Αυτή την ημέρα, στις 6 Ιουνίου θα είναι τιμητική για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αφενός ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία Λοριάν, όπου η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra «Κίμων» θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες τις δοκιμές εν πλώ αφετέρου θα τιμηθεί η 80η επέτειος από την απόβαση στην Νορμανδία. Να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε νέα και για την τέταρτη Belharra (φτάνει να βρεθούν τα χρήματα).

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχουν συγκεκριμένα στην επίσημη τελετή για τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Αμερικανών, Καναδών και άλλων) στη Νορμανδία, τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 (η πασίγνωστη «D Day»). Η μάχη της Νορμανδίας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό μέτωπο, ενάντια στα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ κατατροπώνοντας τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας με το Πολεμικό μας Ναυτικό, με δύο πλοία, την κορβέτα «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και «ΚΡΙΕΖΗΣ», με πλήρωμα συνολικά 155 ανδρών τα οποία και συνέδραμαν σημαντικά στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ύπαρχος του πλοίου «ΚΡΙΕΖΗΣ» Γρηγόριος Παυλάκης, σε επετειακή τελετή στη Γαλλία το 2004, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Λοιπόν, μαθαίνω τώρα ότι στις φετινές εκδηλώσεις στη Γαλλία, αναμένεται να παραστεί και ελληνική αντιπροσωπεία του ναυτικού κλιμακίου Γαλλίας που εδρεύει στη Λοριάν. Η σημαία μας επομένως θα παρελάσει μπροστά από τους ηγέτες των χωρών, που έχουν προσκληθεί, αποτελώντας επομένως ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων Μητσοτάκη – Μακρόν.

Ο Ύπαρχος του πλοίου «ΚΡΙΕΖΗΣ», Γρηγόρης Παυλάκης

***

Ένα από τα «καρφιά» στο φέρετρο της χούντας των Αθηνών

Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την αυτομόληση του αντιτορπιλικού «Βέλους», της πιο γνωστής ενέργειας από το Κίνημα του Ναυτικού, όπως έχει μείνει στην ιστορία η επιχείρηση ανατροπής της μισητής Χούντας από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Το Κίνημα του Ναυτικού μπορεί να μην πέτυχε οργανωτικά για μια σειρά από λόγους, αλλά ήταν από τις κινήσεις που έδειξαν διεθνώς ότι υπάρχει αντίσταση κατά της δικτατορίας και στην ουσία αποτέλεσε ένα από τα «καρφιά» για το φέρετρό της.

Η ημερομηνία για την εκδήλωση του κινήματος ορίστηκε για τις 22 Μαΐου του 1973, ωστόσο οι κινηματίες προδόθηκαν. Έτσι, το βράδυ της 22ας Μαΐου, στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων χουντικό στρατηγό Οδυσσέα Αγγελή περικύκλωσαν τον Ναύσταθμο, ενώ από το πρωί της 23ης Μαΐου αρχίζουν οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και οι βασανισμοί. Το σύνολο των συλληφθέντων στο Κίνημα του Ναυτικού ήταν 79 άτομα. Από αυτούς, οι 63 ήταν του Ναυτικού (60 εν ενεργεία και τρεις απόστρατοι), πέντε του Στρατού (τρεις απόστρατοι και δύο εν ενεργεία), πέντε της Αεροπορίας (εν ενεργεία) και έξι ιδιώτες.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι έως τις 27 Αυγούστου 1973 και κανείς τους δεν οδηγήθηκε σε δίκη, αφού έλαβαν αμνηστία. Δεν συνέφερε τη Χούντα να αντιπαρατεθεί με έναν ολόκληρο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόψε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα ξυπνήσουν μνήμες, σε ειδική εκδήλωση για το Κίνημα του Ναυτικού

***

Ένας γαλάζιος προεκλογικός εκνευρισμός

Υπάρχει, μου λέει ένα πουλάκι από αυτά που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού, ένας εκνευρισμός, όχι τόσο εμφανής, αλλά υπόγειος στην γαλάζια παράταξη, επειδή ο εκλεκτός τους υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας, που τόσο πολύ στηρίχθηκε από το σύστημα προτού ακόμα αρχίσει η προεκλογική περίοδος δεν πάει και τόσο καλό στις έως τώρα δημοσκοπήσεις. Θα πείτε είναι δυνατόν με τόσο (ας χρησιμοποιήσω τη λέξη) «πουσάρισμα» να μη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις; Κάποιοι, άκουσον- άκουσον, έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες στο ζεύγος Κάπη- Ζωγράφου ότι δήθεν στηρίζουν υπερβολικά την Μελέτη και το χειρότερο είναι ότι ομιλούν ανοικτά εναντίον τους. Μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

***

Το τελευταίο σποτ πριν από τις εκλογές του ΚΚΕ

Στο σποτ πρωταγωνιστούν ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (που τελευταίως μπήκε στον πειρασμό και του Tik-Tok), οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι βουλευτές και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναφέρουν στο σποτ μια λέξη που «σημαίνει το ΚΚΕ». Οι λέξεις που αναφέρουν είναι οι «αγώνας, ελπίδα, αλήθεια, ιστορία, αξιοπρέπεια, ισοτιμία, συνέπεια, γνώση, αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια, ιδανικά, ανατροπή, αξίες, ήθος, δικαιοσύνη, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη, αντοχή, προοπτική, δύναμη, έμπνευση, εντιμότητα”. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει πως «εμείς αυτοί είμαστε. Τώρα δυνατό ΚΚΕ».

Κουτσούμπας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

***

Αμετανόητος και κρατούμενος ο Μιχαλολιάκος

Την εκ νέου κράτηση του αρχηγού («φύρερ» κάποτε τον αποκαλούσαν) της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, αποφάσισε το συμβούλιο εφετών, κάνοντας δεκτή την έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση περί αποφυλάκισης του υπό όρους. Η δικαιολογητική έκθεση της απόφασης στηρίζεται σε μία σειρά από άρθρα του Μιχαλολιάκου με τα οποία αυτός εκθειάζει την δράση και την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

Μέχρι το τέλος του έτους, τότε που λήγει η διάρκεια κράτησης του, θα μπορεί νοσηλευόμενος και φρουρούμενος να αρθρογραφεί όσο θέλει. Όχι όμως από την άνεση του σπιτιού του, προσβάλοντας την μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων από τα Τάγματα εφόδου του, τα οποία τόσο εξακολουθεί να θέλει να υμνεί.

***

Ο … χουντικότατος κύριος Πλεύρης

Και το ΕΣΡ αλλά και η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσουν τον χρόνο που δίνουν στα κόμματα για την προβολή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με αφορμή τη δυνατότητα προβολής από τα κανάλια, υποχρεωτική μάλιστα, διάφοροι ακροδεξιοί αστέρες εμφανίζονται και προβάλουν τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντιδημοκρατικές γνώμες τους. Το Σαββατοκύριακο είδα σε μεγάλης εμβέλειας κανάλι, τον γνωστό Κωνσταντίνο Πλεύρη, υποψήφιο με το Εθνικό Μέτωπο στις Ευρωεκλογές. Δεν συνοδεύονταν από την κυρία Σιακαράβα αλλά έκανε μάθημα… χουντικότητας σε δημοσιογράφο. Σε ερώτηση του τελευταίου αν είναι χουντικός, ο κ. Πλεύρης απάντησε: » δεν είμαι χουντικός, είμαι χουντικότατος «. Ωραία προεκλογική περίοδο μας προσφέρει η γραφική αλλά και όχι μόνο ακροδεξιά.

***

Το ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή γύρω στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει η πρώτη ασφαλής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας. Για μικρότερα κόμματα υπάρχει πιθανότητα να κριθεί λίγο αργότερα για το αν ξεπεράσουν ή όχι τον πήχη του 3% και εκλέξουν ευρωβουλευτή, υπογράμμισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

***

Η Τίγρης που έχει μέσα του ένα F-16 Block 52+ Advanced

Υπάρχουν κάποια εξελιγμένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην 335η Μοίρα στον Άραξο που έχουν στην ουρά τους μια… τίγρη. Τι συμβαίνει ακριβώς; H «Ένωση των Τίγρεων του ΝΑΤΟ» ή «Ένωση των Μοιρών των Τίγρεων» όπως ονομάζεται (NATO Tiger Association or the Association of Tiger Squadrons) ιδρύθηκε στο 1961 από τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Πιέρ Μεσμέρ (Pierre Messmer) με στόχο την προώθηση της αεροπορική αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτή την ομάδα ιπτάμενων τίγρεων μετέχει και η Πολεμική μας Αεροπορία. Οι τίγρεις είχαν φιλοξενηθεί και στην Ελλάδα, αλλά εφέτος στείλαμε στη Γερμανία τέσσερις τίγρης F-16 Block 52+ Advanced και με συνολικά πάνω από 50 άτομα, πιλότους, τεχνικού και προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης, για να λάβουν μέρος σε άσκηση στην οποία μετέχουν 40 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα από 9 χώρες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Πολεμική μας Αεροπορία, που δείχνει όχι μόνο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης κι ικανοτήτων των πιλότων μας αλλά και την αναγνώριση από το ΝΑΤΟ.

(ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ)

***

Κόντρα για τα πεζοδρόμια του Συντάγματος

Ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας σίγουρα, λένε κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να πείσει ότι δεν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κίνησή του να φτιάξει τα πεζοδρόμια του Συντάγματος, καθώς για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, η ΝΔ είχε προγραμματισμένες ομιλίες μπροστά από το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος.

Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν υπήρχε αίτημα από οποιονδήποτε φορέα -πράγμα που το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται- η λογική κίνηση θα ήταν να εκτελέσει τις συγκεκριμένες εργασίες ο Δήμος Αθηναίων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Είναι αδιανόητο, λένε από τη ΝΔ, να «μπλοκάρεται» έτσι το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο οποιουδήποτε κόμματος, απλώς και μόνο επειδή ο δήμαρχος ανήκει σε άλλη παράταξη. Τέτοιου είδους πρακτικές μόνο Ευρώπη δεν θυμίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι ζητήθηκε από τον Δήμο από δύο υπουργεία της κυβέρνησης να επιδιορθώσει τα μαρμάρινα πεζοδρόμια, κυρίως στην πάνω πλευρά του Συντάγματος, αυτά που βρίσκονται μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου συγκεντρώνεται και πλήθος τουριστών. Είναι αυτά τα καταστραμμένα πεζοδρόμια (από την εποχή των αγανακτισμένων) και είναι το πρώτο πράγμα που αντικρύζουν οι τουρίστες όταν έρχονται στην Αθήνα.

Στο παρελθόν μάλιστα σημειώθηκαν και ατυχήματα και φανταστείτε τι θα έλεγαν στην πατρίδα τους οι τουρίστες (και οι τουρίστριες) που… σκόνταψαν πάνω σε αυτά τα μάρμαρα. Ο Δήμος ανταποκρίθηκε, αλλά με διάφορες δικαιολογίες, όπως «δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα μάρμαρα», ή θα πρέπει να παραγγείλουμε τα μάρμαρα. Έτσι, καθυστερεί η επιδιόρθωση στην πάνω πλευρά του Συντάγματος. Άρχισε όμως τα έργα στην κάτω πλευρά, σε προεκλογική περίοδο μπροστά από το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ.