Η απρόσμενη στήριξη της Τουρκίας στη μάχη της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ξεχωριστή σημασία. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια αντίφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, από τη μια η Ζεϊνέπ Μποζ, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, να δηλώνει ξεκάθαρα στην 24η Σύνοδο των Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), όταν ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε γνώση της Άγκυρας «η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά» των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν.

Από την άλλη όμως το πρακτορείο Ανατολού (και άλλα τουρκικά ΜΜΕ) να κάνουν προκλητικές αναφορές: Αναφέρθηκαν για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», για «τουρκική μειονότητα» και για «μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, παρουσιάζει συνέντευξη της προέδρου του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Çiğdem Asafoğlu. Το κόμμα του οποίου ηγείται κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με 42 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 25 είναι γυναίκες κάνοντας ωστόσο αναφορά σε «τουρκική μειονότητα της Δυτ. Θράκης» και «μακεδονική μειονότητα».

Tα κρατικά ΜΜΕ της Τουρκίας προωθούν το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) ενόψει των ευρωεκλογών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για «εθνικισμό», «αναξιοπιστία» «παραβιάσεις δικαιωμάτων» και «έλλειμμα δημοκρατίας».

Αυτό που έχει τη σημασία του, όσον αφορά τα γλυπτά του Παρθενών, όπως επισημαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης είναι ότι η Τουρκία πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το βασικό επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου, βάση του οποίου αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η «απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα από τα απτά αποτελέσματα του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών».