ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ντε Νίρο – Τραμπ

Αναζωπυρώθηκε η κόντρα που κρατάει χρόνια, με τον σπουδαίο ηθοποιό να επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Στα 80 του χρόνια ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο επέστρεψε στους «Κακόφημους Δρόμους» της Νέας Υόρκης για να τους καθαρίσει από τον Ντόναλντ Τραμπ, όχι με πιστόλια όπως ο τιμωρός «Ταξιτζής» αλλά με ατάκες από το «Οργισμένο Είδωλο».

«Αυτή είναι η γειτονιά μου, εδώ μεγάλωσα. Αυτός ο κλόουν δεν ανήκει στην πόλη μου, ήταν άλλο ένα αρπακτικό, ένας καταφερτζής κτηματομεσίτης που το έπαιζε σπουδαίος (…) Είναι βίαιος, αλλά δειλός. Νομίζετε ότι ο Τραμπ έριξε ποτέ γροθιά ή δέχτηκε γροθιά; Δεν λερώνει τα χέρια του με αίμα. Στέλνει τους μαφιόζους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά», είπε ο Ντε Νίρο ενόσω ο πρώην πρόεδρος καθόταν στο σκαμνί του δικαστηρίου του Μανχάταν.

Όταν οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον Τραμπ για 34 κακουργήματα στο λογιστικό «μαγείρεμα» με το οποίο είχε συγκαλυφθεί η εξαγορά της σιωπής της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός τόνισε πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει αν δεν τελειώσει», ζητώντας από τους Αμερικανούς να τον κρατήσουν μακριά από το Λευκό Οίκο με την ψήφο τους.

Το ιστορικό της διαμάχης

Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης και πρωταγωνιστής στις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε Κακόφημοι Δρόμοι (1973), Ταξιτζής (1976) και Οργισμένο Είδωλο (1980) που εκτυλίσσονται στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Ντε Νίρο είναι στα «μαχαίρια» με τον Τραμπ εδώ και πολλά χρόνια. «Έχουμε ξεχάσει τα μαθήματα της ιστορίας, άλλους κλόουν που δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά μέχρι που έγιναν δικτάτορες. Αν ξαναμπεί (στον Λευκό Οίκο) δεν θα φύγει ποτέ, αποχαιρετήστε τις ελευθερίες που θεωρείτε δεδομένες. Όσο για εκλογές, ξεχάστε τις».

Δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού. Δίπλα του στέκονταν δυο από τους φρουρούς του Καπιτωλίου που τραυματίστηκαν κατά την εισβολή του ακροδεξιού όχλου την 6η Ιανουαρίου του 2021, μετά την προτροπή του Τραμπ στους οπαδούς του να εμποδίσουν την άνοδο στην εξουσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η νέα επίθεση Ντε Νίρο

Η εμφάνιση του Ντε Νίρο μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν ήταν μέρος της επικοινωνιακής επίθεσης από το επιτελείο του Μπάιντεν που εμφανίζει τον Τραμπ ως απειλή για τη Δημοκρατία.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται μια αρνητική πολιτική διαφήμιση με τη φωνή του Ντε Νίρο που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα. Οι προσβολές που εκτόξευσαν οπαδοί του Τραμπ κατά του ηθοποιού και των δυο αστυνομικών για «προδοσία» και η απάντηση του ντε Νίρο «άντε γ…» ευτυχώς δεν εξελίχθηκαν σε κλασσικό νεοϋρκέζικο καυγά με γροθιές και κλωτσιές, ούτε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πιστολίδι όπως στις ταινίες.

Πριν από τις εκλογές του 2016 ο Ντε Νίρο χαρακτήρισε τον Τραμπ «εντελώς ανισόρροπο και γελοίο». «Δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος, ο Θεός να μας βοηθήσει», είχε πει ο ηθοποιός. Ακολούθησε το βίντεο στο οποίο «στόλιζε» τον Τραμπ με τους χαρακτηρισμούς «ηλίθιος, αλήτης, σκύλος, γουρούνι, απατεώνας» με την επωδό «θα ήθελα να του ρίξω γροθιά στα μούτρα».

Όταν κέρδισε ο Τραμπ τις εκλογές ο Ντε Νίρο χαμήλωσε τους τόνους λέγοντας «τώρα είναι πρόεδρος, η μισή χώρα έχει τρομάξει, το ίδιο και μεγάλο μέρος του πλανήτη, ας ελπίσουμε ότι θα βάλει τα δυνατά του για να κάνει το σωστό».

Όμως μετά από τους πρώτους πέντε μήνες της προεδρίας Τραμπ, ο Ντε Νίρο δεν άντεξε, τον κατήγγειλε ως εχθρό των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, των μεταναστών και των τεχνών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε άλλες εποχές ο Τραμπ θα είχε κλείσει την πόρτα των ΗΠΑ ακόμα και στον Τσάρλι Τσάπλιν.

Το 2018 στην απονομή των βραβείων Tony, ο Ντε Νιρο βροντοφώναξε καταχειροκροτούμενος, «δεν αρκεί (να λέμε) κάτω ο Τραμπ, το σωστό είναι γ…στε τον Τραμπ». Απαντώντας μέσω Twitter ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ντε Νίρο, «άτομο με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης που έχει δεχτεί πολλές γροθιές στο κεφάλι στα γυρίσματα ταινιών από αληθινούς πυγμάχους».

Ο ηθοποιός επανήλθε το 2019 χαρακτηρίζοντας τον τότε πρόεδρο ρατσιστή και γκάνγκστερ, παρομοιάζοντάς τον με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. «Ακόμα και οι γκάνγκστερ έχουν κάποιους κώδικες, κάποια ηθική, όμως τούτος δεν ξέρει καν τι σημαίνει αυτό» είπε ο Ντε Νίρο.

Η απάντηση της πλευράς Τραμπ

Έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν ο σύμβουλος επικοινωνίας του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ, περίμενε να φύγει ο Ντε Νίρο και μετά στάθηκε μπροστά στα μικρόφωνα. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν είναι να χρησιμοποιεί έναν ξοφλημένο ηθοποιό όμως μην φοβάστε, οι δικές μου δηλώσεις θα είναι συντομότερες από τον “Ιρλανδό” και δεν θα χρειαστεί να υποφέρετε για τρεις ώρες» είπε ο Μίλερ παραπέμποντας στην ταινία του 2019 με πρωταγωνιστή τον ντε Νίρο στο ρόλο εκτελεστή της μαφίας, διάρκειας 3 ωρών και 29 λεπτών.

Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι ποτέ δεν φανταζόταν «πόσο μικρός, διανοητικά και σωματικά, είναι o παράφρων πρώην ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο».

Η τελευταία κόντρα στο Μανχάταν στοίχισε στον Ντε Νίρο ένα βραβείο από την Εθνική Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών που έκρινε ότι ο ηθοποιός δεν ανταποκρίνεται στον υπερκομματικό χαρακτήρα της. Το αυτί του Ντε Νίρο δεν ίδρωσε. Ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του ιδρύματος και ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο με τον Τραμπ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.