Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης υπήρξε από τις πλέον επιδραστικές διοργανώσεις του είδους μετρώντας ήδη 120 χρόνια ζωής ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του δεν πρόκειται πλέον να επανέλθει.

Σύμφωνα με τις σχετικής ανακοινώσεις της μόνιμης επιτροπής του ιδρύματος Automobile που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, ως λόγος της κατάργησής του αναφέρονται «οι πολλαπλές αβεβαιότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και το φθίνον ενδιαφέρον της για τις ευρωπαϊκές εκθέσεις αυτοκινήτου».

Μετά την συγκεκριμένη απόφαση το ίδρυμα Automobile θα διαλυθεί καθώς πλέον «δεν υπάρχει οι παράγοντες και το  πρόσφορο έδαφος που θα εγγυόταν μια επιστροφή της διοργάνωσης στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Alexandre de Senarclens επικαλέστηκε επίσης για την συγκεκριμένη τροπή τον ανταγωνισμό από τις εκθέσεις του Παρισιού και του Μονάχου τις οποίες πριμοδοτούν οι κατασκευαστές με καταγωγή από τις συγκεκριμένες χώρες πριμοδοτούν.

Αν και η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν απολύτως αναμενόμενη, θα μπορούσε κανείς να την αποτελέσει λογική καθώς στην φετινή έκθεση της Γενεύης η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην μετά Covid εποχή την περασμένη άνοιξη, μετά το 2019, οι συμμετοχές των καθιερωμένων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών ήταν ελάχιστες.

Παρ΄όλα αυτά θα υπάρξει μια εκδοχή διοργάνωσης με την επωνυμία Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ το Νοέμβριο του 2025 σε συνέχεια της αντίστοιχης διοργάνωσης που είχε πραγματοποιηθεί πριν δύο χρόνια.

Εν είδει υπενθύμισης, η πρώτη έκθεση της Γενεύης πραγματοποιήθηκε το 1905 και έκτοτε μέχρι και μέχρι πρότινος αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας που επέλεγε το ελβετικό έδαφος για τις πιο σημαντικές πρεμιέρες του.