Και για να μην δημιουργώ γρίφους αναφέρομαι στα πολιτικά παραλειπόμενα της παρουσίασης του Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον, μέχρι πρότινος πρόεδρο του, Δήμαρχο Αργυρούπολης Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο. Η εκδήλωση έγινε στις 29 Ιουνίου, 11 μέρες πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών εν μέσω έντονης προεκλογικής δραστηριότητας στην οποία τα κόμματα επενδύουν στην πολιτική πόλωσης για συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Και ενώ κάποιος θα περίμενε οι ομιλίες να περιέχουν στοιχεία προεκλογικής αντιπαράθεσης, αυτό που συνέβη ήταν αντιδιαμετρικά διαφορετικό.
Θα σταθώ αρχικά στη τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που, όπως ανέφερε στην ομιλία του, διδάσκει στο πανεπιστήμιο το μοντέλο συνεργασίας που προάγει ο φορέας του ΣΠΑΥ υπογραμμίζοντας: “Το να έχεις τόσους πολλούς δημάρχους από διαφορετικές (πολιτικές σ.σ.) κατευθύνσεις, να έχεις τόσο ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές δυνάμεις εθελοντών και όλα αυτά να δουλέψουν για τόσο πολλά χρόνια είναι ένα απίστευτο παράδειγμα για το πως η ελλάδα μπορεί να τα κάνει καλύτερα. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι ΣΠΑΥ μπορεί να διδάσκεται ως υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας αυτοδιοίκησης κοινωνίας των πολιτών και κεντρικής πολιτείας”. Συμπληρωματικά σε αυτή η τοποθέτηση η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, που ξεκίνησε την ομιλία της με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “αντιπολίτευση κάνουμε στο κοινοβούλιο, εδώ θα αναφερθώ στην επιτυχία του φορέα”, συνέχισε υπογραμμίζοντας: “χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί ενώ, βρισκόμαστε σε μία χώρα που δεν έχει κυρίως στο μενταλιτέ της την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού, έχεις καταφέρει και έχεις προχωρήσει τόσο πολύ το όραμα και την αποστολή σου”.
Και πράγματι η στρατηγική αυτή στην οποία αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένας μεγαλύτερος φορέας το “Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ)” για το οποίο ο Δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού σημείωσε «Ένας κύκλος έκλεισε (ΣΠΑΥ). Ένας νέος οραματικός κύκλος ανοίγει (ΕλΔΑΠ). Ο,τι εξήγγειλα τότε και ό,τι δεσμεύτηκα, απέναντι στους Δήμους – Μέλη, στις Εθελοντικές Οργανώσεις και στο λαό που ζει και αναπνέει πέριξ του Υμηττού, το πράξαμε στο ακέραιο! Με πολύ μεράκι, κόπο και δουλειά», δήλωσε ο Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο π. Υπουργός και Βουλευτής Τάκης Θεοδωρικάκος που ήταν και αυτός παρόν στην εκδήλωση σημείωσε για το νέο αυτό βήμα: “την πρωτοβουλία που πήρατε για το δίκτυο των 120 πόλεων την βλέπω σαν μία σημαντική καινοτομία που εκφράζει ένα ρεύμα ανάγκης αναβάθμισης της αυτοδιοίκησης”. Για να καταλήξει ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με την δική του τοποθέτηση: “ο κος Δήμαρχος έχει προοδεύσει και έχει κάνει όχι βήματα, άλματα τα τελευταία χρόνια και οφείλω να το χαιρετήσω και να το χειροκροτήσω και πιστεύω ότι και οι άλλοι σύνδεσμοι πρέπει να μπορέσουν να βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν στο ίδιο επίπεδο”.
Στρατηγική, όραμα αποτέλεσμα, σύμπνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτές είναι οι λέξεις με το πολιτικό περιεχόμενο που ζητούν οι πολίτες για να συμμετάσχουν και να μετατρέπουν μια ιδέα σε επιτυχία. Δεν είναι σύμπτωση που 4 πολιτικοί από διαφορετικές ατζέντες συμφωνούν. “Είναι η αυτοδιοίκηση ηλίθιε”