Το Helmos Monutain Festival ήρθε στις ζωές μας ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι. όταν το feed μας γέμισε με φωτογραφίες και βίντεο από τις live και τις παράλληλες δράσεις. Τα σημάδια βέβαια υπήρχαν από πριν: το line up, η ανακοίνωση των sold out ημερών, οι φίλοι που έλεγαν ότι θα πάνε «για τη φάση». Υπήρξαν βέβαια και φωνές διαμαρτυρίας ή γκρίνιας επειδή ακριβώς για ένα ΣΚ συγκεντρώθηκε πάρα πολύ νεολαία στο βουνό και δεν βρισκόταν εκεί μόνο για να περάσει καλά. Το φεστιβάλ έχει κοινωνικό πρόσημο.  «Η λιτότητα, η αναζήτηση της ομορφιάς στην μοναδικότητα της φύσης, η επαφή με το περιβάλλον, η αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση είναι μόνο μερικά από τα μικρά μυστικά που θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει και δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν ήταν και οι ίδιοι πρεσβευτές όλων αυτών των μηνυμάτων» θα πει στο ΒΗΜΑ ο Αλέξης Άγριος, διευθυντής  του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από φεστιβάλ.

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή χρειάστηκε η συμβολή, από τη μία, μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών με γνώση και όραμα προκειμένου σύντομα το Φεστιβάλ Χελμού να γίνει το πρώτο πράσινο μουσικό φεστιβάλ της χώρας, αλλά και οι επιπτώσεις, από την άλλη, της κλιματικής κρίσης καθώς «οι 2 τελευταίοι χειμώνες άλλωστε δεν ήταν τόσο ευνοϊκοί καιρικά για την επιχείρηση», θα παραδεχθεί  κύριος Άγριος.  Σε λίγες μέρες, από τις 21-24/6, το Helmos Mountain Festival θα υποδεχθεί τους επισκέπτες και τους κατασκηνωτές για ένα τριήμερο γεμάτο συναυλίες, δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις στην πλαγιά του βλοσυρού μα  πάντα φιλόξενου Χελμού

Πώς προέκυψε η σκέψη να δημιουργηθεί ένα πολυθεματικό festival κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ένα χιονοδρομικό κέντρο; Ήταν μία προσωπική σκέψη ή αποτελούσε και επιθυμία του κόσμου;

Εδώ και 37 χρόνια το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων κατέχει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, και φτάνει να φιλοξενεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου περισσότερους από 200 χιλ. επισκέπτες, συνεισφέροντας καθοριστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου. Το 2022 με την έναρξη εργασιών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, στάθηκε η αφορμή για να φυτευτεί η σκέψη για τη νέα εποχή του  Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, την οποία χαρακτηρίζει η διάθεση συνεχούς εξέλιξης και η επιθυμία επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Η ιδέα διενέργειας ενός ορεινού φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων και μουσικής προέκυψε μετά συζητήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την επέκταση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι 2 τελευταίοι χειμώνες άλλωστε δεν ήταν τόσο ευνοϊκοί καιρικά για την επιχείρηση και στην αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου προσέλκυσης κόσμου στο βουνό προτάθηκε από έναν συνεργάτη μου η ιδέα της τέλεσης ενός υπαίθριου φεστιβάλ. Ανέκαθεν θεωρούσαμε πως η ομορφιά του βουνού είναι απαράμιλλη, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και την άνοιξη, το φθινόπωρο και το καλοκαίρι και μια τέτοια διοργάνωση θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε να γνωρίσει ο κόσμος αυτές τις ομορφιές, συνδυάζοντας την εμπειρία διαμονής στο βουνό με πολλές επιλογές δράσεων και δραστηριοτήτων οι οποίες θα κορυφώνονται καθημερινά με μουσικές εμφανίσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών του χώρου.

«Η διοργάνωση έχει ως απώτερο σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού τοπίου του Εθνικού πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού – Βουραϊκού».

Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα για ένα τριήμερο φεστιβάλ μουσικής, υπαίθριων δραστηριοτήτων & αναψυχής, στους πρόποδες του Χελμού. Μια μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στο αγαπημένο μας βουνό, τη στιγμή που αποχαιρετά την χειμερινή περίοδο και καλωσορίζει την καλοκαιρινή! Μια γιορτή για όλους τους λάτρεις των ορέων και της μουσικής, τους υπέρμαχους της αισθητικής και κάθε τι αυθεντικού. Η σκέψη αυτή συζητήθηκε πρώτη φορά στις αρχές του Ιανουαρίου του 2023 και ήδη στις 2 Ιουνίου του 2023 πάνω από 10.000 άτομα βρισκόταν στις εγκαταστάσεις μας ώστε να απολαύσουν από κοντά το πρώτο Helmos Mountain Festival. Η ιδέα είχε πάρει άμεσα σάρκα και οστά και όλοι ήμασταν περήφανοι που ένας μικρός στόχος είχε ήδη κατακτηθεί.

Ο Αλέξης Άγριος

Περίμενες ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία από την πρώτη διοργάνωση; Ήσουν προετοιμασμένος για όλο αυτό που έγινε και ψυχολογικά και όσον αφορά το επίπεδο παραγωγής;

Πολύ γρήγορα, από την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων αντιληφθήκαμε πως ο κόσμος αγκάλιασε την δράση αυτή πολύ περισσότερο απ’ όσο και εμείς οι ίδιοι περιμέναμε και φανταζόμαστε, δεδομένου πως ήταν η πρώτη μας απόπειρα να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μόλις δέχτηκα τηλεφώνημα από την εταιρεία πώλησης των εισιτηρίων, 40 μόλις λεπτά μετά την έναρξη της προπώλησης αυτών, πως 1000 εισιτήρια είχαν ήδη εξαντληθεί, αντιλήφθηκα αμέσως πως κάτι πολύ μεγάλο έρχεται για τα Ελληνικά δρώμενα, σε σχέση με τα μουσικά φεστιβάλ όπως τα είχαμε συνηθίσει έως τότε. Ο κόσμος πραγματικά αγάπησε την ιδέα διενέργειας ενός φεστιβάλ ντυμένου με υπαίθριες δραστηριότητες, πολλαπλές δράσεις, stand up comedy παραστάσεις κτλ, σε μια οργανωμένη εγκατάσταση όπως το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, με την συμμετοχή όλων των αγαπημένων του καλλιτεχνών. Γρήγορα τα δεδομένα του μεγέθους της παραγωγής άλλαξαν ριζικά αλλά όλη η ομάδα ήταν πολύ χαρούμενη και ανυπομονούσε να ανταπεξέλθει στον μεγάλο στόχο που είχε πλέον εμφανιστεί, να μπορέσει δηλαδή να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις του κόσμου και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης και χαλάρωσης σε όλους τους επισκέπτες. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η άριστη συνεργασία που υπάρχει με την εταιρεία παραγωγής Novel Vox με την οποία πραγματικά νιώθουμε μεγάλη χαρά που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα και να έχουμε έως σήμερα μια άριστη συνεργασία που έχει ως μοναδικό στόχο και σκοπό την μεγιστοποίηση της ποιότητας της εμπειρίας του κάθε επισκέπτη.

