν συνάδουν με μια σοβαρή εξωτερική πολιτική.

Υπάρχει κάποια στιγμή από την περιοδεία που ξεχωρίσατε και μοιραστήκατε με τους δικούς σας ανθρώπους;

Όταν βρέθηκα ξανά στην πόλη της Ξάνθης που σπούδασα, πλέον ως υποψήφιος. Όταν μπήκα στον χώρο του πανεπιστημίου, σαν ταινία είδα να περνάνε όλα αυτά τα ωραία φοιτητικά χρόνια των σπουδών, της πολιτικοποίησης, των διεκδικήσεων στην ΠΑΣΠ, των δυνατών σχέσεων που δημιουργήσαμε. Είδα αγαπημένους φίλους και συμφοιτητές που έχουν παραμείνει και εργάζονται πλέον εκεί ή έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους. Πήγα ξανά στα μέρη που συχνάζαμε, βρέθηκα με φίλους που ήταν από την Ξάνθη και είχαν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Όλοι μου έδωσαν τόση δύναμη, που αισθάνομαι ότι την κουβαλώ διαρκώς μαζί μου.

Είστε δηλωμένος Ολυμπιακός. Που είδατε τον τελικό και πως πανηγυρίσατε την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου;

Είδα την έναρξη στο αεροδρόμιο στη Ρόδο, γιατί πετούσα για Αθήνα. Μόλις προσγειώθηκα, έλαβα διάφορα βιντεάκια από καλούς φίλους που ήταν μέσα στο γήπεδο. Ευτυχώς πρόλαβα το γκολ του Ελ Κααμπί και το είδα στο σπίτι. Μετά ξενυχτήσαμε με τους πανηγυρισμούς. Ο Ολυμπιακός στο Conference League μας χάρισε μια ιστορική νίκη. Έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Εύχομαι και στο μέλλον οι ελληνικές ομάδες να τέτοιες επιτυχίες, όπως αυτές που ζήσαμε φέτος στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.