Ακροδεξιά επαναστάτρια ή μετεκλογικός χαμαιλέοντας; Μία εβδομάδα πριν από τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών, η… «πολύφερνη νύφη» Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική «συμβίωση» της επόμενης ημέρας. Από τα άκρα της Μαρίν Λεπέν και τον μονίμως συγκρουσιακό πυρπολητή συμφωνιών Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν μέχρι την κεντροδεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «φλερτάρουν» με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και τις ψήφους της για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ευρωπαϊκή πηγή χαρακτηρίζει την Τζόρτζια Μελόνι «μετεκλογικό χαμαιλέοντα» με βάση και την μέχρι τώρα πορεία της.
Αποστολή Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, προς το παρόν, αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της. Δεν απαντά ούτε στις προσκλήσεις του Βίκτορ Όρμπαν μέσω του γαλλικού περιοδικού Le Point για μια μεγάλη ακροδεξιά παράταξη ούτε στο αντίστοιχο κάλεσμα της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν που έκανε μέσω συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera διαμηνύοντας ότι «είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας περάσει».
Σιγή ιχθύος τηρεί και απέναντι στα μηνύματα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Επιτροπής ωστόσο ξεκαθάρισε στην τελευταία τηλεμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μιλά για «ευρωβουλευτές» όχι παρατάξεις, ενώ είναι κάθετη ότι αυτοί με τους οποίους θα συνεργαστεί πρέπει να είναι «υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν και υπέρ του κράτους δικαίου». Στις Συνόδους Κορυφής, πάντως, και στις μεγάλες αποφάσεις της ΕΕ, η Τζόρτζια Μελόνι τάχθηκε με την πλευρά της ορθολογικής ΕΕ και όχι με τους ευρωσκεπτικιστές, όπως δείχνουν τα δεδομένα.
Εν τούτοις, ακόμη και αν η ακροδεξιά αποφασίσει να συμπορευτεί θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους όρους. Αν και σε ορισμένα ζητήματα συγκλίνουν, ενώ και η Μελόνι με την Λεπέν έχουν σημεία ταύτισης, υπάρχουν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία για παράδειγμα στα οποία το ακροδεξιό στρατόπεδο παρουσιάζει ρωγμές και αδυνατεί να συμφωνήσει. Όπως αναφέρει το Politico, οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν 68 θέσεις στο ID (ακροδεξιά) και 71 στο ECR (ευρωσκεπτικιστές), που ισοδυναμούν με 139 ευρωβουλευτές από το σύνολο των 720. Το AfD (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»), το οποίο «εκδιώχθηκε» από το ID βρίσκεται κοντά στις 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz φαίνεται ότι θα έχει 12 ευρωβουλευτές.
«Είναι σαφές ότι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι de facto πιο ποικιλόμορφη και πιο σύνθετη» αναφέρει Ευρωπαϊκή πηγή, ενώ άλλη πηγή μιλά για ροπή δεξιότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με 14 από τους 27 ηγέτες κρατών να είναι είτε μέλη του ΕΛΚ είτε να συγκλίνουν με την πολιτική του, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ πιθανό ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου θα πάρει την ομοφωνία και κατ’ επέκταση το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια δεύτερη θητεία. Να σημειωθεί, ότι το 2019 είχε με το μέρος της αρχικά μόνο 6 από τους ηγέτες.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η υποψήφια του ΕΛΚ «περάσει» από τους «27», την περιμένει ο σκόπελος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι Πράσινοι και Renew Φιλελεύθεροι) φαίνεται ότι θα έχουν μειωμένη δύναμη, τα δύο αυτά κόμματα όπως και οι ευρωσοσιαλιστές δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την φον ντερ Λάιεν αν συνεργαστεί με τη Μελόνι, και επίσης επειδή η ψήφος είναι μυστική,οπότε ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί και ποιος θα τηρήσει τυχόν υποσχέσεις.
Ο στόχος, πάντως, είναι το ζήτημα του ή της Προέδρου της Κομισιόν να έχει λήξει στα μέσα Ιουλίου και να ολοκληρωθεί η ακρόαση μετά την ορκωμοσία των νέων ευρωβουλευτών, οι οποίοι όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή μένει να δείξουν αν θα επιλέξουν τη σταθερότητα ή αν θα κινηθούν προς μία κατεύθυνση που θα μπορούσε να δημιουργήσει θεσμική κρίση και αναταράξεις σε μια ήδη ασταθή περίοδο, με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές να
αποτελούν μια καθοριστική παράμετρο και για το μέλλον της ΕΕ.