Δεδομένου ότι προτεραιότητα είναι το μηδενικό αποτύπωμα στο βουνό, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρετε φέτος ως διοργάνωση για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος;

Η διοργάνωση έχει ως απώτερο σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού τοπίου του Εθνικού πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού – Βουραϊκού, όπου πραγματοποιείται το Helmos Mountain Festival vol.2, και θέτει ως ύψιστης σημασίας στόχο την γνωριμία των επισκεπτών με την μοναδικότητα που κρύβει ένα τόσο σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο. Φέτος, έχουμε οργανώσει την κατασκήνωση των επισκεπτών με απόλυτη ευθύνη και μένουμε εντός των οριοθετημένων περιοχών που εμείς ως παραγωγή έχουμε ορίσει καθώς με τον τρόπο αυτό μένουμε εκτός της λοιπής δασικής περιοχής και εντός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Δεν θα επιτραπεί σε κατασκηνωτές που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του φεστιβάλ να παραμείνουν σε αυτό, εφόσον φυσικά δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των διοργανωτών. Ο αριθμός εισιτηρίων και των κατασκηνωτών είναι συγκεκριμένος, ενώ πλέον γίνεται υποχρεωτική η κράτηση σκηνής μέσω της πλατφόρμας πώλησης εισιτηρίων και δεν θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σκηνής χωρίς πρότερη κράτηση αυτής. Στήνουμε λοιπόν τις σκηνές μας σε οριοθετημένα σημεία, κατόπιν σχετικής υπόδειξης, ενώ κάθε σκηνή θα φέρει χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο που θα δοθεί από τη διοργάνωση, με την επίδειξη της κράτησης κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο. Όπως και κατά την διάρκεια της προηγούμενης διοργάνωσης, ένα από τα βασικά θέματα που μας απασχόλησε είχε να κάνει με την καθαριότητα του χώρου, την ανακύκλωση αλλά και συνολικό το αποτύπωμα που όλοι εμείς αφήνουμε στο βουνό.

«Προτρέπουμε τον κόσμο να περιορίσει τα μίας χρήσης υλικά του και επειδή αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό».

Βασική μας αρχή αποτελεί η πρόβλεψη και η κατάλληλη προετοιμασία για τη συστηματοποίηση της καθαριότητας σε όλο τον χώρο του φεστιβάλ. Έχουμε λοιπόν ήδη καλέσει όλους τους επισκέπτες να πάρουν μέρος σε αυτήν την διαδικασία μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τους οργανισμούς «We4all» και «Κάθε κουτί μετράει». Προτρέπουμε τον κόσμο να περιορίσει τα μίας χρήσης υλικά του και επειδή αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό, να συμμετέχει στις δράσεις σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα του πλαστικού και του αλουμινίου που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος που βαραίνει τέτοια φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του HMF2 αλλά και ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της κάθε βραδιάς όλοι μπορούμε να πάρουμε μέρος στις δράσεις διαλογής πλαστικού / αλουμινίου, και με την καθοδήγηση εθελοντών να τα συλλέγουμε σε σακούλες. Με κάθε γεμάτη σακούλα που θα παραδίδουμε, θα παίρνουμε ένα δώρο που προέρχεται από upcycled υλικά, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο «χειροπιαστή» την έννοια του συνεχιζόμενου κύκλου ζωής. Το Helmos Mountain Festival μπορεί να γίνει αφορμή και αρχή για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και αυτός είναι ο απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Το όραμά σου είναι το Helmos Mountain Festival να γίνει το πρώτο Πράσινο festival της χώρας; 

Λόγω της μοναδικότητας του μέρους και της ομορφιάς που κρύβει ο Χελμός προσδοκούμε στην κατάκτηση ενός τέτοιου στόχου το συντομότερο δυνατόν. Να καταφέρουμε δηλαδή να είμαστε ένα πράσινο Festival με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η συμβολή όλων των επισκεπτών προς αυτό τον στόχο οι οποίοι με την περσινή τους στάση απέδειξαν πως με καλή θέληση και σεβασμό στην φύση και στο βουνό που μας φιλοξενεί όλα είναι εφικτά. Το βουνό αφέθηκε πιο καθαρό απ’ ότι πριν την τέλεση του φεστιβάλ καθώς όλοι οι επισκέπτες είχαν μεγάλη συνεισφορά ως προς τον στόχο αυτό.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις καθημερινά τον κόσμο να συμμετέχει στις δράσεις καθαριότητας και ανακύκλωσης, να περιμένει με υπομονή την άφιξη του οχήματος περισυλλογής απορριμμάτων και να καθαρίζει, εκτός των προσωπικών του αντικειμένων, όλα τα λοιπά αντικείμενα που έβρισκε στον δρόμο του. Όλες αυτές οι εικόνες μόνο ελπιδοφόρα μηνύματα μπορούν να μας δώσουν σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος στο μέλλον και είναι πραγματικά μερικές από τις στιγμές που μας γέμισαν με χαρά κατά την διάρκεια της περσινής διοργάνωσης και χαράχτηκαν βαθιά στην μνήμη μας.

Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζει και να ακολουθήσει ένας επισκέπτης / κατασκηνωτής;

Θέλοντας να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλους τους επισκέπτες του Helmos Mountain Festival vol. II έχουμε προχωρήσει στην ανάρτηση όλων των πληροφοριών που ο καθένας μπορεί να χρειαστεί, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, festival.kalavritaski.gr . Εκεί όλοι οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους. Μερικές επιπλέον συμβουλές που θα ήθελα να αναφερθούν έχουν να κάνουν με την επιλογή του ρουχισμού αλλά και της σκηνής. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στις πλαγιές του Χελμού με υψόμετρο βάσης τα 1700μ..

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις καθημερινά τον κόσμο να συμμετέχει στις δράσεις καθαριότητας και ανακύκλωσης».

Αυτό σημαίνει πως ο καιρός αλλάζει συνεχώς ενώ οι θερμοκρασίες το βράδυ είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την διάρκεια της ημέρας. Κατά συνέπεια πρέπει όλοι να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα αλλά και σκηνή κατάλληλη για κρύο και πιο απαιτητικές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω την σημαντικότητα της χρήσης των λεωφορείων που παρέχονται δωρεάν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και τα Καλάβρυτα. Με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουμε στον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και προλαμβάνουμε σχετικά με ενδεχόμενη ταλαιπωρία καθώς οι θέσεις στάθμευσης είναι συγκεκριμένες και ενδεχομένως να χρειαστεί πολλοί να σταθμεύσουν αρκετά μακριά από τον συναυλιακό χώρο. Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια όλων των επισκεπτών και για τον λόγο αυτό θα πρέπει πάντα το οδικό δίκτυο να παραμένει ανοικτό για την διέλευση οχημάτων ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο κοκ). Κατά συνέπεια η χρήση των λεωφορείων μπορεί να συνεισφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να γλυτώσει μεγάλο μέρος ενδεχόμενης ταλαιπωρίας λόγω συμφόρησης.

Πάνω σε ποιους άξονες κινείται η ψυχαγωγία στο ΗMF εκτός από τη μουσική; Πόσο σε ενδιαφέρει παράλληλα η ανάδειξη του τόπου και της κοινότητας;

Το Helmos Mountain Festival vol. 2 δεν είναι μόνο συναυλίες, δεν είναι μόνο δραστηριότητες στη φύση, δεν είναι μόνο ευκαιρία για άθληση και απόδραση από τις πόλεις και την καθημερινότητα. Είναι μια συνολική εμπειρία, μια ευκαιρία να ζήσουμε ενεργά και με χαρά κάθε στιγμή αυτού του 4ήμερου φεστιβάλ, να αλλάξουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνουμε πιο ενεργοί και ευσυνείδητοι. Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων είναι μια από τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης διοργάνωσης και για τον λόγο αυτό κλείνουμε το φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της περιοχής με ένα μοναδικό μεσημεριανό γλέντι που λαμβάνει χώρα την Δευτέρα 24 Ιουνίου. Μια επιπλέον αφορμή ανάδειξης της περιοχής είναι και η μοναδική γαστρονομία που αυτή διαθέτει. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και 3 πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις με πρώτη από αυτές να είναι το κυνήγι άγριας τρούφας πέριξ των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων και ύπαρξη περιπτέρου το οποίο θα σερβίρει κριθαρότο μανιταριών με γραβιέρα παραγωγής Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και φρέσκια τρούφα Χελμού. Σε συνέχεια, θα υπάρχει περίπτερο του συνεταιρισμού Καλαβρύτων με δειγματισμό τοπικών προϊόντων παραγωγής και πώληση χειροποίητων σάντουιτς με βάση τα τοπικά τυριά. Τέλος, στον χώρο θα βρίσκεται και ένα περίπτερο του δικτύου ποιότητας Οινοξένεια το οποίο και θα κάνει γευσιγνωσία τοπικών κρασιών της περιοχής με δυνατότητα αγοράς αυτών για όσους το επιθυμούν. Σε λίγους τυχερούς, θα προσφερθεί ξενάγηση σε τοπικό επισκέψιμο οινοποιείο της περιοχής (μέσα από σχετικό διαγωνισμό που θα ανακοινωθεί) με χρήση λεωφορείων της παραγωγής, το Σάββατο αλλά και την Κυριακή.

