«Για πρώτη φορά στα 200 χρόνια της Δημοκρατίας, θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού. Και όπως έχω πει και σε άλλες περιπτώσεις, δεν φτάνω μόνη μου. Φτάσαμε όλοι, μαζί με τις ηρωίδες μας που μας έδωσαν την πατρίδα μας, με τις προγόνους μας, τις μητέρες μας, τις κόρες και τις εγγονές μας», θα πει συγκινημένη η Κλαούντια Σέινμπαουμ, η νέα πρόεδρος στο Μεξικό.

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία και γίνεται μέρος της αλλαγής που συντελείται με αργούς (δυστυχώς) ρυθμούς σε μια κοινωνία που το έχει ανάγκη.

Πραγματοποίησε μια «πειθαρχημένη» προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία πολλές φορές επανέλαβε: «Τη 2η Ιουνίου, ο λαός του Μεξικού θα αποφασίσει. Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: ή η μεταμόρφωση θα συνεχιστεί, ή η διαφθορά θα επιστρέψει».

Photo Credits: REUTERS/Alexandre Meneghini

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ βρέθηκε από πολύ νωρίς στα υψηλά των δημοσκοπήσεων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση (όπως κι έγινε) τη δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια ετερόκλητης συμμαχίας τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κλαούντια Σέινμπαουμ: «Θα αγωνιστώ για τις γυναίκες του Μεξικού»

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), είχε σε κάθε τόνο ξεκαθαρίσει ότι θα «φροντίσει την κληρονομιά» του απερχόμενου προέδρου και μέντορά της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Με τις γυναίκες, για τις γυναίκες. Η Κλαούντια Σέινμπαουμ υποσχέθηκε να «αγωνιστεί για τις γυναίκες του Μεξικού». Του Μεξικού των δέκα γυναικοκτονιών ανά ημέρα και του 70% των γυναικών άνω των 15 ετών που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

«Η χώρα ζει μεταμόρφωση και είναι καιρός για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει να ζούμε χωρίς φόβο κι απαλλαγμένες από τη βία», ανέφερε εν μέσω χειροκροτημάτων η Σέινμπαουμ κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της πριν να ανοίξουν οι κάλπες.

Photo Credits: REUTERS/Daniel Becerril

«Το γεγονός ότι έχουμε δύο γυναίκες υποψήφιες με πραγματικές πιθανότητες να κερδίσουν την προεδρία μπορεί να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο την ψήφο των γυναικών», έλεγε στην El País η πρώην βουλεύτρια Μάρτα Τάγκλε.

Η νέα πρόεδρος αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινίστρια και θα δώσει μάχες για την ισότητα των φύλων, όσο κι αν πολεμηθεί. Η Σέινμπαουμ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και προωθεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τα λόγια της Σέινμπαουμ συνοδεύονταν με πράξεις. «Το Μεξικό επί της θητείας του Ομπραδόρ θέσπισε το πιο ισχυρό σώμα νόμων και κανόνων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών», έλεγε στο BBC η Φλάβια Φρέιντενμπεργκ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου UNAM.

Το 2019, με τον νόμο «Ισότητα σε όλα», καθιερώθηκε ότι οι γυναίκες θα αποτελούν το 50% των υποψηφίων σε θέσεις για την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο

Εγγονή εβραίων επιστημόνων

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ είναι εγγονή Εβραίων που έφυγαν από τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Περήφανη για τις ρίζες της και ταυτόχρονα «μη πρόθυμη» να αναφέρεται στην προσωπική ιστορία της.

Ήταν από την πρώτη στιγμή σαφές ότι η πολιτική σταδιοδρομία της δεν θα συνοδευόταν από έκθεση των προσωπικών της. Ήθελε και συνεχίζει να θέλει να απασχολεί με τη δουλειά της.

Μεγαλωμένη σε οικογένεια επιστημόνων, ακολούθησε τα βήματα των γονιών της και έδειξε το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον ήδη από τα χρόνια του σχολείου.

Ως μαθήτρια είχε εμμονή με την ενεργειακή απόδοση των ξυλόσομπων και των λαμπτήρων. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη Μηχανική Ενέργεια και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη.

