Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για τη Γάζα και τον πόλεμο στο Ισραήλ.
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, αποχώρηση των στρατιωτών των IDF και ανοικοδόμηση της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο twitter.
«Η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική μίας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή», προσθέτει το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή (31/5), το νέο ισραηλινό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχτεί.
Οι τρεις φάσεις του σχεδίου
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η αλληλούχιση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή πλαίσιο. Αλλά η μία μετά την άλλη κατέρρευσαν.
Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.
Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».
Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ.