Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα τα ξημερώματα (3/6), η οποία είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σύμφωνα με το taxydromos.gr. Την ίδια ώρα η έξαρση των κρουσμάτων στη Μαγνησία προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Σήμερα στο νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες. Τα 7 παιδιά, που είναι στην παιδιατρική κλινική, έχουν καλή κλινική εικόνα, ενώ το ένα, που μπήκε στις 31 Μαΐου σε πιο σοβαρή κατάσταση, έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Από τις 27 Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο Αχιλλοπούλειο 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικες. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).

Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ.

Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας

Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.

Από τις 8:00 σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στο νερό της περιοχής με σαλμονέλα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να κρίνει ακατάλληλο κάθε χρήση το νερό.

Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τη δημοτική αρχή, που δεν τους ενημέρωσε άμεσα και που αρκέστηκε σε μία ανακοίνωση μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ ήδη είχαν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα αναφέρει ο taxydromos.

Σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από Λάρισα και Αθήνα, λαμβάνουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Δεν συνδέεται με Daniel»

«Υ​πάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό. Επίσης, έχει ανιχνευθεί και ταυτοποιηθεί σαλμονέλα και γίνεται περαιτέρω διερεύνηση στις δεξαμενές αλλά και στις γεωτρήσεις, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πως έχει προκληθεί το πρόβλημα, αλλά και για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom» ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής.

Όπως τόνισε ο ειδικός δεν συνδέεται η έξαρση γαστρεντερίτιδας με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή πριν από εννέα μήνες.

Μιλώντας το μέλος του ΕΟΔΥ για το σοβαρό αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που οδήγησε δεκάδες κατοίκους των δύο αυτών περιοχών στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι «ήδη διενεργούνται οι έλεγχοι σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στη Λάρισα και στο προσεχές διάστημα δηλαδή θα έχουμε τα αποτελέσματα».

Τα προληπτικά μέτρα

Ο κ. Παρασκευής κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός όσον αφορά στη χρήση του νερού. «Το νερό είναι κατάλληλο μόνο για χρήση τουαλέτας και για καμία για κανένα είδος ανθρώπινης χρήσης. Μόνο αν βράσει στους 100 βαθμούς για τουλάχιστον 3 λεπτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση» είπε.

Κάλεσε τον κόσμο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, να χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ή αποστειρωμένο νερό. Περιγράφοντας τα προληπτικά μέτρα ο κ. Παρασκευής είπε πως «θα πρέπει να τηρούνται εκτενώς τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν το μαγείρεμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και μετά από τη χρήση της τουαλέτας». Συνέστησε, επίσης, να γίνεται σωστός καθαρισμός και εκτενής καθαρισμός των επιφανειών ή των μέσων που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα.

ΕΟΔΥ: Δείγματα από διαφορετικά σημεία

Ερωτηθείς για το πρέπει να γίνει στην κοινότητα και ειδικά στα σχολεία δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιτηρούμε τη χρήση και το πώς κάνουν (σ.σ. τα παιδιά) χρήση του νερού. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι».

Εξήγησε ότι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα με τον νερό δήλωσε ότι «κάνουν δειγματοληψίες για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού από διαφορετικά σημεία και επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για να έχουμε μια σαφή εικόνα των κρουσμάτων».

Θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο που είναι αναστατωμένος ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι σε κάθε περιφέρεια της χώρας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού, έτσι ώστε η ποιότητα του νερού να είναι η πρέπουσα.

Ερωτηθείς για το εάν το συμβάν συνδέεται με τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel απάντησε αρνητικά.: «Όχι, δε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε ένα γεγονός που συνέβη σχεδόν πριν εννιά μήνες. Θα έχουμε μια σαφή εικόνα όταν έχουμε τα αποτελέσματα από τις διαφορετικές πηγές και από τις γεωτρήσεις».