Δικαίωμα στην κίνηση, δικαίωμα στην ολοκληρωτική μάθηση. Άνευ διακρίσεων, περιορισμών και εξαιρέσεων ή οποιουδήποτε αποκλεισμού.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνει πράξη την ισότητα στην προσβασιμότητα και στη διδασκαλία, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη παρουσία στις αίθουσες του ιδρύματος των φοιτητών με κινητικές δυσκολίες.
Σε μια πρωτοβουλία, για την υλοποίηση της οποίας συνέβαλαν τα μέγιστα το εκπαιδευτικό προσωπικό, η εταιρία «Μοτοδυναμική» με τη χορηγία της, και φυσικά οι φοιτητές με ενσυναίσθηση όπως ο πρωτοετής Νίκος, το ΟΠΑ δύναται να καλύπτει πλέον την ανάγκη μετακίνησης ατόμων που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.
Τα αποκαλυπτήρια του ειδικά διαμορφωμένου βαν, από τους εμπνευστές της ιδέας και ομάδα εθελοντών φοιτητών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, οργανώθηκαν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στον ακάλυπτο του κτηρίου της οδού Τροίας. Δεν ήταν τα μπαλόνια που έδιναν χρώμα στον χώρο, αλλά τα χαμόγελα όσων κινητοποιήθηκαν προκειμένου σε εύλογο διάστημα, να φέρουν εις πέρας το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα.
Η δράση αυτά εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ταύτιση με την Κοινωνία» του ΟΠΑ και πρόκειται να αναβαθμίσει την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στις φοιτήτριες και στους φοιτητές που χρειάζονται βοήθεια.
Η πρωτοπόρα ενέργεια θα προσφέρεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και δη την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Το όχημα θα παραλαμβάνει τους φοιτητές από τον χώρο διαμονής τους και θα τους μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου προκειμένου να παρακολουθούν δια ζώσης τις διαλέξεις στα αμφιθέατρα. Όπως ακριβώς ισχύει με τους υπόλοιπους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές τους.
Τα δρομολόγια που θα σχεδιαστούν θα είναι καθημερινά.
«Πρωτοβουλία που μας κάνει περήφανους»
Ο πρύτανης, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, μίλησε για την αδιάκοπη προσπάθεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου να είναι μια «συνεκτική κοινότητα» που στο τέλος της ημέρας θα έχει πράξει ό,τι είναι εφικτό για να παρέχει στους φοιτητές ισοδύναμες ευκαιρίες στη μάθηση.
«Το ΟΠΑ, μετά από ευγενική δωρεά, διαθέτει από σήμερα όχημα για τη διευκόλυνση των φοιτητριών και των φοιτητών του που χρειάζονται υποστήριξη. Αναλογιζόμενοι το μέγεθος της κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί, αυτή η δράση έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά πρωτοβουλιών που μόνο περήφανους μπορούν να μας κάνουν», σχολίασε επίσης ο κ. Μπουραντώνης.
«Πιο ανθρώπινη και προσβάσιμη η Αθήνα του 2030»
Η συμβολή της Μοτοδυναμικής υπήρξε φυσικά καταλυτική. «Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων μας που προάγουν το όραμα και το σκοπό της εταιρίας μας» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Πάρης Κυριακόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κινητικότητα ένα ανθρώπινο δικαίωμα που αποτελεί υποχρέωση να παρέχεται προς όλους. Ειδάλλως χάνει την έννοια του.
«Αυτή η δωρεά ενισχύει την προσβασιμότητα στους φοιτητές με κινητικές δυσκολίες και βελτιώνει την εκπαιδευτική τους εμπειρία», συμπλήρωσε κατόπιν ο κ. Κυριακόπουλος, εκφράζοντας την ευχή «η Αθήνα του 2030 να είναι πιο ανθρώπινη και προσβάσιμη σε όλους».
«Το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα»
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας με τη διπλή ιδιότητά του, ο κ. Σταϊκούρας έφερε ως παράδειγμα ενίσχυσης της πρωτοβουλίας αυτής τον παραολυμπιονίκη του μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, με τον οποίο γνωρίζονται παλαιόθεν και τον αγώνα που έκανε για να έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.
Ανέφερε επίσης ο υπουργός Μεταφορών πως η προσπάθεια αυτή αποτελεί την καλύτερη αντανάκλαση «των όσων διδάσκουμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», διότι γίνεται «το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας, ως υπουργός, δεσμεύτηκε πως σε ό,τι έχει να κάνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «η Αθήνα του 2030 θα είναι απολύτως προσβάσιμη» για όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσχέρειες, χάρη στην αντικατάσταση των παλαιών τύπου λεωφορείων. Εν αντιθέσει δηλαδή με την υπάρχουσα κατάσταση, όταν το 90% των σημερινών οχημάτων που κυλκλοφορούν δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες.