5 το πρωί: Προεκλογικός καύσωνας με Πόθεν Έσχες Κασσελάκη – Η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ωρα τελικών στη Basket League

«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση μετά την αποκάλυψη του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, με την κυβέρνηση να τονίζει πως «κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που παρουσιάζει» και το ΠαΣοΚ να τον χαρακτηρίζει «αναξιόπιστο».

1

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο - Συνεχίζεται η κόντρα για το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη

  • Η συζήτηση για το Πόθεν Έσχες Κασσελάκη: Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πολιτική αντιπαράθεση λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, με τη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. «Δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που έβγαλε κάποια στιγμή λεφτά και αν δεν έχει κρύψει κάπου αλλού κάποια άλλα και διάγει τον βίο που μας παρουσιάζει, σε ένα-ενάμιση χρόνο δεν θα έχει να φάει» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πώς μπορείς να είσαι αξιόπιστος όταν μιλάς για δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά συγχρόνως έχεις βγάλει εκατομμύρια από offshore και φορολογικούς παραδείσους;» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
  •  Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Τώρα λοιπόν που η προσπάθεια σπίλωσης του Στέφανου Κασσελάκη από το σύστημα Μαξίμου και τους παρατρεχάμενούς του έπεσε στο κενό, ήρθε η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει καιρό τώρα».
  • Η εσωκομματική συζήτηση: Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που επέλεξε να δημοσιεύσει την οικονομική κατάστασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε εσωκομματικές συζητήσεις, καθώς όπως παραδέχονται στελέχη του κόμματος «περισσότερο ερωτήματα δημιούργησε παρά φώτισε τα οικονομικά του δεδομένα».
2

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα σούπερ μάρκετ

  • «Καίει» η ακρίβεια στα τρόφιμα: «Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την ακρίβεια, με την αντιπολίτευση να υπόσχεται γενναία μείωση του ΦΠΑ για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την κυβέρνηση να αρνείται την οποιαδήποτε μείωση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, επιμένοντας στα διάφορα επιδόματα και pass.
  • Παίρνει παράταση;  Στο 13% θα παραμείνει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 ο ΦΠΑ στα ροφήματα, είτε αυτά σερβίρονται στο κατάστημα είτε λαμβάνονται «σε πακέτο», ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί παράταση για άλλους 6 μήνες στον καφέ και σε άλλα αφεψήματα. Το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, μετά τη ραγδαία αύξηση των τιμών, άφησε ανοικτό σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.
  • Τι συμβαίνει στην Ισπανία; Στο 4% βρισκόταν ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στην Ισπανία, με τους τελευταίους 17 μήνες να έχει μηδενιστεί σε τρόφιμα όπως ψωμί, αλεύρι, γάλα, αβγά, τυρί, φρούτα. Στην Ελλάδα ωστόσο, όπου ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αγγίζει το 13%, αν εφαρμοστεί συντελεστής 0%, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο συγκριτικά με άλλες χώρες.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ο δολοφόνος έπαιξε φρουτάκια μετά τον φόνο της 63χρονης

  • Τι τον πρόδωσε; Την δολοφονία της 63χρονης στη Χαλκίδα ομολόγησε ο 37χρονος παιδικός φίλος της κόρης της, με την αστυνομία να τον υποπτεύεται από την αρχή της έρευνας καθώς είχαν βρεθεί δακτυλικά του αποτυπώματα δίπλα στη σορό και είχε καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι. Μάλιστα ένα στοιχείο που τον είχε «φωτογραφίσει» αρχικά ήταν το γεγονός ότι τα σκυλιά δεν είχαν γαβγίσει την μέρα της δολοφονίας.
  • Ζητάει συγγνώμη: Την ειλικρινή μεταμέλεια και συγγνώμη εκ μέρους του 37χρονου μετέφερε ο δικηγόρος του στην οικογένεια του θύματος, τονίζοντας πως ο πελάτης του είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει κακό στη μητέρα της παιδικής του φίλης. «Μου ομολόγησε ότι ήθελε να κάνει κακό στον εαυτό του γιατί δεν μπορούσε να ανεχτεί αυτό που έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνήγορος του.
  • Η ωμότητα του δολοφόνου: Το θράσος του δράστη διαφαίνεται από το γεγονός ότι βρισκόταν στο σπίτι πριν ακόμα φτάσει η αστυνομία για αυτοψία ενώ δεν δίστασε να παρευρεθεί στην κηδεία της 63χρονης για να συλλυπηθεί τους οικείους της. Μάλιστα, ο 39χρονος αφού έκλεψε τις 7 χιλιάδες ευρώ και σκότωσε την 63χρονη πήγε αμέσως να τζογάρει.
4

Έρχεται δεύτερο κύμα ζέστης από την Κυριακή

  • Ρεκόρ ζέστης: Αφόρητα ζεστές αναμένονται οι επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να αγγίζει σε κάποιες περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ήδη στην Ελευσίνα και στη Θήβα το θερμόμετρο έφτασε τους 39.3 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις 08/06/2019 στα Τρίκαλα και ήταν ίσο με 39.2 °C. Δεύτερο κύμα ζέστης έρχεται την Κυριακή και αναμένεται να κρατήσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 12/6.
  • Πότε δροσίζει; Ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται την Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς θα αρχίσει να φυσά βοριάς, που τοπικά μπορεί να φτάσει και τα 7 μποφόρ. Ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα κεντρικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ο καιρός σήμερα: Θερμή αναμένεται και η σημερινή ημέρα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 25 – 37 °C στην Αττική και στους 20 – 34 °C στη Θεσσαλονίκη. Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη θα υπάρξουν πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας ο καιρός θα είναι αίθριος με ηλιοφάνεια.
5

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός πράξη πρώτη

  • Ώρα τελικών στην Basket League: Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στους τελικούς με φόντο τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι πράσινοι αναμένεται να παραταχθούν πάνοπλοι στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Τετάρτης (05/06, 21.15), ενώ ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί σ’ όλη τη σειρά χωρίς τον Φαλ.
  • Ευδιάθετοι οι προπονητές: Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τους τελικούς εκείνοι που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι δύο προπονητές. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Εργκίν Αταμάν ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, ενώ σχολιάστηκε το γεγονός ότι ακόμα και τα γυαλιά τους ήταν και αυτά στα χρώματα των ομάδων τους.
  • Ρολάν Γκαρός τέλος για τον Τσιτσιπά: Την ίδια ώρα αργά το βράδυ της Τρίτης ο 25χρονος τενίστας ηττήθηκε 3-0 σετ από τον Κάρλος Αλκαράθ και ολοκλήρωσε στα προημιτελικά την παρουσία του στο Ρολάν Γκαρός.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις