Τη  βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει φιρμάνι στα αρχεία των κρατικών εγγράφων της Τουρκίας που να επιβεβαιώνει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πουλήθηκαν στον Ελγιν από τους Οθωμανούς – όπως υποστηρίζει η Βρετανία – επανέλαβε η αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ, προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Μιλώντας στο MEGA και στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή «Πάμε Δανάη» η αρχαιολόγος αναφέρθηκε στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση όχι μόνο για την Τουρκία, την Ελλάδα ή άλλες χώρες προέλευσης, αλλά για κάθε χώρα διότι ήταν σαφές ότι τα αντικείμενα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αφαιρέθηκαν από την οθωμανική επικράτεια τότε, και από την ιστορία της Ελλάδας παράνομα. Για μένα η Ελλάδα ήταν πάντα πολύ αποφασιστική και σαφής στο μήνυμά της. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει έναν πολύ δυνατό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών, τοποθετώντας το θέμα στον πυρήνα της εθνικής της στάσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μία δήλωση ότι η αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν νόμιμη σύμφωνα με τη νομοθεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για να αποδειχθεί αυτό χρειάζεται ένα φιρμάνι, ένα επίσημο έγγραφο. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, ίσως είναι καλύτερα να μην υποστηρίζεται αυτή η «νομιμότητα»», είπε.

Δεν υπάρχει φιρμάνι στα οθωμανικά αρχεία

«Έτσι, η δήλωσή μου ήταν ότι δεν έχουμε αυτό το έγγραφο στα οθωμανικά αρχεία παρά τις πολλές έρευνες που έγιναν. Προσωπικά η πιο ρεαλιστική και καλύτερη λύση θα ήταν η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Βρετανικού μουσείου τη βρίσκω ευγενική και ανοιχτόμυαλη. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει μία νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου», συμπλήρωσε η κ. Μποζ.

Η θέση της Τουρκίας

«Από την πλευρά της Τουρκίας μπορούμε να πούμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν το ισχυρότερο μήνυμα προς όλον τον κόσμο και η μεγαλύτερη ελπίδα για όλες τις χώρες που υποφέρουν από παράνομη διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας. Το Βρετανικό Μουσείο θα έδειχνε την καλύτερη  συνεργασία που θα μπορούσε να δείξει και θα ήταν το μεγαλύτερο σημάδι σεβασμού προς την εθνότητα των εθνών».

Τα επιχειρήματα της Ελλάδας

Η αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ Τουρκίας αναφερόμενη στην ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της σχετικής Συνόδου της UNESCO είπε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν και τεκμηρίωσε τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο.

Η χώρα μας τόνισε εμφατικά την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων και χαρακτήρισε παράνομη την ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, πριν αυτά καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο. Επισήμανε δε το θέμα της κακομεταχείρισης των Γλυπτών κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ενημέρωσε τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για τις διαρκείς αλλά άκαρπες μέχρι σήμερα προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να έρθει σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας το να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή του να συμμορφωθεί με τις Συστάσεις και τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.