Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή τους στη χώρα τους. Και ο σύμμαχος αυτός δεν είναι άλλος από την Τουρκία και συγκεκριμένα την προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ.
«Δεν υπάρχει χώρος για νομιμότητα»
«Ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή. Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί» δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ζεϊνέπ Μποζ.
Σύσταση υπέρ του ελληνικού κράτους
Η απρόσμενη και θερμή υποστήριξη της γείτονος ανέκυψε κατά την 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της προ ημερών. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών συζητήθηκε για πολλοστή φορά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα η Σύνοδος υιοθέτησε σύσταση υπέρ του ελληνικού αιτήματος και κάλεσε Ελλάδα – Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες προς την επίλυση της εκκρεμότητας.
Στο «αέρα» το αφήγημα με το φιρμάνι
«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση (των Γλυπτών) για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα», είπε η Ζεϊνέπ Μποζ.
Οι δηλώσεις αυτές αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς δεν προστίθενται απλώς σε εκείνες που υποστήριξαν με σθένος τις ελληνικές θέσεις. Προέρχονται από τη χώρα-διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Ελγιν το φιρμάνι που τους έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά.
Κατόπιν αυτών των θετικών για την Ελλάδα και την ώριμη στάση που έλαβε το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας, ενδιαφέρον θα είχε η άποψη της Ζεϊνέπ Μποζ αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.