Αποκαλύψεις για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, που προκαλούν προβληματισμό, έκανε ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), δρ. Άντονι Φάουτσι.

Σε μια σπάνια παραδοχή των λαθών που έγιναν κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 και το 2021,  καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, ο Φάουτσι χαρακτήρισε υπερβολικά σκληρά τα μέτρα κατά του Covid, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των επιχείρησεων. Πήγε όμως και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι ορισμένες συστάσεις, όπως η κοινωνική απόσταση των 2 μέτρων, «απλά προέκυψε» και δεν ήταν βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

«Ξέρετε, δεν θυμάμαι. Απλώς εμφανίστηκε» είπε σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής, όταν ρωτήθηκε για το πώς προέκυψε ο κανόνας των δύο μέτρων. Πρόσθεσε ότι «δεν γνώριζε μελέτες» που να υποστηρίζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, παραδεχόμενος ότι τέτοιες μελέτες «θα ήταν πολύ δύσκολο» να γίνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι μάσκες στα παιδιά

Ο κορυφαίος πρώην αξιωματούχος της δημόσιας υγείας, ο οποίος δέχεται συνεχώς πυρά για τον ρόλο που έπαιξε στην πανδημία, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν σημαντικές αρνητικές ψυχολογικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις στα μικρά παιδιά λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων.

«Θυμάστε να έχετε δει οποιεσδήποτε μελέτες ή δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας στα παιδιά;», ρωτήθηκε και απάντησε: «Μπορεί να το έκανα, αλλά δεν θυμάμαι συγκεκριμένα να το κάνω» απάντησε.

Όπως είπε δεν παρακολούθησε καμία μελέτη μετά σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε η αναγκαστική χρήση μάσκας στα παιδιά, για τις οποίες υπήρξαν πολλές. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι στον αέρα» ανέφερε ο Φάουτσι σχετικά με το εάν η μάσκα των παιδιών ήταν ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης.

O 83χρονος Φάουτσι ανέφερε ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε εφαρμογή τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν ο ιός σκότωνε σχεδόν 5.000 ανθρώπους την ημέρα, ήταν δικαιολογημένα, αλλά το πόσο καιρό θα έπρεπε να διατηρηθούν είναι «συζητήσιμο».

«Νομίζω ότι τα πράγματα που κάναμε στην αρχή ήταν στο πλαίσιο μιας φρικτής κατάστασης, με 4.000 έως 5.000 θανάτους την ημέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πας πίσω και πεις: «Μήπως όλα όσα κάναμε σε εκείνο το σημείο και η διάρκεια για την οποία τα κάναμε ήταν κατάλληλα και μήπως πρέπει να τα επανεξετάσουμε;» είπε.

Η διαρροή του ιού

Ο Φάουτσι παραδέχτηκε πως η θεωρία ότι η COVID ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι «πραγματική πιθανότητα». «Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει πτυχές συνωμοσίας γύρω από αυτό, θα μπορούσε να αφορά μια εργαστηριακή διαρροή. Επομένως, νομίζω ότι αυτό από μόνο του δεν είναι εγγενώς μια θεωρία συνωμοσίας, αλλά μερικοί άνθρωποι αποσπούν σημεία από όλο αυτό (και τα τονίζουν), κάτι που είναι κάπως τρελό».

Όταν ο διευθυντής προσωπικού της υποεπιτροπής Mitch Benzine ρώτησε τον Φάουτσι αν, κατά την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ακούσιες συνέπειες των σκληρών μέτρων δημόσιας υγείας, ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της δημόσιας υγείας απάντησε: «Απολύτως».