Ο Κώστας Τσουκαλάς είναι δικηγόρος, εργατολόγος με γνώσεις στο φορολογικό Δίκαιο και ΠΑΣΠίτης από τη Νομική. Η πολιτική κυλάει στο αίμα του και συμπλέει πολιτικά με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι υποψήφιος με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές  και έχει επισκεφθεί πάνω από 40 νομούς και 100 πόλεις και χωρία της Ελλάδας, προκειμένου να πείσει τον κόσμο να επιστρέψει στο ΠαΣοΚ και να στηρίξει και τον ίδιο σε αυτή του την προσπάθεια.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠαΣοΚ και γιατί να στηρίξει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές πολιτικές και κοινωνικές ρίζες στην χώρα με τεράστια προσφορά στον εκσυγχρονισμό της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Αν λέμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος διπλασίασε γεωγραφικά την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε την κοινωνικά την Ελλάδα με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμιστικές τομές που συντελέστηκαν από τις κυβερνήσεις του. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα είτε από θέση συμπολίτευσης είτε αντιπολίτευσης έβαλε πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σήμερα είναι το μόνο κόμμα που διατυπώνει πολιτικό λόγο και θέτει στην πολιτική ατζέντα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η στεγαστική κρίση, το κράτος δικαίου και η κλιματική αλλαγή. Και σε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη είναι το μόνο που κόμμα που δεν αναλώνεται σε επικοινωνία lifestyle και tik tok για χάρη μερικών κλικ παραπάνω, αλλά μάχεται για να μπει ένα τέλος στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας με προγραμματικό πολιτικό λόγο.

Τώρα σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δηλαδή την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΠΑΣΟΚ, είναι κρίσιμη η αύξηση των δυνάμεων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συνεχίσει το έργο του προς την κατεύθυνση της στήριξης των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων και παράλληλα για να μπει ένα φρένο στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα;

Δεν υπάρχει μία μονοσήμαντη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Από τη μία πλευρά, η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί τις δημοκρατικές αξίες, την κοινωνική συνοχή ακόμη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τις διαβεβαιώσεις της περί του αντιθέτου. Από την άλλη πλευρά, ο γεωπολιτικός κίνδυνος, με τις εντάσεις και τις απειλές στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέτει σε δοκιμασία την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου.

Επίσης, η τεχνολογική επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Και εδώ τίθεται στους ψηφοφόρους ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα. Το μέρισμα ανάπτυξης της τεχνολογικής εξέλιξης θα οδηγήσει σε λιγότερες ώρες εργασίας και σε καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους ή θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων και συρρίκνωση των μισθών. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις που καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και χρειάζεται μια κοινή προοδευτική και ευρωπαϊκή απάντηση που μόνο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπορούν να δώσουν.

Αν εκλεγείτε, τι θα κάνετε στο ευρωκοινοβούλιο; Τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από εσάς

Αν εκλεγώ, πιστεύω ότι η γνώσεις μου στο εργατικό και φορολογικό δίκαιο, η καθημερινή μου ενασχόληση με υποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και γενικότερα με τα προβλήματα της καθημερινότητας, μου δίνουν τα εφόδια να δώσω με επιστημονική κατάρτιση και τεκμηρίωση τις μάχες για την προστασία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των συνταξιούχων και των νέων μας. Θα εργαστώ για ευρωπαϊκές πολιτικές που θα εξασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες θεραπεύοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, θα εργαστώ για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απέναντι στις απειλές που υπάρχουν στην περιοχή μας στο πλαίσιο μίας ενιαίας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές έχουν καθήκον να είναι η φωνή της χώρας μας και να έχουν λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σκοπεύω να πράξω.

Η παρουσία σας στα πάνελ, όπως και η αρθρογραφία σας ως εργατολόγος σας βοήθησε επικοινωνιακά στην εκστρατεία σας;

Είμαι ένας δικηγόρος και εργατολόγος που έχει εργαστεί σκληρά πολλά χρόνια πάντα με πυξίδα τις ηθικές μου αρχές και τις πολιτικές αξίες που έχω υπηρετήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Με τιμά η εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που με καλούν σε τηλεοπτικές εκπομπές αναγνωρίζοντας την επιστημονική μου κατάρτιση και την ευαισθησία μου σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Εκείνο, όμως, που με έχει βοηθήσει περισσότερο «επικοινωνιακά» για να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, είναι η καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο που εμπιστεύεται τα προβλήματα μου και μου δίνει την δυνατότητα να εκφράσω τις δικές του αγωνίες μέσα από τον δικό μου δημόσιο λόγο. Τους ευχαριστώ θερμά.

Ξέρω πως με τον Νίκο Ανδρουλάκη γνωρίζεστε χρόνια. Γιατί αποφασίσατε τώρα να στηρίξετε με την παρουσία σας το ευρωψηφοδέλτιο; Σας είπε για να σας πείσει;

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη μας συνδέει μια φιλία πολλών ετών, κυρίως όμως μας ενώνουν οι αξίες και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατίας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά αποδέχτηκα την πρόσκληση του να κατέβω στις ευρωεκλογές γιατί ήθελα να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και στην μάχη κατά της αλαζονείας και της καθεστωτικής νοοτροπίας που έχει η κυβέρνηση. Και διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει λόγο θεσμικό και με την πολιτική του δράσει θέτει την ατζέντα, όπως έκανε με την στεγαστική κρίση και με την υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Υπάρχει κάποια στιγμή, κάποιο στιγμιότυπο, που ξεχωρίζετε στα μέρη που πραγματοποιήσατε περιοδεία σας μέχρι τώρα και σας συγκίνησε;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που με συγκίνησαν κατά τις περιοδείες μου και μέχρι σήμερα έχω επισκεφτεί περισσότερους από 40 νομούς και 100 πόλεις και χωριά. Ξεχωρίζω μια ιδιαίτερη εμπειρία από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κρήτη. Σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, συνάντησα έναν ηλικιωμένο αγρότη, ο οποίος μου μίλησε με πάθος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή και για την εγκατάλειψη της περιφέρειας από την κυβέρνηση. Με συγκίνησε βαθιά η απόφαση του να μην το βάλει κάτω παρά την ηλικία του και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε γιατί ήθελε οι νέοι στο χωριό του να έχουν τα εργαλεία και την υποστήριξη για να μείνουν στον τόπο τους. Είναι αυτές οι συζητήσεις με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα που μου δίνουν την δύναμη για να κάνω αυτό τον προεκλογικό αγώνα.

Τι έχετε χαρεί και τι έχετε στερηθεί κατά τη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα;

Kατά τη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, έχω βιώσει πολλές χαρές αλλά και πολλή κούραση, όπως είναι φυσικό σε μια τόσο έντονη και απαιτητική διαδικασία. Σίγουρα έχω χαρεί την επαφή με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα, ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, προβλήματα και προκλήσεις που με έχουν γεμίσει με γνώση και πολύτιμη εμπειρία. Από την άλλη πλευρά έχω στερηθεί πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια μου, την γυναίκα και τις τρεις κόρες μας. Τους ευχαριστώ για την αγάπη και την υπομονή που με έχουν δείξουν. Χωρίς την δική τους υποστήριξη δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό τον προεκλογικό αγώνα.

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου τι θα κάνετε;

Θα κοιμηθώ τουλάχιστον για δύο μέρες! Και μετά θα αφιερώσω πολύ χρόνο στην οικογένεια μου που μου λείπει πολύ! Και σίγουρα αν εκλεγώ , θα προετοιμαστώ άμεσα για να είμαι έτοιμος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο