Προβλέψεις επί προβλέψεων και σενάρια επί σεναρίων λίγο πριν από τις ευρωκάλπες που ανοίγουν στις 6 Ιουνίου με την Ολλανδία να κάνει την αρχή και την πλειοψηφία των κρατών-μελών να ψηφίζει για το μέλλον της στις 9 Ιουνίου.

Αν και η νέα Ευρωβουλή των 720 αντιπροσώπων θα είναι εκείνη που θα ψηφίζει ή θα καταψηφίσει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον/την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, οι εικασίες, oι υπολογισμοί και οι ζυμώσεις βρίσκονται επί τάπητος.

Το μεγάλο φαβορί

Παρά τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει, η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει το φαβορί για μια δεύτερη θητεία εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή.

«Παρά τις όποιες αστοχίες σε μία πενταετία άνευ προηγουμένου κρίσεων, η Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εκείνη που κλήθηκε να τις διαχειριστεί και φαίνεται ότι τα κατάφερε» επισημαίνει άλλη πηγή εξηγώντας ότι πιθανόν τα κράτη-μέλη και οι ηγέτες δε θα θελήσουν να κάνουν πειράματα την ώρα που η ΕΕ παραμένει σε περίοδο αστάθειας. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, άγνωστες παραμένουν αι βουλαί των νέων ευρωβουλευτών που θα ορκιστούν στα μέσα Ιουλίου (15-18 Ιουλίου). Πόσω μάλλον εφόσον δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν τις ψήφους τους.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ χρειάζεται εναλλακτική και άμεσα. Αναφορά στο όνομα της Πράσινης Αναλένα Μπέρμποκ έκανε η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ. Ωστόσο, το σενάριο της Γερμανίδας υπουργού εξωτερικών δεν μοιάζει εφικτό στην παρούσα περίπτωση.

Κατ’ αρχάς, εάν το ΕΛΚ τερματίσει πρώτο στις ευρωεκλογές όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την προεδρία της Κομισιόν καθώς συνηθίζεται όποιος έχει προηγηθεί να ηγείται και της Επιτροπής.

Οπότε, θα αναζητείτο λύση εντός ΕΛΚ. Ακόμη και αν η συμφωνία στο Βερολίνο ήταν η Γερμανία να εκπροσωπηθεί από κάποιον «Πράσινο» σε περίπτωση απομάκρυνσης της νυν προέδρου της Κομισιόν, τότε με βάση τα δεδομένα, θα έπαιρνε τη θέση Επιτρόπου και όχι του/της επικεφαλής.

Η ενναλακτική Ντράγκι

Φαίνεται όμως ότι και το σενάριο του Μάριο Ντράγκι που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα ίσως είναι ο εκλεκτός του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, αυτή τη στιγμή δεν προκρίνεται. Ο συμπαθής στις Βρυξέλλες Σούπερ Μάριο είναι εκείνος που ουκ ολίγες φορές έχει φέρει κοντά πολιτικούς που δεν είχαν και τις πιο φιλικές σχέσεις. Όμως, γνώστες των ευρωπαϊκών θεσμών εκτιμούν ότι στα 76 του παρά την εμπειρία του δεν είναι το πιο ισχυρό όνομα για την Επιτροπή. Το γεγονός επίσης ότι πρόκειται για τραπεζίτη αποτελεί στοιχείο που δεν είναι στα συν για κάποιον που διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν.

Πιο συμβατός φαίνεται στο ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέση δηλαδή του Σαρλ Μισέλ. Βέβαια, προς το παρόν φαίνεται να προηγείται ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα με την Δανή Μέττε Φρεντερίσκεν να μένει πιο πίσω παρά τις απόπειρες να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Εκτιμάται ότι δεν κατάφερε να πείσει τα κράτη-μέλη.

Παρολαυτά, προς το παρόν τα πάντα είναι στη θεωρία και όλα θα κριθούν με βάση του πώς θα ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι, οπότε…μηδένα προ του τέλους μακάριζε.