Στην Αθήνα βρίσκονται περίπου 35 άτομα από 16 χώρες του δικτύου ανάγνωσης EURead που συμμετέχουν στην ετήσια γενική συνέλευση του δικτύου που διοργανώνεται από το ελληνικό του μέλος, το διεπιστημονικό σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16) στις 3 και 4 Ιουνίου.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης και των κλειστών συζητήσεων εργασίας, το ευρωπαϊκό δίκτυο EURead, το «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα διοργανώνουν εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές», την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε.
Στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας πόσο εύκολο είναι να διακρίνουμε ποιες από τις χιλιάδες απαντήσεις που δίνει το διαδίκτυο στα ερωτήματά μας είναι αξιόπιστες και ποιες όχι; Πόσο απλό είναι να εντοπίσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τα σύνθετα ζητήματα των καιρών, να αξιολογήσουμε τη λογική, την ηθική και την επιστημονική τους βάση και να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη και τη δική μας στάση; Σε τι είδους πληροφόρηση βασίζονται οι επιλογές και οι πεποιθήσεις μας και πόσο πραγματικά ελεύθερες και συνειδητές είναι; Ποια είναι η έννοια της γνώσης σήμερα και τι εργαλεία χρειαζόμαστε για να τη συγκροτήσουμε και να την αξιοποιήσουμε βελτιώνοντας την ζωή μας και κάνοντας καλύτερο τον κόσμο που ζούμε; Γιατί οι κοινωνίες και οι δημοκρατίες μας πρέπει να επενδύσουν στην ανάγνωση και στην ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού;
Θα μιλήσουν: Adriaan van der Weel, Ομότιμος Καθηγητής Σπουδών Βιβλίου στο Leiden University («Από την ανάγνωση στη σκέψη: Το μανιφέστο της Λουμπλιάνα»), Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. («Η κρίσιμη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία για την ανάπτυξη σύνθετων αναγνωστικών δεξιοτήτων. Διαπιστώσεις και προτάσεις»), Marc Lambert, CEO του Scottish Book Trust («Γραμματισμός, Ιστορία, Δημοκρατία»). Συντονισμός: Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων, Ομότιμη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη ομιλία του Andreas Schleicher, Διευθυντή Εκπαίδευσης και Ειδικού Συμβούλου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη.