Τουλάχιστον 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε μόλις εννέα ημέρες είναι ο τελευταίος απολογισμός της μόλυνσης των δεξαμενών νερού σε περιοχές της Μαγνησίας από το γνωστό – όπως όλα τα ευρήματα συνηγορούν – βακτήριο σαλμονέλα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν, όπως και οι προσπάθειες απολύμανσης των δεξαμενών και υπερχλωρίωσης του νερού, ενώ η υπόθεση έχει προκαλέσει και την εισαγγελική παρέμβαση.
Ντόμινο κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας
Εν τω μεταξύ και παρότι εντείνεται ο προβληματισμός για πιθανή συσχέτιση του… ντόμινο κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις στη Θεσσαλία, με τα λιμνάζοντα νερά να σημαίνουν τότε υγειονομικό συναγερμό, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Ανησυχία για άλλα παθογόνα
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εμφανίστηκε και χθες κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας πως «το συγκεκριμένο παθογόνο, η σαλμονέλα δηλαδή, δεν επιβιώνει στο περιβάλλον τόσο μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν κάποια άλλα παθογόνα τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία από την αρχή μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και γι’ αυτό όλη αυτή την περίοδο μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων γίνονταν συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι».
100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Πάντως από την καταγραφή των κρουσμάτων που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, το Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έως χθες είχαν αναζητήσει ιατρική βοήθεια συνολικά 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.
Στην εντατική υπερήλικος
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως έως και τη Δευτέρα το μεσημέρι συνολικά εννέα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλευτική φροντίδα, εκ των οποίων τα δύο έχουν στο μεσοδιάστημα λάβει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικος με υποκείμενα νοσήματα συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο θάνατος της 91χρονης
Εντούτοις, η είδηση του θανάτου μιας ηλικιωμένης από γαστρεντερίτιδα και σηπτικό σοκ, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μόλυνσή της με σαλμονέλα, με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η ούτως ή άλλως ευάλωτη υγεία της άτυχης 91χρονης γυναίκας, δεν φαίνεται να συνδέεται με τη συρροή κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα και όπως υπογραμμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζονται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο».
Μικροβιακή επιβάρυνση του νερού
Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, όπως επιβεβαίωσε χθες ο ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
Οχι στη χρήση πόσιμου νερού
Είναι γεγονός εντούτοις πως ήδη την απάντηση στο… μυστήριο είχαν δώσει τα αποτελέσματα της ανάλυσης βιολογικού υλικού (ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας και ακόμα έξι από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Βόλου), καθώς βρέθηκαν θετικά για σαλμονέλα. Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών ενώ έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.
Σημειώνεται ότι υπό τις εξελίξεις αυτές ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα, το νερό συστήνεται «να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά».
Πηγή: «Τα Νέα» – Εντυπη έκδοση