Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία για μία ακόμη χρονιά προχώρησε στη δημοσίευση του ESG Απολογισμού της, για το 2023, που περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων, πρωτοβουλιών και πρακτικών που ακολουθεί η εταιρεία ως προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η εταιρεία θέτει στον πυρήνα της ESG στρατηγικής της το «ΜΗΔΕΝ», το οποίο αντιστοιχεί σε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων, με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Χαρακτηριστικά, με την αξιοποίηση και υιοθέτηση νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο σύνολο των εγκαταστάσεών της, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στοχεύει στο ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτύπωμα άνθρακα. Για αυτό και προχωρά σε ετήσια βάση στην επαναξιολόγηση κάθε σταδίου του φάσματος λειτουργίας της, προκειμένου να βελτιώνονται όλες οι διαδικασίες της, από την παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση των προϊόντων. Έτσι, την τελευταία πενταετία, και στις δύο μονάδες παραγωγής της, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει κατά 11% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση θερμικής ενέργειας, καθώς και κατά 6,5% την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και το project της εταιρείας για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών στο εργοστάσιό της στη Σίνδο, το οποίο ξεκίνησε από το 2022.

Ταυτόχρονα, ως προς το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, η εταιρεία θέτει ως προτεραιότητα την εξάλειψη όλων των απωλειών ενέργειας, από την υπερπαραγωγή και  μεταφορά έως το υπερβάλλον απόθεμα, τις μετακινήσεις και την αναμονή, περιορίζοντας,  κατά την τελευταία τετραετία, κατά 30% τα χιλιόμετρα ανά μεταφερόμενο τόνο.

Επίσης, κάθε χρόνο η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχωρά με εντατικό πλάνο εκσυγχρονισμού, που αφορά σε πάγια πωλήσεων (ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπύρας), αντικαθιστώντας στην αγορά τον σχετικό εξοπλισμό παλαιότερης τεχνολογίας, και κατά συνέπεια περιορίζοντας το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Παράλληλα, με γνώμονα τον πυλώνα που αφορά στο ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτύπωμα πρώτων υλών και συσκευασιών, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία υιοθετεί σταδιακά βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και επεξεργασίας των πρώτων υλών, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχει προχωρήσει στην αφαίρεση του χρώματος από τα DraughtMaster βαρέλια της, για την ενίσχυση των τρόπων ανακύκλωσής τους.

Επιπλέον, τη χρονιά που μας πέρασε, η εταιρεία εντατικοποίησε τις ενέργειες που αφορούν και στη ΜΗΔΕΝΙΚΗ σπατάλη νερού, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βελτιστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να έχει πετύχει 18% μείωση της κατανάλωσης νερού κατά την παραγωγική διαδικασία, και στα δύο εργοστάσιά της, την τελευταία πενταετία.

Τέλος, το 2023, η εταιρεία συνέχισε την ενεργό προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, ενισχύοντας το  θετικό οικολογικό αποτύπωμα σε περισσότερες από 20 γειτονιές σε όλη τη χώρα, κάνοντάς τις πιο «πράσινους» καθημερινούς προορισμούς για τους κατοίκους τους.

Μάθετε περισσότερα για τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, εδώ: https://www.olympicbrewery.gr/media/vuml31v2/esg2023_gr-full-hd.pdf