Tο τελευταίο του τεύχος του περιοδικού Economist κυκλοφόρησε με τίτλο «Οι τρεις γυναίκες που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη».

Οι «τρεις γυναίκες» που εικονίζονται στο εξώφυλλο του τεύχους είναι η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η επικεφαλής της γαλλικής Ακρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η επιλογή των προσώπων βασίζεται σε μια σειρά από δεδομένα. Η Ντερ Λάιεν διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, η Μελόνι παραμένει κυρίαρχη στην Ιταλία έπειτα από δυο χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ενώ η Λεπέν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ανάγνωση του περιοδικού, το πρόσωπο – κλειδί της μετεκλογικής Ευρώπης είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Όπως σημειώνει, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί μια συμμαχία μαζί της προκειμένου να αποκλειστεί τόσο ο ακραίος λαϊκισμός όσο και να αντιμετωπιστεί το φάντασμα της ακυβερνησίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές δημιουργούν ένα νέο τοπίο συσχετισμών, πρωτοφανούς στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εν πολλοίς δημιούργησαν και κυβέρνησαν οι πολιτικές οικογένειες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών κατά μείζονα λόγο, αλλά και των Φιλελεύθερων στον ρόλο του μικρότερου εταίρου.

Βρισκόμαστε κατά συνέπεια ενόψει μιας ιστορικής μετατόπισης, η οποία δεν είναι άσχετη με τον ρου της ίδια της Ιστορίας: Εάν στη μεταπολεμική Ευρώπη το βασικό ζητούμενο ήταν η ευημερία για την αναδυόμενη μεσαία τάξη και η κοινωνική πρόνοια για τους ασθενέστερους, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η άμυνα και η ασφάλεια.

Αυτό είναι σήμερα το βασικό αίτημα των πολιτών της. Είτε πρόκειται για ασύμμετρες απειλές που αμφισβητούν τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», είτε για τους πολέμους στη γειτονιά τους, είτε για το ενδεχόμενο της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, το αίτημα είναι αυτό της προστασίας και ασφαλώς θα διατυπωθεί και στην κάλπη.

Το λάθος για το ευρωπαϊκό Κέντρο θα ήταν να βαφτίσει «Ακρα Δεξιά» κάθε φόβο και ανασφάλεια των πολιτών της. Ή, όπως λέει ο Economist, αντί να συμμαχήσει με τις Μελόνι, να τις παραδώσει στη Λεπέν.