Με αφορμή τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά της Κύθνου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίοδο σεισμικής ύφεσης που βιώνουμε. Ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης αργότερα,  λέγοντας ότι «είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», υπογράμμισε ο σεισμολόγος.

Ο  Γεράσιμος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «το Κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο» ως τις περιοχές με την πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

«Πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα όπως των Αλκυονίδων»

Για τον Κορινθιακό σημείωσε ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό των Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981. Αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο. Έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο, οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κατέληξε ότι «Η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε. Να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός. Να προχωρήσουμε σε ελέγχους».