Συναγερμός έχει σημάνει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, μετά την καταγραφή των 100 κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, που αποδίδεται στο βακτήριο της σαλμονέλας.

Οι κάτοικοι κάτω από συνθήκες καύσωνα καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιδημία που έχει πλήξει την περιοχή.

Το νερό, που τρέχει από τις βρύσες τους, εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο και υδροφόρες προμηθεύουν τους κατοίκους με καθαρό νερό για να πιούν, να κάνουν μπάνιο ή να μαγειρέψουν.

Η ζωή στην περιοχή έχει παγώσει καθώς φούρνοι, εστιατόρια, καφέ, καλλιέργειες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ και κανένας δεν ξέρει πότε το νερό της περιοχής θα είναι και πάλι κατάλληλο για χρήση.

Στο νοσοκομείο παιδιά και ενήλικες

Ο κ. Βουραζέρης Βαγγέλης, πατέρας παιδιών μίλησε στο MEGA, όπου και περιέγραψε: «Βλέπαμε το παιδί ξαπλωμένο άσπρο δεν μπορούσαμε να το βοηθήσουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας γιατί μας είπαν ότι αυτό το μικρόβιο που τελικά ήταν σαλμονέλα θέλει 14 μέρες να το πολεμήσει ο οργανισμός διπλωμένο ήτα το παιδί πήγε στον άλλο κόσμο και ήρθε».

Ο κ. Βουραζέρης βρίσκεται νυχθημερόν δίπλα στα δύο παιδιά του. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Βόλου μαζί με άλλα έξι παιδιά και πέντε ενήλικες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Το νερό που τρέχει από τις βρύσες σε Ρυζόμυλο και Στεφανοβίκειο είναι η αιτία των μαζικών κρουσμάτων στη περιοχή με τους κατοίκους να βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

«Μας είπε ο γιατρός έχει σαλμονέλα φύγετε για το νοσοκομείο και φύγαμε και κάναμε εισαγωγή. Από εκείνη την ημέρα δεν έχουν σταματήσει οι έμετοι και οι πυρετοί. Θα κινηθούμε νομικά κυρίως για την αδιαφορία του δήμου», ανέφερε κάτοικος.

Ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο για λίγα μπουκαλάκια νερό

Κάτω από τον ζεστό ήλιο με την θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές για λίγο νερό.

Υδροφόρες του δήμου προμηθεύουν με νερό τους κατοίκους. Γεμίζουν μπουκάλια ακόμη και βαρέλια.

«Ήρθα να πάρω νερό έχω το ένα παιδί με συμπτώματα ήπια ευτυχώς τα άλλα είναι καλά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Μετά τα αποτελέσματα οι κάτοικοι έρχονται να προμηθευτούν νερό για πόση και για προσωπική υγιεινή.

Χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού μοιράζονται από τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό, αφού πλέον το νερό δεν είναι πόσιμο και είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

«Να κλείσουν όλες οι βρύσες στο χωριό. Δεν μπορεί να πεθαίνει ο κόσμος», υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.

«Παγώνει» η επιχειρηματική δραστηριότητα

Καταστήματα εστίασης έχουν κλείσει, ενώ όσα έχουν μείνει ανοιχτά δεν χρησιμοποιούν νερό βρύσης. «Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό για να ζυμώσω», είπε επιχειρηματίας.

Επίσης, κλειστά παραμένουν τα σχολεία. Η διευθύντρια του σχολείου στο Στεφανοβίκειο ανέφερε: «Έχουμε κλείσει όλες τις βάνες. Έχουμε προμηθευτεί εμφιαλωμένα νερά».

Ακόμη και σήμερα στο κέντρο Υγείας της περιοχής συρρέουν πολίτες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η Κάτια Κοροβέλα, γιατρός σημείωσε: «Συνεχίζονται τα κρούσματα, γαστρεντερίτιδα με πονόκοιλο και μας λένε και για κρούσματα στο σπίτι άρα δεν ξέρουμε πόσα είναι συνολικά».

Οι Αρχές αναζητούν την αιτία του κακού. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως το δίκτυο νερού μολύνθηκε με σαλμονέλα.

Οι έλεγχοι για την αιτία της μόλυνσης συνεχίζονται, ενώ άρχισε σταδιακά και ο καθαρισμός του δικτύου ύδρευσης.