Photo Credits: REUTERS/Raquel Cunha

Έγινε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μηχανικής του UNAM, ενώ ανήκε στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Δημοσίευσε σειρά επιστημονικών εργασιών και συνεισέφερε σε δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, κερδίζοντας βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με μια ομάδα ερευνητών του κλίματος.

Όταν στις συνεντεύξεις τη ρωτούν για το Νόμπελ, το μόνο που απαντά είναι ότι «υπήρχαν τόσοι άλλοι που συμμετείχαν στο έργο».

Γεννήθηκε στην πόλη του Μεξικού το 1962, έχει αποκτήσει δύο παιδιά κι ένα εγγόνι. Ο σύντροφός της, Χεσούς Μαρία Ταρίμπα, τον οποίο γνώρισε στο πανεπιστήμιο, ενώ και οι δύο ήταν φοιτητές της φυσικής, εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής ρίσκου στην Τράπεζα του Μεξικού.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος, το οποίο εναντιώθηκε σε μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον πανεπιστημιακό χώρο το 1986.

Πολιτική καριέρα

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε όταν ο Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού το 2000 και την προσκάλεσε σε συνάντηση, λέγοντάς της: «Αυτό που θέλω είναι να μειώσω τη ρύπανση. Ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό;». Αμέσως μετά από εκείνη τη συνάντηση τής ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος.

Όταν ο Ομπραδόρ ίδρυσε το κόμμα Morena το 2014, αφού πρώτα συγκρούστηκε με το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), της ζήτησε να κατέβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Εξελέγη αντιπρόσωπος για το διαμέρισμα Τλάλπαν -ένα από τα 16 διαμερίσματα της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Πόλης του Μεξικού.

Photo Credits: REUTERS/Raquel Cunha

Το 2018, ο Λόπες Ομπραδόρ κατέλαβε την προεδρία και η Σέινμπαουμ έγινε η πρώτη εκλεγμένη δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού.

Στην ομιλία της ορκωμοσίας είχε πει: «Ξεκινάμε μια νέα εποχή εντιμότητας και καταργούμε τα προνόμια που επί μακρόν απολάμβαναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να δώσουμε ένα τέλος στην κατάχρηση εξουσίας. Από σήμερα αποκαθιστούμε την δημοκρατία και την πολιτική ελευθερία».

«Μια γυναίκα χωρίς προσωπικότητα»

Η Σέινμπαουμ πολεμήθηκε. Και πώς αλλιώς θα γινόταν σε μια χώρα με ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις. Η ίδια αναφέρει ότι είναι «πειθαρχημένη» και «εμμονική με τη λεπτομέρεια». Οι πολέμιοί της κάνουν λόγο για το «δύστροπο» του χαρακτήρα της, ενώ αναφέρουν ότι πολύ συχνά υψώνει τη φωνή της στους συνεργάτες της.

«Ξέρω ότι στην ομάδα της, μερικές φορές οι άνθρωποι προσβάλλονταν ή ένιωθαν άσχημα επειδή τους φώναζε», δήλωσε η Μάρτα Λάμας, φεμινίστρια ακτιβίστρια που ήταν κοντά στη Σέινμπαουμ.

«Αλλά όταν ένας άντρας φωνάζει, δεν είναι θέμα, επειδή πολιτισμικά, είναι διαφορετικό», προσθέτει. Η Σέινμπαουμ έχει τη φήμη του «δύσκολου αφεντικού» που έχτισε την καριέρα της μόνο χάρη στη στήριξη του Ομπραδόρ.

Photo Credits: REUTERS/Raquel Cunha

«Υπάρχει αυτή η ιδέα, επειδή πολλοί αρθρογράφοι το λένε, ότι δεν έχω προσωπικότητα», δήλωσε η Σέινμπαουμ στις αρχές του 2024, σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους και συνέχισε: «αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ομπραδόρ μού λέει τι να κάνω».

Η απάντησή της; Η συντριπτική της νίκη με 60% στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη από τον πολιτικό μέντορά της, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για εξαετή θητεία, ως το 2030.