«Τα κριτήρια της επιλογής των καλλιτεχνών που συμμετέχουν δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά έχουν να κάνουν και με τη στάση και προσέγγιση όλων σε σχέση με τα κοινωνικά δρώμενα».

Όσον αφορά την ψυχαγωγία εκτός μουσικής, πολλές είναι και φέτος οι επιλογές για όσους και όσες θέλουν να αθληθούν και να δοκιμάσουν την τύχη τους στις υπαίθριες δραστηριότητες. Από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην κορυφή της Στύγας, μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να παρακολουθήσουμε όλοι, να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια των αθλητών αλλά και να εμπνευστούμε από αυτή, μέχρι τις Πεζοπορίες, το Ποδήλατο Βουνού, το Flying Fox, το Bungee trampoline, την Τοξοβολία, τα Fun games, τα E-bike guided tours, τα Κανό & SUP στη λίμνη Τσιβλού, τα μαθήματα Yoga, τα Guided tours στα ύδατα της Στυγός και άλλα πολλά. Αρκεί πάντα να έχουμε προβλέψει να κλείσουμε έγκαιρα τις δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν, καθώς λόγου όγκου επισκεπτών είναι απολύτως απαραίτητες οι προκρατήσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Η επιλογή των καλλιτεχνών και τις δύο χρονιές έχει να κάνει μόνο με καλλιτεχνικά κριτήρια ή και τη γενικότερη κοινωνική στάση των συγκεκριμένων καλλιτεχνών;

Τα κριτήρια της επιλογής των καλλιτεχνών που συμμετέχουν δεν είναι μόνο  καλλιτεχνικά, αλλά έχουν να κάνουν σίγουρα και με τη στάση και προσέγγιση όλων σε σχέση με τα κοινωνικά δρώμενα. Βασικός μας στόχος αρχικά,  είναι η ύπαρξη επιλογών και η αντιπροσώπευση αρκετών ειδών μουσικής όπως Hip hop, Ροκ, έντεχνου τραγουδιού κτλ ώστε οι επισκέπτες να έχουν επιλογές. Παράλληλα, η στροφή μας σε ξένα συγκροτήματα ξεκινά από την φετινή περίοδο με την συμμετοχή ενός σχήματος και αναμένονται ακόμη περισσότερες επιλογές για το μέλλον. Όσον αφορά τα λοιπά κριτήρια, η κοινωνική στάση όλων των καλλιτεχνών οι οποίοι αναμφίβολα κοινωνούν τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει μεγάλη βαρύτητα για εμάς. Η λιτότητα, η αναζήτηση της ομορφιάς στην μοναδικότητα της φύσης, η επαφή με το περιβάλλον, η αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση είναι μόνο μερικά από τα μικρά μυστικά που θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει και δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν ήταν και οι ίδιοι πρεσβευτές όλων αυτών των μηνυμάτων.