Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, το Βήμα συνομίλησε με τη Μαρία Μπουτζέτη, υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ και εκπρόσωπο της νέας γενιάς στην πολιτική για το μέλλον της ΕΕ, το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά.

Η κ. Μπουτζέτη καλεί, μεταξύ άλλων, τους πολίτες να στηρίξουν προοδευτικές φωνές οι οποίες θα εργαστούν απέναντι στη διεύρυνση των ανισοτήτων και την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ αναφέρεται και στον παραγκωνισμό της πολιτικής από το προσκήνιο, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρεται επίσης στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς επεξεργάζεται τη νομοθεσία που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη και αποτελεί σήμερα το 70% των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, στέλνει μήνυμα συμμετοχής στους πολίτες καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «μόνο μέσα από την πολιτική μπορούν να αλλάξουν όλα όσα τους απασχολούν».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί κάποιος να ψηφίσει το ΠαΣοΚ και εσάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Να ψηφίσει ΠαΣοΚ για δύο λόγους. Γιατί, αφενός αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, που απειλείται από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την άνοδο της ακροδεξιάς χρειάζονται περισσότερες προοδευτικές φωνές για να προωθήσουν κοινωνικά δίκαιες πολιτικές αφετέρου γιατί η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η αναμέτρηση πρέπει να αποτελέσει σταθμό για να μπει φρένο στην αλαζονεία της κυβέρνησης, που λειτουργεί ως διαχειριστής συμφερόντων. Αλλά και για να επανέλθει η ουσία της πολιτικής στο προσκήνιο, που με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραγκωνιστεί.

Απέναντι σε όλα αυτά, το ΠαΣοΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει τοποθετηθεί συγκροτημένα και σύγχρονα για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η υγεία, το στεγαστικό πρόβλημα, η εργασία. Δεν εξαντλείται σε καταγγελτικό λόγο, παράγει πολιτική. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι εκπροσωπώ δημιουργικά τη νέα γενιά, ως γυναίκα, επιστήμονας, αρθρογράφος, επαγγελματίας, με εμπειρία δέκα και πλέον ετών στην Πολιτική Επικοινωνία.

Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η γενιά μας, η γενιά που αντιμετώπισε τις συνέπειες της κρίσης και κατάφερε να σταθεί όρθια, ήρθε η ώρα να συνθέσει ένα μεγάλο κοινωνικό αίτημα αλλαγής και να πάρει το μέλλον της χώρας στα χέρια της.

Ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Απέναντι στα μεγάλα υπερεθνικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανισομερής συγκέντρωση του πλούτου, αλλά και σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον αποσταθεροποίησης, όπου η θέση της Ευρώπης στον κόσμο μεταβάλλεται και διακυβεύεται, οι ανισότητες εντείνονται και η ακροδεξιά ενισχύεται, χρειάζονται προοδευτικές λύσεις που στρέφουν το βλέμμα τους στην κοινωνία.

Λύσεις που κάνουν ξανά όλους τους ευρωπαίους πολίτες κοινωνούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από μία σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών. Εμείς, στο ΠαΣοΚ ενώνουμε τη φωνή μας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για αυτό τον σκοπό. Για να πετύχουμε μία πιο ισχυρή Ευρώπη και να ενδυναμώσουμε τη θέση της χώρα μας σε αυτή.

Πόσο σημαντική είναι η Ε.Ε. για τις ζωές μας;

Είναι περισσότερο σημαντική από όσο ίσως πιστεύουμε, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει κύριο ρόλο στην επεξεργασία της νομοθεσίας, που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη και αποτελεί σήμερα το 70% των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Για να μιλήσουμε όμως με συγκεκριμένα παραδείγματα, ειδικά για τη χώρα μας, πολιτικές που συνδέονται άρρηκτα με την ευημερία και την προοπτική της διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πρέπει να γίνει με γνώμονα τη βιωσιμότητα του Έλληνα παραγωγού.

Επιπλέον, η στρατηγική και ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, με τρόπο που να θωρακίζει και τη χώρα μας, αποτελεί κρίσιμο θέμα που μας αφορά ιδιαίτερα λόγω των συνεχών γεωπολιτικών αναταραχών της περιοχής μας.

Τέλος, σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, που πλέον είναι κοντά μας, διαπιστώνουμε διαρκώς την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής είχε πρωτοστατήσει για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας. Από αυτά τα παραδείγματα, διαπιστώνουμε ότι μέσα από την Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά για τη ζωή μας.

Πόσο σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς; Θεωρείτε ότι το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι έρμαιο των ακροδεξιών πολιτικών ομάδων;

Η άνοδος της ακροδεξιάς προφανώς απειλεί την Ευρώπη, καθώς «κλείνει» τους δρόμους της συναίνεσης και της συνεργασίας που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μαζί, όλοι οι Ευρωπαίοι, ενωμένοι και ισχυρότεροι απέναντι σε ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που αυτή τη στιγμή αποτελεί την πλειοψηφούσα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είδαμε πρόσφατα, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά της κας Μελόνι.

Ήδη σε πολλά κράτη μέλη, τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ζημιώσει το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και τις δημοκρατικές μας αξίες. Η απειλή της ακροδεξιάς υπάρχει, αλλά στόχος μας είναι να την αναχαιτίσουμε. Και ευελπιστώ ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές οι προοδευτικές φωνές θα βγουν δυνατότερες.

Εάν καταφέρετε να εκλεγείτε σε ποιους τομείς θα επιδιώξετε να επικεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Με ενδιαφέρουν ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα τη γενιά μου και είναι πανευρωπαϊκά, όπως το στεγαστικό πρόβλημα αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, που απειλεί την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης, δημιουργεί ανάγκη περισσότερων δομών υγείας και επηρεάζει το ασφαλιστικό σύστημα.
Με ενδιαφέρει, επίσης, η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής γιατί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την οικονομία και την ευημερία της χώρας μας, την ενδυνάμωση της περιφέρειας και την δικαιότερη κατανομή της ανάπτυξης.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Θέλω να στείλω μήνυμα συμμετοχής. Κατανοώ ότι το πολιτικό σύστημα των τελευταίων ετών δεν έχει δημιουργήσει προοπτική ευημερίας για τους νέους, οι οποίοι υποφέρουν από υψηλό ποσοστό ανεργίας που άγγιξε το 21,1% τον περασμένο Μάρτιο, υψηλό στεγαστικό κόστος που δεν τους επιτρέπει να αυτονομηθούν και κρατά 7 στους 10 νέους στο σπίτι των γονιών τους, καλπάζουσα ακρίβεια και χαμηλή αγοραστική δύναμη, τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Θέλω να τους παρακινήσω, όμως, να συμμετέχουν. Γιατί μόνο μέσα από την πολιτική μπορούν να αλλάξουν όλα όσα τους απασχολούν. Και γιατί – δεν θα σταματήσω να το λέω – ότι η αποχή είναι «παγίδα» που διαιωνίζει τις παθογένειες, αφήνοντας χώρο σε όλα εκείνα που δεν μας αρέσουν.

Προσωπικά, μπήκα στη διαδικασία της υποψηφιότητας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, δίχως να προέρχομαι από «βολικό» περιβάλλον. Το έκανα γιατί θεωρώ ότι μόνο με τη συμμετοχή μας μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Και γιατί η χώρα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ τη δική μας γενιά των 30-40, τη πιο μορφωμένη γενιά της μεταπολίτευσης, που με νέα αντίληψη και γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα.